Hrozivé zábery: Žiak skončil po potýčke so slovenskými hokejovými reprezentantmi v kaluži krvi

  • Slovenskom otriasol športový incident
  • Hráč školského tímu na florbalovom turnaji skončil po incidente s ťažkými zraneniami
  • Sú dostupné zábery
Žiak gymnázia krváca po bitke na florbalovom turnaji
Slovenský hokejista Ondrej Molnár a autentický záber z videa incidentu, TASR/Jakub Kotian, SIU
  • Slovenskom otriasol športový incident
  • Hráč školského tímu na florbalovom turnaji skončil po incidente s ťažkými zraneniami
  • Sú dostupné zábery

Šport by mal byť výsostným príkladom férovej hry a jeho hlavnou úlohou je aj napriek rivalite počas zápasu ľudí predovšetkým spájať. Nedávny brutálny prípad z pôdy medziškolského florbalového turnaja však dokazuje presný opak.

Trojnásobná zlomenina a vybité zuby

Incident, počas ktorého bolo jednému z hráčov školského tímu Gymnázia Janka Kráľa Zlaté Moravce vážne ublížené na zdraví, sa odohral v Nitre na priateľskom florbalovom turnaji.

Okolnosti útoku sa rôznia a médiami koluje viacero verzií. Známy je však zdravotný stav poškodeného hráča zlatomoraveckého gymnázia, ktorý musel byť po incidente prevezený do nemocnice. Diagnostikovali mu trojnásobnú zlomeninu sánky, ktorú mal na niektorých miestach dokonca roztrieštenú, uvádza Sportnet, no informácie pre Startitup potvrdili aj osoby blízke prípadu.

Okrem zlomeniny prišiel žiak strednej školy aj o niekoľko zubov. V súčasnosti by mal poškodený prechádzať pooperačnou rekonvalescenciou. Jeden z účastníkov incidentu pre Startitup poskytol záznam z jeho dohry.

Na záberoch, ktoré získal Startitup, je možné vidieť zraneného žiaka gymnázia. Sedí na zemi telocvične, pričom sa okolo neho nachádzajú kaluže krvi, niekoľko zakrvavených vreckoviek a taktiež vystrašení spoluhráči.

záznam z incidentu
zdroj: SIU

Rôzne verzie

Doposiaľ však nie je isté, ako presne sa prípad odohral. Strany sa zhodujú len na situácii, ktorá incidentu predchádzala. Pomerne tvrdo, no v konečnom dôsledku štandardne mal byť faulovaný Adam Sýkora, slovenský hokejový reprezentant súčasne hrajúci v turnaji za školský tím Spojenej školy na Slančíkovej 2 v Nitre.

Za nedovolený zákrok mal byť faulujúci hráč potrestaný vylúčením z hry. Vo faule sa zhodujú obidve strany incidentu, no následne sa verzie príbehu diametrálne líšia. V stanovisku vydanom Gymnáziom Janka Kráľa sa hovorí o neprimeranej reakcii hráčov nitrianskej školy.

Zápas sa hral podľa pravidiel, po bežnom faule (aké boli z oboch strán viackrát v priebehu zápasu) náš žiak išiel na trestnú lavicu a bol napadnutý zozadu hráčom z Nitry, ktorý ho chytil pod krk,“ opisuje sa v stanovisku.

florbal
zdroj: TASR/SFZB

Keď tomu chceli naši žiaci zabrániť, rozbehla sa bitka zo strany hráčov z Nitry, aj tých, čo sedeli na lavičke. Náš zranený žiak, ktorého si pravdepodobne pomýlili s faulujúcim hráčom, skončil s trojitou zlomeninou sánky a vybitými zubami. Výtržníctvo zo strany hráčov z Nitry pokračovalo ďalej, keď dokopali ešte ďalšieho hráča na zemi,“ približuje ďalej zlatomoravská škola.

Brániť násilné správanie reprezentantov a využívať na to nepravdivé informácie, nie je správne. K tomuto incidentu nemuselo vôbec dôjsť, keby rozhodcovia včas zasiahli a neprizerali sa danej situácii. Je veľmi smutné, že k takémuto incidentu vôbec došlo a veľmi nás mrzí, že organizujúca škola, ktorá mala zabezpečiť korektný priebeh súťaže, zle vyhodnotila danú situáciu a neobjektívne stojí na strane svojich hráčov,“ zakončilo gymnázium.

Bol vraj vyprovokovaný

Spojená škola na Slančíkovej 2 však uvádza úplne inú verziu incidentu. „Deväť sekúnd pred koncom bol Adam Sýkora pri útočnej akcii hrubo faulovaný, v dôsledku čoho preletel cez mantinel a skončil na zemi. Rozhodca avizoval faul. Adam sa zdvihol a pristúpil k hráčovi, ktorý ho fauloval a ústne ho upozorňoval, že to bolo naozaj cez čiaru, lebo jemu samotnému hrozilo zranenie,“ vysvetľuje sa v oficiálnom stanovisku.

Vzápätí sa hráči Moraviec zhŕkli okolo Adama. Naši hráči vrátane Ondra pribehli k nim, aby Adama bránili. Situácia sa stala neprehľadnou a prerástla do vzájomnej strkanice, ktorú organizátori do dvadsať sekúnd ukončili,“ približuje Nitra ďalej.

adam sýkora
zdroj: TASR/Martin Baumann - Na snímke tréner slovenských hokejistov Craig Ramsay a hokejista Adam Sýkora

Prvý úder dostal do tváre Ondrej Molnár, má roztrhnutú peru. Ondro úder inštinktívne opätoval, nanešťastie, neprimeranou silou, čím spôsobil zranenie protihráčovi. Konal neúmyselne, v zápale boja a vo vybičovanej atmosfére. Svoj skutok oľutoval a úprimne sa ospravedlnil. Situácia našich chlapcov mrzí o to viac, že bojovali za školu. Je nám ľúto, že sa sociálnymi sieťami šíria nepravdy, ktoré poškodzujú nielen našu školu, ale i slovenský hokej,“ zakončuje Spojená škola.

Vo fáze vyšetrovania

Prípadom by sa už podľa informácií portálu Sportnet zaoberať polícia. „Na hracej ploche florbalového ihriska Mestskej športovej haly, teda na mieste verejnosti prístupnom, došlo k prečinu výtržníctva v súbehu s ublížením na zdraví. Polícia okolnosti tohto incidentu vyšetruje, preto nebudeme k doposiaľ zisteným skutočnostiam poskytovať žiadne bližšie informácie,“ uviedla v oficiálnom stanovisku.

Redakcia kontaktovala i Slovenský zväz ľadového hokeja, ktorý poskytol oficiálne vyjadrenie. „O spomínanom incidente vieme. Aktuálne zhromažďujeme informácie, následne ich vyhodnotíme a v dohľadnej dobe k danej veci zaujmeme konkrétne stanovisko,“ uviedol zväz stroho.

Obidvaja slovenskí hokejisti zatiaľ mlčia a k incidentu nepodali žiadne oficiálne stanovisko. Podľa očitých svedkov prípadu sa však mali hráči zranenému žiakovi na mieste ospravedlňovať.

Zdroje: Sportnet, SIU

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá