Japonci vynašli mušľu na hlavu. Je úplne bez plastu, super tvrdá a smiešne lacná

  • Japonci vyrobili mimoriadne pevnú helmu v morskom dizajne
  • Chcú tým chrániť „hlavy a Zem“
  • Kúpiť si ju budeš môcť už v marci
shellmet mušľa prilba japonsko
Ilustračný obrázok, YouTube/reprofoto/KOUSHI / 甲子化学工業株式会社
  • Japonci vyrobili mimoriadne pevnú helmu v morskom dizajne
  • Chcú tým chrániť „hlavy a Zem“
  • Kúpiť si ju budeš môcť už v marci

Japonsko nedalo svetu iba karaoke, Pokémonov či instantné rezance. Forbes v roku 2016 uviedol, že spomedzi 100 najinovatívnejších spoločností patrí tejto ázijskej krajine až 8 miest. Podľa WE Forum sa Japonci okrem iného postarali aj o vreckovú kalkulačku či walkman, čím iba potvrdzujú svoju silnú inovatívnu stránku. 

Tamojší kreatívny tím TBWA/Hakuhodo na svojej stránke v roku 2020 uviedol, že je druhou najkreatívnejšou agentúrou v celej Ázii. Dokazuje to aj na svojej webovej stránke, ktorá je nadizajnovaná šikmo. Ich najnovšou inováciou je „shellmet“, teda helma z mušlí, ktorá je šetrná voči životnému prostrediu. Motto kampane znie „chráňte hlavy a Zem“.

Spojenie mušlí a helmy 

Zdrojom tejto netradičnej inovácie je dedinka, ktorá sa nachádza na vrchole ostrova Hokkaido. Na druhom najväčšom ostrove Japonska sa nachádza aj Sapporo, piate najväčšie mesto podľa počtu obyvateľov. Jedna z dedín prišla na to, ako využiť 40-tisíc ton vyradených lastúr a lastúrnikov. 

Vyčistené, rozdrvené škrupiny mušlí sa zmiešajú s recyklovaným plastom a vznikne z nich „shellstic“, teda spojenie mušlí a plastu. Ide o materiál, ktorý je šetrný voči životnému prostrediu a možno ho tvarovať a používať takmer rovnakým spôsobom ako bežné plasty.

Japonci sa obávajú, že sa mušle, ktoré ostanú na zemi, stávajú nebezpečenstvom v súvislosti s kontamináciou pôdy a mohli by spôsobovať problémy pre miestnych obyvateľov. 

Takáto recyklácia mušlí by by pomáhala nielen znižovať emisie oxidu uhličitého (CO2), ale hotovému materiálu by dodala väčšiu pevnosť. Prvý produkt, ktorý tento materiál využíva, je „shellmet“ (kombinácia anglických prekladov slov ,mušľa‘ a ,helma‘), ktorú navrhol kreatívny tím TBWA/Hakuhodo a spoločnosť Koushi Chemical Industry. 

Jedinečný produkt za prijateľnú cenu

Tento zaujímavo vyzerajúci doplnok na ochranu hlavy svojím výzorom pripomína rebrovanú štruktúru mušlí. V porovnaní s bežnou prilbou je vďaka použitým materiálom na jej stavbu o 30 percent pevnejšia. Podľa Wallpaper je prilba Shellmet dostupná v piatich farbách, pričom všetky súvisia s morom.

Naším cieľom bolo vytvoriť udržateľný produkt s minimálnou záťažou pre životné prostredie,“ vysvetľuje Shintaro Monden, produktový dizajnér prilby. 

Výrobcovia dúfajú, že prilákajú približne 250 tamojších dedinských rybárov, aby sa rozhodli pre výmenu svojich bežných plastových prilieb za Shellmet. Propagácia sa bude sústreďovať na ich použitie v núdzových a nebezpečných situáciách, teda počas zemetrasení a netradičných poveternostných podmienok. 

Dúfajú tiež, že sa im časom podarí získať pre tento dizajn prilby certifikáciu, aby mohla byť považovaná za oficiálnu súčasť bezpečnostného vybavenia.

Pokiaľ by si mal záujem o zakúpenie prilby Shellmet, predaj širokej verejnosti sa spustí v marci tohto roka. Predpokladaná cena za jednu prilbu by mala predstavovať 4 800 japonských jenov, čo je v prepočte približne 34 eur. 

Zdroje: Forbes, WE Forum, TBWA/Hakuhodo, Wallpaper

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá