Najlepšia reštaurácia sveta, kde za večeru zaplatíš 750 eur, zatvára. Už nechce byť reštauráciou

  • Najznámejšia reštaurácia sveta zatvára svoje brány
  • Nové chute a zážitky z jedla chcú prinášať iným spôsobom
noma
reprofoto:Instagram/nomacph
  • Najznámejšia reštaurácia sveta zatvára svoje brány
  • Nové chute a zážitky z jedla chcú prinášať iným spôsobom

Noma, alebo tiež Mekka svetového fine-diningu, mení celý svoj koncept. Pokiaľ nevieš, o akú reštauráciu ide, v skratke to je reštaurácia, ktorá za dve dekády dokázala pretransformovať fine-dining do nadpozemskej podoby. Podávajú na svojom menu napríklad sobie srdce servírované na borovicovom dreve alebo dokonca šafranovú zmrzlinu. 

Stále dieťa na svetovej scéne 

Noma si dokázala za dve desaťročia vybudovať veľmi silné meno na svetovej scéne. Aj keď viac ako 20 rokov fungovania môže pôsobiť ako dlhá doba, tak táto reštaurácia sa stále radí medzi mladšie kúsky. Za celým otvorením stojí vtedy len 26-ročný kuchár René Redzepi, ktorý sa spojil s Clausom Meyerom.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa noma (@nomacph)

Pri otváraní išlo v tej dobe o skutočne trúfalý koncept a veľa ľudí im nedávalo veľa nádejí na úspech. Ich cieľom bolo znovuobjavenie severskej kuchyne. 

Reštaurácia však zožala hneď od začiatku taký veľký úspech, že ocenenia sa začali hrnúť ako na bežiacom páse. Len rok po tom, čo otvorili, totiž inkasovali hneď prvú uznávanú hviezdičku Michelin.

V roku 2007 úspechy pokračovali ziskom ďalšej významnej hviezdy, s ktorou sa reštaurácia v tej dobe stala jedinou dvojhviezdičkovou reštauráciou v hlavnom meste Dánska. V roku 2021 sa dokonca podnik dostal do elitného klubu trojhviezdičkových podnikov. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa noma (@nomacph)

„Táto elegantná, no zároveň uvoľnená reštaurácia pri vode, ponúka jedinečný zážitok, od skleníkov pri vchode až po ingrediencie na tanieri. Testovacia kuchyňa je jednou z najmodernejších na svete a ponúka degustačné menu kreatívnych, komplexných jedál so živými prírodnými chuťami. Profesionálne, neformálne služby poskytujú hosťom maximálne pohodlie,“ píšu na svojom webe Michelin Guide

Idú opäť meniť svetovú gastronómiu

Len prednedávnom sa objavili nové informácie o takzvanej noma 3.0. Sezóna v roku 2024 má byť poslednou, kedy budeme môcť zažiť Nomu v takej podobe, ako ju poznáme. V roku 2025 sa celý koncept premení na obrovské laboratórium, alebo skôr priekopnícku testovaciu kuchyňu, ktorá má vymýšľať nové chute a udávať nové trendy svetovej gastronómii. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa noma (@nomacph)

Celý tím však bude pokračovať v tejto bláznivej jazde. Chcú tým vytvoriť pre svojich zamestnancov stabilné miesto na rast a experimentovanie. 

Aj napriek tomu, že obsluha hostí bude stále zakorenená v novom koncepte, majitelia tvrdia, že pojem reštaurácia by ich naďalej už nedefinoval. Z reštaurácie tak urobia oficiálnu organizáciu. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa noma (@nomacph)

Fáza, ktorá bude nasledovať začiatkom roku 2025, je pre nich jasná. Budú cestovať, učiť sa a poznávať nové nepoznané zákutia svetovej gastronómie. Keď si budú myslieť, že sa naučili dosť, tak prídu na radu rôzne pop-upy a udalosti, pri ktorých budeme ich talent môcť znovu ochutnať.

Pokiaľ by si sa rozhodol do Nomy zavítať, tak ti odporúčame urobiť to čím skôr. Po tejto informácii je totiž možné, že ich rezervačný systém bude v najbližších dňoch praskať vo švíkoch. Okrem toho si budeš musieť pripraviť aj poriadny balík peňazí. Za večerné menu pre jednu osobu s párovaním vína tu totiž zaplatíš približne 750 eur. 

Zdroje: Michelin Guide , noma

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá