„Štátnej škole platím mesačne 100 eur.“ Drahé obedy a školné zaskočili Slovákov, zisťovali sme ich dôvody

  • Zdražovanie, s ktorým aktuálne Slováci bojujú, sa týka každého
  • Problémy evidujú aj rodičia, ktorých deti chodia na obedy v škole
školská jedáleň, školské obedy
Ilustračný obrázok, TASR/František Iván, Milan Kapusta
  • Zdražovanie, s ktorým aktuálne Slováci bojujú, sa týka každého
  • Problémy evidujú aj rodičia, ktorých deti chodia na obedy v škole

Zdražovanie, s ktorým aktuálne Slováci bojujú, sa týka každého. Problémy evidujú aj rodičia, ktorých deti chodia na obedy v škole. Ako totiž informuje SME, niekde cena obedov stúpla aj na dvojnásobok. Hoci mnohí rodičia musia za obedy platiť, deti zo sociálne slabších rodín majú obedy zadarmo.

Hlbšie do vrecka však budú musieť siahnuť aj rodičia, ktorých detí navštevujú materské školy v Bratislave. Ako totiž informovala agentúra SITA, rodičia v hlavnom meste zaplatia za škôlky od 50 eur do 90 eur mesačne. Uviedla to hovorkyňa Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta Bratislava Patrícia Somorovská s tým, že jednotlivé mestské časti sa k tomuto kroku rozhodli najmä z dôvodu zvýšenia daňového bonusu. Zvyšovať sa nebudú iba poplatky za materské školy, ale aj za školské družiny.

Na zvýšený daňový bonus 140 eur na dieťa sa môžu tešiť rodičia, ktorí majú aspoň 850 eur hrubej mzdy. Ako uviedla Somorovská, o tieto peniaze sa však znížia rozpočtové príjmy mestských častí, z ktorých financujú práve škôlky či detské jasle. Ak teda samosprávy nechcú činnosť MŠ obmedziť alebo ich zatvárať, poplatky, ktoré vyberajú, musia zvýšiť. 

„Napriek tomu však aj po zvýšení poplatkov stále budú mať rodiny viac peňazí ako predtým. Zvýšenie poplatkov v škôlkach, v družinách a za obedy totiž nie je také vysoké ako zvýšenie daňového bonusu a detských prídavkov,“ doplnila.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: SME, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá