Geopolitická katastrofa a ťažká rana pre Kyjev. Republikánski favoriti hrajú Putinovi do kariet

  • Americké voľby sa budú konať už budúci rok. Republikáni už medzi sebou začali súperiť
  • Dvaja kandidáti s najväčšími šancami nie sú pre Ukrajinu dobrou správou
trump putin
TASR/AP, Manuel Balce Ceneta, TASR/AP, Mikhail Klimentyev
  • Americké voľby sa budú konať už budúci rok. Republikáni už medzi sebou začali súperiť
  • Dvaja kandidáti s najväčšími šancami nie sú pre Ukrajinu dobrou správou

Americké prezidentské voľby sa nezadržateľne blížia. Obyvatelia USA si budú vyberať šéfa oválnej pracovne už budúci rok. Kým pri demokratoch to vyzerá, že súčasný prezident Joe Biden bude znova kandidovať a je málo pravdepodobné, že by čelil vážnejšej konkurencii, pri republikánoch je situácia komplikovanejšia.

Zatiaľ kandidatúru ohlásili bývalý prezident Donald Trump, bývalá guvernérka štátu Severná Karolína Nikki Haleyová a podnikateľ Vivek Ramaswamy.

V skutočnosti sa ale očakáva, že do boja o prezidentské kreslo sa zapojí aj guvernér štátu Florida Ron DeSantis, ktorý defacto už kampaň vedie. Ako o možných kandidátoch sa hovorí aj o bývalom viceprezidentovi Mikeovi Penceovi i bývalom ministrovi zahraničia Mikeovi Pompeovi.

Podľa posledného prieskumu The Quinnipiac University Poll má najväčšie šance získať republikánsku nomináciu práve Trump. Toho preferuje 42 % respondentov, ktorí volia republikánov alebo sú nezávislí, no viac sa prikláňajú k republikánom. DeSantisa by chcelo za prezidenta 36 % opýtaných, Haleyovú len 5 % a bývalého viceprezidenta Penca a ministra zahraničia Pompea zhodne o percento menej.

Práve Trumpove a DeSantisove názory na Ukrajinu vzbudzujú obavy o ďalšiu budúcnosť Ukrajiny. Osud Kyjeva z veľkej časti záleží na vojenskej podpore USA a Západu a nie je isté, či naďalej do Ukrajiny prúdila.

Trump naznačil, že by Ukrajinu tlačil k vzdaniu sa niektorých území 

Bývalý prezident Trump je známy svojím zvláštnym vzťahom k Rusku, preto nie sú jeho výroky o Ukrajine ničím prekvapivým. Spočiatku sa o Putinovej invázii vyjadroval obdivne, neskôr ruskú agresivitu odsúdil a dokonca navrhol bombardovať ruské jednotky americkými stíhačkami.

Teraz Trump naznačil, že by Ukrajinu tlačil, aby prenechala Rusku niektoré svoje územia, konkrétne „rusky hovoriace oblasti“. Takéto stanoviská napríklad odmieta súčasný prezident Joe Biden, ktorý tvrdí, že bude podporovať Ukrajinu až dovtedy, kým nedosiahne to, čo bude ona sama považovať za víťazstvo alebo mier.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: The Quinnipiac University Poll, Newsweek, The Atlantic, Washington Post, NBC News, NPR, Politico, New York Times, CNN, Politico, Politico

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá