Experimentálne hudobné trio sa vráti na Slovensko. Alt-J vystúpia na festivale Lovestream

  • Populárna britská skupina sa po piatich rokoch vracia na Slovensko
  • Vystúpi počas prvého dňa hudobného festivalu Lovestream
alt-j bratislava hudba leeds anglicko lovestream
Ilustračný obrázok, Instagram/reprofoto/unrealaltj
  • Populárna britská skupina sa po piatich rokoch vracia na Slovensko
  • Vystúpi počas prvého dňa hudobného festivalu Lovestream

Britská skupina Alt-J, známa tiež pod symbolom ∆, je alternatívna indie rocková kapela, ktorá vyniká vďaka svojím inovatívnym textom a atmosférickej hudbe. Vznikla v roku 2007 v britskom meste Leeds a rýchlo si získala priazeň fanúšikov a kritikov po celom svete.

Populárne zoskupenie z Veľkej Británie bude spolu so skupinami Imagine Dragons, The Killers či producentom Martinom Garrixom patriť medzi hlavné ťaháky tohtoročného 2. ročníka hudobného festivalu LOVESTREAM. Alt-J patrí medzi mená, ktoré organizátori predstavili v 2. vlne zoznamu interpretov.

Začínali ako kvarteto

Skupina vznikla v roku 2007, v ktorom sa študenti Joe Newman (gitara, spev), Gus Unger-Hamilton (klávesy, spev) a Gwil Sainsbury (basgitara, gitara) stretli na univerzite v Leedsi. Neskôr sa k nim pridal aj Thom Green (bicie), čím sa z kapely stalo kvarteto.

Názov formácie vznikol z klávesovej skratky pre symbol delta (∆), ktorý v matematike a fyzike predstavuje zmenu, ktorú chcela kapela symbolizovať v hudobnom priemysle.

Vždy sa nám akosi páčili trojuholníky. Skrátka, pokúšal som sa tento symbol napísať na klávesnici. Stlačíte kombináciu tlačidiel ,alt‘ a písmeno ,j‘ a dostanete malý symbol, takzvanú ,deltu‘, takže odvtedy je meno našej kapely tento znak delty, ale my si hovoríme ,alt-J‘,“ hovorí pre Loud And Quiet frontman kapely, John Newman.

Ich hudobný štýl sa ťažko definuje, pretože ide o zmes indie rocku, elektronickej hudby, folku a experimentálnych zvukov. Alt-J sú známi vďaka používaniu neobvyklých rytmov, harmónií a zložitých textov. Kapela vo svojich skladbách i naživo úspešne vytvára hypnotizujúcu a emotívnu atmosféru. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa alt-J (@unrealaltj)

Úspešný debut

Debutový album kapely s názvom An Awesome Wave, bol vydaný v roku 2012 a kritici mu dali výborné hodnotenia. Album obsahuje úspešné skladby ako Breezeblocks, Tessellate či Taro. Projekt získal prestížnu cenu Mercury Prize za najlepší britský album roku 2012 a aj Ivor Novello Award.

Ich druhý album, This Is All Yours, vyšiel o dva roky neskôr a nadviazal na úspech ich prvotiny, pretože bol nominovaný na ceny Grammy a Brit Awards. K hlavným ťahákom projektu patrí singel Hunger of the Pine. Po odchode Gwila Sainsburyho z kapely sa v roku 2014 kapela rozhodla pokračovať ako trio.

Tretí album Relaxer vyšiel v roku 2017 a obsahuje ďalšie experimentálne piesne ako 3WW, In Cold Blood či Deadcrush. Kapela v ňom pokračuje vo svojom jedinečnom štýle, objavuje nové zvuky a do svojej hudby prináša ďalšie nové prvky. 

Projekt priamo mieril do prvej desiatky britského albumového rebríčka, debutoval na 5. mieste v rebríčku albumov Billboard a stal sa ich druhým albumom nominovaným na Mercury Prize. Kapela si vďaka doterajším úspechom zahrala aj v prestížnej O2 Arene v Londýne a Madison Square Garden v New Yorku, uvádza Lovestream.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa alt-J (@unrealaltj)

Okúsili najväčšie pódiá a mieria do Bratislavy

V roku 2022 sa Alt-J vrátili s novým albumom The Dream, v ktorom prezentujú príbehy inšpirované skutočnými zločinmi. Portál Music Server projekt vo svojej recenzii opisuje ako „stále pozoruhodný album, ktorý by si okrem iného mali vypočuť aj tí, ktorí stále hľadajú nástupcov Radiohead“.

Alt-J do sveta alternatívnej hudby prináša zaujímavosť a sviežosť. Skupina vyniká vďaka jedinečných aranžmánom, unikátnym textom a dokázala, že ich experimenty môžu byť nielen úspešné, ale môžu inšpirovať mladých hudobníkov a kapely, ktoré sa pokúšajú nájsť vlastný zvuk.

Sú známi svojimi energickými a zaujímavými živými vystúpeniami, pričom s publikom prostredníctvom svojej hudby a živých vizuálov vytvárajú silnú väzbu. Doposiaľ sa im podarilo hrať na tých najväčších festivaloch, vrátane Glastonbury, Coachella, Lollapalooza, Sziget a v roku 2018 dokonca prišli na slovenskom Grape festivale na letisku v Piešťanoch.

Kapela sa v druhej polovici letných prázdnin vydá aj do nášho hlavného mesta s cieľom odprezentovať svoju doterajšiu 16-ročnú originálnu tvorbu. Piesne skupiny Alt-J oslovia všetkých hudobných fanúšikov, ktorí si ich v rámci festivalu Lovestream budú môcť vypočuť už v piatok, 18. augusta 2023.

Svojím vystúpením o 18:45 skupina nadviaže na prvý festivalový deň, ktorý prinesie aj vystúpenia skupiny The Killers, producenta Martina Garrixa či speváka Rag’n’Bone Mana.

Zdroje: Loud And Quiet, Music Server, Lovestream, Instagram/unrealaltj, AI

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá