Pivo v prášku má ambíciu dobyť svet. Vymysleli ho smädní mnísi

  • Nemecký pivovar Neuzeller Kloster-Bräu spôsobil revolúciu v pivnom priemysle
  • Mnísi vyrobili práškové pivo
  • Vyzerá ako čapované, stačí pridať vodu
Ilustračná snímka
Ilustračná snímka, Unsplash/Tina Witherspoon, Lorenzo Rui
  • Nemecký pivovar Neuzeller Kloster-Bräu spôsobil revolúciu v pivnom priemysle
  • Mnísi vyrobili práškové pivo
  • Vyzerá ako čapované, stačí pridať vodu

Ak si milovníkom piva, priprav sa na to, že budeš svedkom revolučného vynálezu. Neuzeller Kloster-Bräu, nemecký kláštorný pivovar neďaleko Mníchova s takmer 500-ročnými skúsenosťami, vynašiel práškový ležiak, ktorý dokáže takmer napodobniť vzhľad čapovaného piva len pridaním vody.

Áno, dokonca mu nechýba ani „penová čiapočka“. Prášok má pomôcť znížiť ťažkú uhlíkovú stopu, ktorú export piva vytvára.

Chutný prášok proti znečisteniu

Stačí pridať iba zopár lyžíc vody a svoj obľúbený nápoj máš pripravený bez toho, aby si musel ísť do podniku alebo otvárať chladničku. Zázračný výtvor má podľa mníchov v úmysle znížiť prepravnú hmotnosť o 90 percent odstránením nadbytočnej váhy, ktorú vytvára sklo a voda, píše The Drinks Business.

Prášok by navyše mal napomôcť šetreniu nákladov, ktoré sa vynaložia na spotrebu surovín, energiu a taktiež na vyplatenie pracovníkov.

Neuzeller Kloster-Bräu spolupracoval s mnohými partnermi v oblasti technológií. Využil financie od automobilky BMW na vytvorenie svojho prvého práškového produktu, uvádza The Beer Connoisseur . Je to pivo s nulovým obsahom alkoholu, bohatého na dextrín, ktoré bolo varené konvenčnými metódami, potom spracované a pripravené vo vode, aby z neho mohol vzniknúť rozpustný pivný granulát.

Mnísi počítajú s tým, že sa ho ľudia budú strániť

Tento prášok majú v úmysle najskôr testovať na trhu v menších množstvách až do polovice roku 2023. Plánom je však už čoskoro začať vyrábať aj alkoholické pivá a zväčšiť celkovú produkciu, pokiaľ sa produkt osvedčí u spotrebiteľov.

Ilustračný obrázok
zdroj: Unsplash/Aleksander Fox

Aj keď mnísi chápu, že zvyknúť si na takúto formu celosvetovo obľúbeného nápoja môže akýsi čas trvať aj ľuďom, ktorí si ráno bežne zalievajú instantnú horúcu čokoládu alebo kávu, nemecký kláštorný pivovar verí, že jeho nový vynález by mohol byť pripravený na uvedenie na trh do konca tohto roka, píše New Atlas.

„Nastal čas otestovať klasickú výrobu piva a logistiku z hľadiska spôsobu, akým sa v tomto procese zaobchádza s naším životným prostredím,“ hovorí hlavný akcionár pivovaru Helmut Fritsche. „Vieme, že milovníci klasických plzenských nápojov a všetci milovníci remeselného piva, najmä v Nemecku, budú k nášmu produktu spočiatku určite veľmi skeptickí,“ dodáva generálny riaditeľ Stefan Fritsche.

Nový vynález smädných mníchov – pivo v prášku, ktoré môžeš nosiť aj vo vrecku
zdroj: Unsplash/Frank Luca

Pivá od výmyslu sveta

Okrem vynálezov čerešňového piva, piva proti starnutiu a zázvorového piva má Neuzeller Kloster-Bräu vynájdených viac ako 40 ďalších nápojov. To naznačuje, že možnosti vytvárania nových pív sú azda nekonečné.

Ak sa práškový ležiak Neuzeller Kloster-Bräu dostane do barov a reštaurácií, prášok by sa pravdepodobne pridával do fľaše v obchode ešte predtým, ako by sa naplnil vodou a podával hosťom.

Výtvor je prvý svojho druhu na svete a od ostatných práškových pív sa líši tým, že je sýtený, vysvetľuje The Beer Connoisseur. Neuzeller Kloster-Bräu je známy svojimi inovatívnymi nápadmi, originalitou a starými receptúrami. Má distribútorov po celom svete.

Kláštorný pivovar má v pláne zamerať sa na predaj tohto práškového piva. Pôjde najmä o vzdialenejšie trhy, ako je Ázia a Afrika, kde sú náklady na dopravu najvyššie a snobizmus spojený s pivom je pravdepodobne menší problém ako doma.

Zdroje: The Drinks Bussiness, The Beer Connoisseur, New Atlas

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá