Rusko rozmiestni v Bielorusku taktické atómovky. „USA to robia tiež,“ hovoria Putin a Lukašenko

  • Už v lete chce Rusko rozmiestniť taktické jadrové zbrane v Bielorusku
  • Oba štáty uzavreli dohodu
Vladimir Putin, Jadrový útok Rusko
TASR/AP, Mikhail Metzel Flickr/International Campaign to Abolish Nuclear Weapons
  • Už v lete chce Rusko rozmiestniť taktické jadrové zbrane v Bielorusku
  • Oba štáty uzavreli dohodu

USA to vraj robia tiež. Podľa Putina Američania roky rozmiestňujú svoje jadrové zbrane na územiach spojencov, takže Rusko urobí to isté. 

Rusko uzavrelo so susedným Bieloruskom dohodu, ktorá umožňuje Moskve rozmiestniť taktické jadrové zbrane na bieloruskom území. Oznámil to v sobotu ruský prezident Vladimir Putin. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

Putin tiež povedal, že Rusko už na bieloruskom území rozmiestnilo desať lietadiel schopných niesť takéto zbrane.

Dohodou o rozmiestnení týchto zbraní v Bielorusku neporušuje Rusko podľa šéfa Kremľa dohody o nešírení jadrových zbraní. Putin pritom poukázal na to, že Spojené štáty tiež rozmiestnili jadrové zbrane na území svojich európskych spojencov.

Podľa jeho slov sa s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom „dohodli, že urobia to isté“, napísala agentúra AFP.

S Lukašenkom sme sa dohodli, že v Bielorusku rozmiestnime taktické jadrové zbrane bez porušenia režimu nešírenia jadrových zbraní,“ citovala Putinove slová ruská tlačová agentúra TASS.

Šéf Kremľa tiež povedal, že Rusko do 1. júla dostavia zariadenie na uskladnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku. Dodal, že Moskva kontrolu nad týmito zbraňami Minsku neodovzdá.

Ak použijete muníciu s uránom, tak aj my

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu pohrozil, že ak Západ pošle na Ukrajinu muníciu obsahujúcu ochudobnený urán, tak aj Rusko ju tam použije. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Rusko má podľa šéfa Kremľa obrovské zásoby takejto munície. „Bez preháňania máme státisíce takýchto nábojov. Dosiaľ sme ich nepoužili,“ povedal Putin v rozhovore pre ruskú televíziu.

Britské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že na Ukrajinu dodá spolu s tankami Challenger 2 aj protipancierovú muníciu s ochudobneným uránom. Námestníčka britského ministra obrany Annabelle Goldieová vysvetlila, že takáto munícia je veľmi účinná, keď zasiahne tanky alebo obrnené vozidlá.

Ruský prezident Vladimir Putin už v utorok avizoval, že Moskva bude na takéto kroky Británie „nútená reagovať“. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov zase varoval, že dodanie takejto munície spôsobí „vážnu“ eskaláciu situácie na Ukrajine.

Spojené kráľovstvo pritom nepovažuje náboje s ochudobneným uránom za jadrovú zbraň. Muníciu s ochudobneným uránom podľa Londýna používa aj Rusko.

Britská armáda používa ochudobnený urán vo svojej protipancierovej munícii už desaťročia. Je to štandardný komponent a nemá nič spoločné s jadrovými zbraňami. Rusko to vie, ale zámerne sa snaží šíriť dezinformácie,“ uviedol naopak hovorca britského ministerstva obrany.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá