Na Gemeri pečú slovenský klenot. Na teplú pochúťku sa tu zbiehajú ľudia z celého Slovenska

  • Na Gemeri pečú pochúťku, na ktorú môžeme byť právom hrdí
  • Výroby sa ujala sama obec a pokračujú v dlhoročnej tradícii
gemer
  • Na Gemeri pečú pochúťku, na ktorú môžeme byť právom hrdí
  • Výroby sa ujala sama obec a pokračujú v dlhoročnej tradícii
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Pod pojmom Muráň si ľudia vybavia mnohé symboly tohto regiónu. Okrem lúky plnej sysľov sú to nepochybne muránske buchty. Práve tie sa stali ikonickou pochúťkou a regionálnou špecialitou obce Muráň, ktorá disponuje svojou vlastnou obecnou výrobňou.

Stáva sa tak príkladom pre mnohých podnikateľov a ukazuje, že v krásnom regióne sa dá vytvoriť aj vskutku originálna gastroturistika, píšu Kávičkari.sk.

Spomienky na detstvo s muránskymi buchtami

Návštevníci sa zbiehajú od skorých ranných hodín, len aby si uchmatli nadýchaný kúsok kysnutého cesta s bohatou plnkou uprostred. Muránske buchty však nie sú výmyslom posledných rokov, práve naopak. Nesú v sebe hlbokú tradíciu a receptúru starých mám. Aj samotní miestni spomínajú na svoje detstvo, ku ktorému muránske buchty nepochybne patria.

Ondrej Bobek
zdroj: Kavičkari.sk/Ondrej Bobek

Muránske buchty sa vypekajú už od skorého rána

Predajňa nachádzajúca sa na križovatke ciest v centre obce Muráň otvára svoje dvere o siedmej hodine ráno, avšak buchty treba pripraviť s predstihom niekoľkých hodín. Keďže buchty chutia, prirodzene, najlepšie čerstvé, päť usilovných pekárok začína s ich prípravou už v skorých ranných hodinách. Každá jedna buchta si prejde poctivou, ručnou prácou.

obchod-muran-buchty
zdroj: Kavičkari.sk/Ondrej Bobek

V pekárni muránskych buchiet len ťažko budeš hľadať polotovary, cesto je vyrobené z kvalitných lokálnych surovín. A v čom spočíva výnimočnosť originálnych muránskych buchiet? V príkladnom kysnutom ceste, štedrej plnke a tradičnej receptúre, ktorá v sebe skrýva kus lásky a firemné tajomstvo. 

Obec obnovila výrobu tradičných muránskych buchiet

Muránske buchty sa pýšia viac ako 50-ročnou tradíciou. Do roku 2014 sa buchty piekli nepretržite a tešili sa veľkému úspechu nielen u domácich, ale aj u zahraničných turistov. Ich výroba však bola zo strany súkromného majiteľa ukončená a buchty sa z trhu na tri roky vytratili. Starosta obce Muráň Roman Goldschmidt sa nevedel vyrovnať s tým, že by sa malo na túto pochúťku z Muráni zabudnúť.

buchty
zdroj: Kavičkari.sk/Ondrej Bobek

Práve preto sa v roku 2017 rozhodla obec zasiahnuť, vziať úver a odkúpiť nehnuteľnosť v centre obce. Po odkúpení, prestavbe a zariadení nových priestorov sa mohla výroba buchiet obnoviť. Aj vďaka tomuto, do istej miery odvážnemu kroku tradícia muránskych buchiet pokračuje ďalej. Tie dokonca v súčasnosti vlastnia ochrannú známku regionálneho produktu.

Týmto krokom je zaistená a uchovaná ich originalita. Produkty iných podnikateľov tak nebudú môcť využívať toto pomenovanie s hlbokou tradíciou. Pretože originálne muránske buchty sú len jedny. 

Zákazník si má z čoho vybrať

Nejeden človek, ktorý muránske buchty nepozná, by povedal, že ak sa držia tradícií, v ponuke nájdeš iba typické plnky, akými sú tvaroh, lekvár alebo mak. Tu ťa však vyvediem z omylu.

Keďže vedia, že koľko ľudí, toľko chutí, vybrať si môžeš až z 12 plniek. Nugátové, vanilkové, čučoriedkové či orechové? Či už si zástancom zaužívanej trojice plniek, alebo chceš experimentovať s novými chuťami, na svoje si príde skutočne každý.

buchty
zdroj: Kavičkari.sk/Ondrej Bobek

Buchty však nie sú jedinou pochutinou, s ktorou môžeš z tejto predajne odchádzať. Za pozornosť určite stoja aj mliečne výrobky z lokálneho salaša. Syry, alebo žinčica skvelo dotvoria váš gemerský výlet.

Čítaj viac z kategórie: Food biznis

Zdroj: Kávičkari.sk 

Najnovšie videá

Trendové videá