Matovičov „gróf“ viní Valla, prezidentku a Ódora z tajného miliónového paktu. Sám púta pozornosť majetkami

  • Vetrák tvrdí, že mesto Bratislava a politici majú tajnú dohodu
  • Cez ňu má mesto údajne prísť k miliónom eur
  • Poslanec vlastní viac ako 40 nehnuteľností
Milan Vetrák, Matúš Vallo, Zuzana Čaputová, bytovka
Ilustračné foto, Startitup, TASR/Martin Baumann, Reprofoto: Google Maps
  • Vetrák tvrdí, že mesto Bratislava a politici majú tajnú dohodu
  • Cez ňu má mesto údajne prísť k miliónom eur
  • Poslanec vlastní viac ako 40 nehnuteľností

Poslanec Milan Vetrák (OĽANO) nedávno obvinil vedenie hlavného mesta na čele s primátorom Matúšom Vallom, že urobilo tajnú dohodu medzi primátorom, prezidentkou Zuzanou Čaputovou a premiérom Ľudovítom Ódorom. Podľa Vetráka má byť cieľom tohto paktu, že Bratislava od vlády dostane 50 miliónov eur, a to „na úkor iných obcí a miest“.

Vallo tieto obvinenia odmieta. Rovnaký postoj zaujal aj premiér Ódor, ktorý tvrdenia o tajnej dohode na tlačovej konferencii označil za „nezmysly“. „Žiadne také stretnutie nebolo, žiadna tajná dohoda. Považujem tieto veci za nezmysly a nebudem ich komentovať,“ ohradil sa nedávno premiér.

Vetrákove megamajetky a podozrenia z nehospodárnosti

Zaujímavosťou je, že samotný Vetrák, ktorý naznačuje akési „sprisahanie“ liberálnych politikov, sám v minulosti podľa SME čelil kritike za uzavretie viacerých sporných zákaziek. Verejnosť ho taktiež pozná ako jedného z najväčších vlastníkov pozemkov medzi poslancami.

„Myslím, že má niekedy zvláštne interpretácie ústavy,“ hovorí pre Startitup politológ Jozef Lenč. Podľa experta Vetrák nevytŕča z radu „obyčajných ľudí“. Odborník vysvetľuje, že týmto pomenovaním myslí politikov lojálnych Igorovi Matovičovi.

Avšak Lenč si myslí, že napriek tomu Vetrák „nepatrí do kategórie poslancov, ktorí Igorovi Matovičovi slúžia vo všetkom“.

Podozrenia z nie úplne štandardného narábania so štátnymi peniazmi sa podľa denníku týkajú čias, keď Vetrák pôsobil ako šéf Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ).

Sponzorovať mal v roku 2011 napríklad  jachtu, na ktorej sa z Malorky do Juhoafrickej republiky plavil polovičný Slovák Marco Nannini. Vetrák mal dať 9 800 eur za to, že na lodi bolo logo úradu so slovenskou vlajkou a krajanom v zahraničí odviezla učebnice a propagačné materiály.

Milan Vetrák, Byt v Bratislave
zdroj: Reprofoto: Facebook/OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, Google maps

Milan Vetrák vtedy podozrenia odmietal a pre SME sa vyjadril, že „ÚSŽZ neposkytol štátne prostriedky na jachtu, ale v súlade so zákonom na podporu národného povedomia a kultúrnej identity našich krajanov, ako aj na propagáciu Slovenska a ÚSŽZ, a to aj Marcovi Nanninimu“.

Matovičov poslanec taktiež uviedol, že „prospešnosť tejto aktivity ÚSŽZ nespochybnila ani finančná kontrola“. 

Nemalú pozornosť pútajú aj Vetrákové majetky. Podľa majetkového priznania z roku 2021 poslancovi OĽANO na účte pristálo dokopy 46 890 eur. 38 712 eur Vetrák uvádza ako príjem  z výkonu verejnej funkcie, 8 178 eur v kategórii iné.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: SME, NR SR, Plus 7 dní, Facebook/Milan Vetrák, TASR, Twitter/Matus Vallo, Plus 7 dní

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá