Vedci možno našli spôsob, ako zničiť nádory

  • Výskum rakoviny je oblasť lekárskej vedy, ktorá oprávnene dostáva značnú pozornosť.
collagecancer
  • Výskum rakoviny je oblasť lekárskej vedy, ktorá oprávnene dostáva značnú pozornosť.

Niet divu, že vedci skúšajú všetko možné pre nájdenie spôsobu, ako zákernú chorobu zastaviť. Predpokladá sa, že do roku 2030 sa celosvetovo objaví 23,6 milióna nových prípadov rakoviny ročne.  Výskumníci z University of Michigan predstavili priekopnícku metódu, ktorá má potenciál na odstránenie nádorov.

cancer-389921_1280

foto: thescienceexplorer.com

Táto nová technológia využíva nanodisky s priemerom asi 10 nanometrov, ktoré naučia telo zabiť rakovinové bunky. “V podstate s týmito nanodiskami vzdelávame imunitný systém, takže imunitné bunky dokážu lepšie napadnúť tie nádorové,” povedal James Moon z University of Michigan.

Každý z týchto „nanodiskov“ je plný neoantigénov, ktoré učia T-lymfocyty imunitného systému odhaliť a zabiť neoantigén. Tie pracujú ruka v ruke s inhibítormi imunitných kontrolných bodov, ktoré zvyšujú odozvy T-lymfocytov tvoriacich anti rakovinový systém, ktorý zničí nádory a potenciálne zabráni ich opätovnému vzniku.

Doteraz boli nanodisky úspešne testované na myšiach a bolo preukázané, že sú účinné, nádory dokázali odstrániť za 10 dní. Tiež boli schopné zničiť identické nádory u myší po opakovanom aplikovaní o 70 dní neskôr.

nmat4822-f1

foto: nature.com

„To naznačuje, že imunitný systém si kvôli dlhodobej imunite ‘pamätal’ rakovinové bunky,“ povedal Rui Kuai, vedúci autor štúdie. Samozrejme, že ešte potrvá, než bude táto vakcína dostupná pre ľudí. Vedci stále potrebujú vykonať testy na väčších zvieratách. Až potom bude môcť byť testovaná na ľuďoch.

Či už to bude skôr alebo neskôr jedno je jasné, nanodisky zvyšujú naše šance pre vyvinutie lieku na rakovinu. Snáď sa to jedného dňa podarí a budeme schopní vyhrať nad touto zákernou chorobou.

vaccine-1

foto: newatlas.com

zdroj: sciencealert.com, zdroj titulnej fotografie: vegan-magazine.com/scinotions.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá