Čučoriedkové plantáže na Orave patria medzi unikáty. Vznikli vďaka rukám výskumníkov

  • V okrese Dolný Kubín sa nachádza jedinečná farma
  • Čučoriedky tam majú výborné podmienky na život
myrtilla čučoriedka orava
Ilustračný obrázok, Instagram/reprofoto/myrtilla.sk
  • V okrese Dolný Kubín sa nachádza jedinečná farma
  • Čučoriedky tam majú výborné podmienky na život

V malebnej dedinke Krivá na Orave sa nachádza slovenský unikát. Lukáš Daniel a celá jeho rodina spolu s jeho partnerkou Katkou riadia rodinnú čučoriedkovú firmu „myrtilla“ v malebnej dedinke na Orave. Práve spomínaná obec v okrese Dolný Kubín je významným miestom pre históriu tohto odvetvia.

Čučoriedky kanadské sa na Slovensku totiž začali vo väčšom počte pestovať práve v Krivej, kde majú výborné prírodné podmienky. Lukáš sa pestovaniu venuje už šiesty rok a dnes sa stará o tri plantáže. V prevádzke myrtilla máš tiež možnosť zakúpiť si jednotlivé sadenice, no tie bývajú často vypredané.

Prvú sadenicu si kúpil ešte v roku 1996

Myrtilla dostala svoje meno podľa modrého farbiva myrtilín, ktoré sa v čučoriedke nachádza. O mene prevádzky však rozhodol aj španielsky, respektíve francúzsky preklad tohto ovocia (mirtillo & myrtille). História myrtilly siaha do roku 2020, no čučoriedky sa u nás pestovali oveľa skôr, uvádza myrtilla.

Regionálne výskumné pracovisko Krivá na Orave začalo s pokusnou výsadbou čučoriedky kanadskej už v roku 1993. Tá sa postupne rozrastala a keďže ide o sezónnu činnosť, počas hlavnej sezóny sa do činnosti zapája celá Lukášova rodina.

Dokonalým základom pre špecifickú chuť čučoriedok sú kyslé pôdy bez nutnosti výmeny za rašelinu, v ktorých rastú čučoriedky prirodzene až do dnešného dňa. Plody sú v Krivej zároveň ochladzované príjemným vzduchom, ktorý prúdi z dolín a okolitých kopcov, pričom neďaleké lesy sú aj ochrancom, pretože zastavujú silný vietor.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa myrtilla (@myrtilla.sk)

Tamojšie včely a čmeliaky čučoriedky opeľujú, dravce túto úrodu chránia pred inými vtákmi a všetky spomínané faktory sa podieľajú na jedinečnej chuti tohto obľúbeného ovocia. „Toto všetko dáva našim čučoriedkam jedinečnú chuť. A robí z našej Krivej nielen krásne miesto na život, ale aj vynikajúce miesto na pestovanie čučoriedok,“ píšu zakladatelia na webovej stránke.

Lukáš Daniel mal odjakživa silné puto k prírode a rastlinám a ešte v roku 1996 si ako malý chlapec práve v Krivej zakúpil prvú sadenicu čučoriedky, ktorá mu, žiaľ, po pár mesiacoch vyhynula. V roku 1999 otcovi Jánovi pomáhal s prácou v spomínanom výskumnom pracovisku a v dospelosti na tejto skúsenosti staval.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: myrtilla.sk, AI, Fitness Revolution

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá