VEGAN KIOSK: Robí­me to úprim­ne, z lás­ky k našim zvie­ra­cím kamo­šom.

Beatrix Rimarčíková / 4. marca 2017 / Rozhovory

zdroj: foto: archív Vegan Kiosk/facebook

Hol­du­jú vegán­stvu, vare­nie je ich koní­ček. To vied­lo Axe­la a Anto­na, aby si otvo­ri­li stre­et food Vegan Kiosk.

Dvaja kamaráti, Axel a Anton, sa jedného dňa, úplne spontánne, rozhodli otvoriť si stánok s vegánskou kuchyňou. Rozbehli niečo, čo v uliciach Bratislavy chýba - rýchle, chutné a čerstvé vegánske jedlo. Obaja sú vegánmi už pár rokov a ako sami tvrdia, má to len pozitívne účinky na ich zdravie.

Vegan Kiosk má pomôcť rozšíriť myšlienku vegánstva. Ako povedali Axel s Antonom, riadia sa heslom: „Robíme to úprimne, z lásky k našim zvieracím kamošom a hlavne nedávame ľuďom to, čo by sme my sami nejedli!“ Na počkanie ti preto prichystajú vegan burger, o ktorom, ako Axel priznal, sa im už aj sníva. Nech sa páči, pochutnaj si na rozhovore s Vegan Kiosk.

Otvorili ste si stánok Vegan Kiosk s vegánskym jedlom na Kamennom námestí v Bratislave. Čo tomuto nápadu predchádzalo?

Nápad vznikol už dávno, keď sme chodili po koncertoch, festivaloch a robili sme okrem burgrov aj iné vegánske šmaky. Vegan burgery šli najlepšie a to, že sme otvorili stánok bola úplná náhoda. V priebehu jedného poobedia sme sa dohodli, že ideme do toho, doslova po jednom telefonáte. Nebolo to plánované.

13925773_554963528030814_5248365057131477499_o

foto: archív Vegan Kiosk

Vravíš, že ste predávali vegán jedlo na koncertoch a festivaloch. Ako to prebiehalo?

Áno, predávali sme vegán jedlo, napríklad, na Ffud feste, Akm, na koncertoch vo Fuge a U očka. Tam sme dokonca robili aj vlastnú akciu pod názvom "Vegánsky úder". Zavolali sme kapely, cez punk, crust, hardcore a predávali vegánske jedlo. Malo to úspech, ľudí sme nakŕmili a oni potom moshovali.

Predpokladám, že ste zarytí vegáni. Ako dlho holdujete vegánstvu a ako tento životný štýl vplýva na váš život?

Ja som vegán už štvrtý rok, Anton tretí. Odkedy sme vegáni je nám stále dobre, až by som povedal tak ľahko. Vieme aj lietať len o tom príliš nehovoríme.(smiech) Inak sme stále zdraví a mne osobne dokonca zmizla senná nádcha, ktorú som mal vlastne celý život.

 

13903313_548720078655159_6193438103137993794_n

foto: archív Vegan Kiosk

Podarilo sa vám niekoho v okolí "nakaziť" vašim vegánskym entuziazmom?

Na vegánstvo som navnadil celú rodinu. Od súrodencov, cez rodičov až po babku. Takže 4 roky sú "v tom" so mnou. A všetci sú spokojní a zdraví. Nič lepšie sa nám v rodine nemohlo stať ako prejsť na rastlinnú stravu, všeobecná spokojnosť - hlavne po zdravotnej stránke sa nám polepšilo. Inak, rastlinné zmýšľanie máme v rodine. Môj otec v deväťdesiatych rokoch rozbehol s jedným pánom na Grösslingovej ulici prvý obchod na Slovensku s rastlinnou stravou. Začali tam predávať výrobky ako sójové mäso a tofu. Ten obchod funguje dodnes, len už zmenil majiteľa. Takže základy som mal jasné, už len pokračujem v myšlienke.

Vegan Kiosk funguje ako street food. Mávate teda stálu ponuku alebo ju obmieňate? Ak áno, ako často?

Máme stálu ponuku, akurát meníme zloženia, hráme sa s farbami. Hlavne nech je to výživné, pestré a najedia sa aj oči. Napríklad, nedávno sme mali reagge plnku do wrapu. A po novom sme začali robiť poriadne krémové polievky, kapustnice na zahriatie v tomto zimnom období.

13937979_555361054657728_7723158108318916669_o

foto: archív Vegan Kiosk

Ponúkate vegánsky hamburger aj wrap. Čím nahrádzate mäso?

Tak toto my berieme úplne opačne. Mäso vnímame ako zbytočný filter medzi človekom a prirodzenou rastlinnou stravou. Čiže my mäso nenahrádzame, len vytvárame strukovinové placky v chutných kombináciách.

Všetko jedlo si pripravujete sami? Odkiaľ beriete inšpiráciu na tvorbu jedál?

Áno, všetko si pripravujeme sami. Inšpiráciu? Ani neviem. Ako sa zobudíme, tak navaríme – doslova. Hlavne, aby to bolo chutné a výživné.

Ako stánok s vegánskym jedlom spotrebujete veľa zeleniny, strukovín. Odkiaľ beriete suroviny?

Riadime sa podľa sezóny, v lete domáca zelenina od kamošov z trhu a v zime pracujeme s nakladanou zeleninou.

15167631_603650119828821_5623627878875376440_o

foto: archív Vegan Kiosk

Tvoria vašich zákazníkov výhradne vegáni?

Nie, chodia k nám aj „mäsožravci a všežravci“ a chutí im. Radi sa k nám vracajú čo je super.

Pociťujete nejaké negatíva toho, že nemáte kamennú prevádzku? Je stánok otvorený v každom počasí?

Áno, asi také, že sa nemôžeme dostatočne kreatívne vyhrať s jedlom. Varenie je náš koníček a určite by sme okrem burgrov toho vedeli nachystať oveľa viac. Sme obmedzení priestorom, ale rozmýšľame, samozrejme, nad kamennou prevádzkou, len ešte musíme zväčšiť klientelu. Ide to pomaly, ale isto. Stále chodí viac a viac spokojných zákazníkov, takže zatiaľ  sme spokojní aj my. A sme otvorení v každom počasí.

13923599_551751255018708_7685725827571237419_o

foto: archív Vegan Kiosk

So street foodmi sa v poslednom čase roztrhlo vrece. Vnímate v Bratislave nejakú konkurenciu?

Vegánska kuchyňa pre nás nie je konkurencia – berieme to ako šírenie správnej myšlienky, čiže kľudne aj oproti nám si môžete otvoriť ďalší vegánsky fastfood. Radi prídeme ochutnať, pretože o našich burgroch sa nám už aj sníva. (smiech) Čím viac toho bude, tým lepšie! No a kuchyňa so živočíšnymi produktmi je niečo úplne odlišné, čiže to vôbec nevnímame ako konkurenciu a asi to nevnímame vôbec. Veríme, že jedného dňa to úplne vymizne z gastronómie, lebo ako vieme, mier začína na tanieri.

 Vaša stránka na Facebooku je plná pozitívnych recenzií. Spokojní zákazníci oceňujú dobré jedlo aj príjemnú obsluhu. Čo je vašou prioritou v podnikaní?

Našou prioritou je šíriť myšlienku vegánstva a vždy mať všetko čerstvé. Hlavne sa držíme hesla „Robíme to úprimne, z lásky k našim zvieracím kamošom a hlavne nedávame ľuďom to, čo by sme my sami nejedli!“

13680185_550610911799409_1012085737290242095_o

foto: archív Vegan Kiosk

 

15195849_603650053162161_1325341057201556455_o

foto: archív Vegan Kiosk

Akým spôsobom pracujete na udržaní zákazníkov alebo oslovení novej klientely?

Ako som už spomínal, vždy máme všetko čerstvé a samozrejme, originálne, to ľudia oceňujú. Radi sa vracajú. To ich osloví a šíri sa to medzi nimi a na základe dobrých skúseností nám posielajú ďalších a ďalších svojich známych. A samozrejme, aj na FB stránku pridávame fotky jedál s popisom denného menu, sem-tam.

 Ako vidíte budúcnosť stánku? Máte v pláne nejaké vylepšenia?

Musíme prežiť zimu – to bude bod zlomu. Na jar máme v pláne nejaké vylepšenia, čiže naša budúcnosť bude zaujímavá. Nechajte sa prekvapiť.

Ďakujem za rozhovor.

 

Pridať komentár (0)