Adam dal dokopy najlepšie remeselné pivá zo Slovenska, ktoré si môžeš objednať priamo domov

  • Za projektom Našepivo.sk stojí Adam Chalupecký, ktorý všetky značky vyberal sám
  • Zoskupuje najlepšie malé pivovary v našej krajine
  • Za projektom Našepivo.sk stojí Adam Chalupecký, ktorý všetky značky vyberal sám
  • Zoskupuje najlepšie malé pivovary v našej krajine

Kedy a ako vznikla platforma našepivo.sk?

Vízia vznikla približne pred dvoma – troma rokmi. Vtedy som navštevoval rôzne akcie a festivaly, kde sa čapovalo remeselné pivo. Ako som začal ochutnávať iné druhy, než na aké som bol zvyknutý, otvoril sa pre mňa nový svet. Chcel som mať možnosť si takéto pivá vychutnať aj mimo festivalov, no bolo náročné ich zohnať, najmä konkrétne značky, lebo neboli v mojom regióne dostupné.

Ak by som takéto pivo chcel, musel by som precestovať kus krajiny. Pôvodný koncept NAŠEPIVO.SK teda vznikol ako online trhovisko pre pivo, kde si ľudia môžu objednať nápoj od obľúbeného výrobcu a ten im príde priamo domov. Chcel som, aby aj tieto remeselné pivá boli pre ľudí dostupné. To sa vyvinulo aj do veľkoobchodného predaja a distribúcie. Zatiaľ stále predávam výlučne naše, slovenské pivo. 

zdroj: NASEPIVO_Baudelaire

Aké boli vaše začiatky?

Aby to celé fungovalo, musel som sa bližšie zoznámiť s výrobcami, naštartovať partnerstvá, vytvoriť si vzájomnú dôveru. Kým som získal základný know-how o pive a dostal sa ku kvalitným výrobcom, zabralo mi to vyše roka až rok a pol. Naplno fungujeme od apríla 2018.

Čo vo vás prebudilo lásku k pivu?

Neviem si spomenúť na konkrétnu udalosť, nech siaham v myšlienkach akokoľvek ďaleko, pivo som mal vždy rád. Samozrejme až od 18-tich rokov ☺.

zdroj: NASEPIVO_salon-piva

Koľko je momentálne na Slovensku výrobcov remeselných pív?

To číslo sa hýbe, ale takých zaujímavých so zameraním na produkciu určite vyše 40. Pivovary si môžeme rozdeliť na reštauračné a produkčné. Tie reštauračné pivo vyrábajú najmä do svojej vlastnej prevádzky, zatiaľ čo produkčné sú zamerané na predaj piva na trh.

Koľko ich ponúkate vy na stránke?

Aktuálne spolupracujeme s jedenástimi slovenskými pivovarmi. Ponúkame veľkoobchod, v rámci ktorého pivo dodávame do podnikov a maloobchod, kde si cez stránku môže pivo objednať hocikto priamo k sebe domov.  

zdroj: NASEPIVO_darcekove-balenie-jama

Akým spôsobom ste pivá vyberali a prečo ste sa rozhodli práve pre tie, ktoré u vás nájdeme?

Prvým faktorom bolo to, že som ich ochutnával a selektoval tých výrobcov, od ktorých mi pivá chutili. Samozrejme, výrobcovia museli byť otvorení spolupráci a musela prebehnúť určitá vzájomná chémia. Keďže som s pivovarmi v úzkom kontakte, nechcel som spolupracovať s niekým, s kým je komunikácia ťažká, alebo sa nevieme zhodnúť v názoroch. Ďalším faktorom boli aj možnosti pivovaru, teda či budú schopní zabezpečiť kontinuálnu výrobu a určité procesy spojené s predajom, keďže niektoré malé pivovaru sú tvorené len jedným-dvoma ľuďmi.

Skúšali ste si niekedy vyrobiť pivo sám?

Určite ma to láka, chcel by som si to skúsiť minimálne doma, no nad vlastným pivovarom zatiaľ neuvažujem. Ako distribútor by som si chcel zachovať svoju neutralitu.

zdroj: NASEPIVO_Adam-Chalupecky

Akých konkrétnych výrobcov ponúkate?

ŽiWELL z Piešťan, WYWAR Holíčsky pivovar, JAMA z Chorvátskeho Grobu, v Rači sa nachádza Pivovar u Ábela, Turák & vnuk robí pivo na Starej Turej, dva pivovary sú aj z Rožňavy a to Kaltenecker a pivovar Ikkona, God Times Brewery je z mesta Svit, spolupracujeme aj s novovzniknutým Slovenský národný pivovar v Michalovciach a Beer Bros, čo je kočovný pivovar. Novým partnerom je Chernobeer, sú to Slováci, ktorí zatiaľ varia v Čechách.

Ktorí výrobcovia sú na stránke najpopulárnejší?

Je to sezónne, mení sa to. Samozrejme, ak uvediem nejaký nový pivovar, je oňho krátkodobo intenzívnejší záujem. Zo začiatku som si myslel, že najväčší záujem bude o cenovo najdostupnejšie pivá, no som prekvapený, že to tak nie je. Ľudia si za zaujímavé pivo radi priplatia.

zdroj: NASEPIVO_podklady

Ozývajú sa vám pivovary už aj samé alebo ich oslovujete vy?

Najprv bola snaha najmä na mojej strane, ale teraz sa mi už stáva, že výrobcovia oslovia mňa. Keďže pracujem s pivovarmi v rôznom štádiu vývoja, často im aj pomáham s cenotvorbou a s orientáciou na trhu.

V akých podnikoch ponúkate pivá?

Je to veľmi rôzne a podniky si ich objednávajú v rozličných dávkach. Predávam zásoby aj do bistier, kde ide hlavne o fľaškové pivo a potom tiež do barov, kde je dominantou sudové pivo. Nie všetky podniky stabilne ponúkajú slovenské pivá, no napríklad v bare Baudelaire vždy aspoň dve tuzemské remeselné pivá.

zdroj: NASEPIVO_kegy

V čom je iné skladovanie remeselných pív od bežných?

Pivo počas výroby prechádza postupne rôznymi procesmi, v tomto kontexte spomeňme hlavne pasterizáciu a filtráciu. Pri filtrácii sa pivo tlačí cez filter a odstraňujú sa z neho rôzne kaly, keď sa potom dostane zákazníkovi do rúk, býva číre. Pri pasterizácii sa v nápoji zabíjajú živé mikroorganizmy, čím sa pivo stabilizuje.

Záručná doba je potom aj pol roka či rok. Remeselné pivá sú väčšinou nefiltrované a nepasterizované a je s nimi náročnejšie pracovať. Nemôžete ich preto skladovať niekde v obchode na poličke, ale v chladničke pri nízkych teplotách. Potom sú tu ešte rozdiely medzi jednotlivými typmi piva. Ležiak vydrží mimo chladu kratšie než IPA. Záručná doba býva približne jeden mesiac, niekedy aj kratšie. Pri práci s remeselným pivom treba dbať na vhodné podmienky a vedieť, ako sa správa.

Myslíte si, že majú malovýrobcovia na Slovensku šancu uplatniť sa v konkurencii s veľkými výrobcami pív?

Nie je to jednoduché, ale remeselné pivá sú na vzostupe. Predaj závisí aj od regiónu a ceny. Existuje paradigma, že remeselné pivá sú drahšie, no nemusí to vždy byť pravda. Uživiť sa tým ale dá. Mnohí z výrobcov, ktorých ponúkam sa financujú sami zo svojej primárnej činnosti, napríklad pivovary ŽiWELL, JAMA, Kaltenecker, U Ábela… Ja mám ešte popri predaji a distribúcii piva aj iné aktivity, no príjmy z distribúcie sa postupne zvyšujú.

zdroj: ŽiWELL

Čím sú tieto pivá iné a čo je podľa vás kľúčom k úspechu na trhu?

Určite ide v prvom rade o chuť. Mnohí si pod slovom pivo predstavia uniformnú žltú tekutinu, na ktorú sme zvyknutí. Doteraz u nás nebolo bežné, že pivo, rovnako ako víno, môže mať rôzne farby, vône a chute. V tomto remeselné pivo nad bežným vyhráva, poskytuje veľkú pestrosť. Pri veľkovýrobcoch je zaujímavé napríklad to, že každá ich várka má rovnakú chuť, zatiaľ čo malovýrobcovia robia várky síce podobné, no vždy sú trochu iné. Aj to isté remeselné pivo vás chuťou teda vždy môže niečím prekvapiť, čo je pre mňa pozitívum.

Čo si myslíte, že stojí za súčasnou popularitou remeselných pív?

Venuje sa im stále viac a viac pozornosti a sú ľahšie dostupné.

zdroj: Ilustračný obrázok unsplash

Všímate si nejaké trendy v pití remeselných pív? Čo ľudia najviac vyhľadávajú?

Stále sa to mení, každý mesiac je to iné. Momentálne idú viac nepasterizované pivá. Zaujímavé portfólio má momentálne napríklad Slovenský národný pivovar, ktorý ponúka edíciu pív s názvom Muži svojej doby, kde nájdeme pivá ako Anton Bernolager, Ľudiwheat Štúr, Štefan Nosale či Milan Rastistaut Štefánik.

Ako u vás prebieha proces objednávky?

Zákazník si vyberie výrobcu, od ktorého si chce pivo objednať. Zvolí, ako veľkú krabicu si chce naplniť a sám si vyskladá jej obsah, rôznymi druhmi piva od jedného výrobcu. Žiaľ, pivo sa nedá zakúpiť od viacero výrobcov naraz (zatiaľ). Väčšinu z pív nemáme na sklade, ale putujú k zákazníkovi priamo od výrobcu. Pivo tak zákazník môže dostať vždy čo najčerstvejšie a bez toho, aby pred tým muselo putovať hore-dolu po Slovensku.