Aj na Slovensku robíme špičkový ramen. Nájdeš ho v týchto prevádzkach

  • V Bratislave, v Košiciach či v Trnave si vieš dať dobrý ramen
  • Ten je absolútne jesenno-zimým jedlom. Dostane ťa do príjemného stavu a uľaví všetkým trápeniam
  • Vybrali sme pre teba tie najlepšie na Slovensku
ramen
Enak Bistro&restaurant
  • V Bratislave, v Košiciach či v Trnave si vieš dať dobrý ramen
  • Ten je absolútne jesenno-zimým jedlom. Dostane ťa do príjemného stavu a uľaví všetkým trápeniam
  • Vybrali sme pre teba tie najlepšie na Slovensku

Ramen je japonský pokrm. Niekto by sa mohol nazdávať, že ide o polievku. Pravdou však je, že vo východných krajinách je táto špecialita považovaná za hlavné jedlo dňa a servíruje sa nonšalantne na obed. Je v nej toľko surovín, živín a dobrých vecí pre telo, že je spolu s polievkou Miso považovaná za elixír zdravia a dlhovekosti.

Neskorá jeseň a nekonečný zimný čas ramenu extrémne prajú. Predstavujeme ti tie najlepšie slovenské prevádzky, kde je chutný nielen ramen, ale aj prostredie je znamenité.

Koshi Sushi (Košice)

Začneme na východe. Nie v Japonsku, ale v Košiciach. Na príbehmi opradenom, farebnom a veľmi organickom Dominikánskom námestí sa nachádza Koshi Sushi. To je bistro, ktoré ti ponúka najlepší ramen na celom východom Slovensku. Chuť je samozrejme veľmi relatívny pojem a veľmi premenlivý zmysel, no otestovať ho sem chodia gurmáni z celej krajiny a mal by si tak urobiť aj ty.

Silný vývar z mäsa a riasy kombu ti tu naservírujú do krásnej porcelánovej misky a pravdepodobne sa staneš závislý.

Už z názvu vyplýva, že Koshi Sushi sa na ramen nešpecializuje. V Košiciach totiž niečo ako „ramenáreň“ zatiaľ neexistuje. Každopádne ho však v tomto sushi bare robia famózne a zákazníci si niekedy objednávajú vyslovene len ten.

Cena: 3.90 – 6.90 eur

 

ENAK Bistro&Restaurant (Trnava)

Toto trnavské bistro je dobre známe svojou thajskou a indonézkou kuchyňou. Ramen je však u nich skôr výnimkou ako pravidlom, a tak si ho tu môžeš objednať len v podobe denného špeciálu. V jedálnom lístku sa objaví raz za mesiac, ale jednoznačne sa oplatí ho vystriehnuť a prísť.

Sídlia na Halenárskej ulici a podľa slov Filipa Mrvu sú známi fúziou ázijských a slovenských chutí. V preklade to znamená možno niečo iné, ako si si v úvode predstavil. Esenciu východnej kuchyne premieňajú na takú, ktorá nestráca charakter a autenticitu krajiny a zároveň si ju užije každý Slovák či Slovenka naplno. Tam, kde je to nevyhnutné zjemnia a tam, kde treba pritvrdiť, pokojne tak spravia.

Lukáš Zajíc a Matúš Janderla sú scestovanými ľuďmi a kuchármi, ktorí sa v Enak Bistre starajú o chuťové bunky svojich zákazníkov. Inšpirácie čerpajú z ciest, krajín a miest, ktoré navštívia a ochutnajú.

Zozbierali recepty od domorodých kulinárov a priniesli ich k nám, tým sme unikátni. Čo sa týka našich špeciálov, v poslednej dobe mávame kačací,“ povedal pre StartitUp Filip Mrva z Enak Bistro&Restaurant. Zároveň dodal, že chute si vymýšľajú kuchári sami a ani on sám netuší, kedy konkrétne sa ramen v ponuke objaví.

Je to veľmi pocitové. Oni sa zobudia a v ten deň si špeciál vymyslia. Príprava ramenu je zdĺhavým procesom, vývar sa varí dlho, aby bol dostatočne silný. Na prípravu potrebujeme aj špeciálne suroviny. Možno preto je v ponuke skôr ojedinele,“ dodáva. My dodávame, že síce ojedinele, ale za to dosť intenzívne.

Cena: 12.50 eur

Ramen KAZU (Bratislava)

V samom centre, na Panskej ulici, nájdeš ramen ramenov – bratislavský créme de la créme. Je veľký, chutný a blahodarný. Čoje Bratislava totiž tvrdí, že nikto nepotrebuje špeciálny dôvod na to, aby sa chcel najesť v Ramen Kazu. A je to pravda. Veľa známych mlsných ľudí sa tu už oblízalo okolo celej hlavy, pretože ešte aj to denné menu tu chutí proste famózne. Na takýto ramen sa niekedy stojí v rade, ale nikdy tých pár chvíľ strávených čakaním neoľutuješ.

14 rôznych ramenov a pozor, dokonca aj vegetariánske verzie. Tie sa síce volajú ramen, no základom je vývar, ktorý sa používa v polievke Miso. Zaujímavé obmeny v ingredienciách, dokonalé japonské suroviny a priestor par excellence. Korenisté, slané, pikantné, ktoré sa varia niekoľko dní a prinášajú do Bratislavy autentické chute tohto prastarého japonského jedla.

Cena: 11.90 – 17.50 eur

Cena: 11.90 – 17.50 eur

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech