Ak máš rád mäso, ale chceš chrániť planétu, tento reťazec ti prináša riešenie

  • Bezmäsité guľôčky zanechávajú v porovnaní s tými mäsovými iba 4% klimatickej stopy a chuťovo sú na nerozoznanie
  • Na výrobu bezmäsitej guľôčky sú použité ingrediencie ako hrach, ovos, jablká či zemiaky s dôrazom na to, aby mala táto udržateľnejšia alternatíva ku klasickým guľôčkam rovnakú chuť aj štruktúru, vďaka ktorej si ju vychutnajú aj milovníci mäsa
  • S nápadom prišla IKEA
 srcset
IKEA
  • Bezmäsité guľôčky zanechávajú v porovnaní s tými mäsovými iba 4% klimatickej stopy a chuťovo sú na nerozoznanie
  • Na výrobu bezmäsitej guľôčky sú použité ingrediencie ako hrach, ovos, jablká či zemiaky s dôrazom na to, aby mala táto udržateľnejšia alternatíva ku klasickým guľôčkam rovnakú chuť aj štruktúru, vďaka ktorej si ju vychutnajú aj milovníci mäsa
  • S nápadom prišla IKEA

Švédsky reťazec stojí za svojím cieľom klásť pri výrobe potravín čo najväčší dôraz na trvalú udržateľnosť. Spoločnosť sa preto rozhodla pozrieť na známe mäsové guľôčky z iného uhla pohľadu.

Aj milovníci mäsových guľôčok tak už majú na výber udržateľnejšiu alternatívu. Nové bezmäsité guľôčky sa vyrábajú zo surovín ako napríklad bielkovina zo žltého hrachu, ovos, zemiaky, cibuľa a jablká. Inak však majú rovnaký vzhľad aj rovnakú chuť ako známe mäsové guľôčky.

zdroj: Ikea

Viac ako miliarda guľôčok ročne

V porovnaní s klasickými mäsovými guľôčkami zanechávajú tieto iba 4 % klimatickej stopy a spoločnosti IKEA pomáhajú priblížiť sa k cieľu do roku 2030 prispieť k pozitívnejšiemu vplyvu na klímu.

 „V reštauráciách IKEA predáme každoročne viac ako miliardu mäsových guľôčok. Predstavte si, aký rozdiel by spravilo, keby sa čo i  len časť našich návštevníkov rozhodla vybrať si namiesto nich bezmäsité guľôčky. Ak by sa nám takto podarilo presmerovať približne 20 % predaja mäsových guľôčok, klimatická stopa IKEA Food by sa znížila o zhruba 8 %, vysvetľuje Sharla Halvorson, globálna manažérka pre oblasti zdravia a trvalej udržateľnosti.

zdroj: Šéfkuchár Ikey Alexander Magnusson a globálna manažérka pre oblasť zdravia a trvalej udržateľnosti Sharla Halvorson. Foto: archív Ikea

Zníženie klimatickej stopy pomocou udržateľného stravovania podporuje aj organizácia Vegánske hody. „V súčasnosti je nevyhnutné zaoberať sa témami udržateľnosti a znižovania klimatickej stopy. Je skvelé, že aj veľká firma, akou je IKEA, si dôležitosť týchto tém uvedomuje a navrhuje vegánske alternatívy. Orientácia na rastlinnú stravu je jedným z viacerých spôsobov, ako efektívne znížiť dopad na životné prostredie. Nové, bezmäsité guľôčky sú ďalším správnym krokom k udržateľnejšej budúcnosti,“ hovorí Monika Dančová, event manažérka Vegánske hody.

 Víziou reťazca je vytvárať lepší každodenný život pre čo najviac ľudí. Preto chce inšpirovať k zdravšiemu a udržateľnejšiemu životnému štýlu, ktorý bude mať pozitívny vplyv na ľudí a planétu.

Aj zaradenie bezmäsitých guľôčok do ponuky pomáha spoločnosti  priblížiť sa k tomuto cieľu.

Na to, aby sme mohli znížiť klimatickú stopu jedla ponúkaného v našich obchodných domoch, musíme najprv predávať menej klasických mäsových guľôčok. Nové bezmäsité guľôčky nám dávajú možnosť ponúknuť milovníkom mäsa udržateľnejšiu alternatívu, ktorá chutí rovnako dobre ako naše obľúbené mäsové guľôčky,“ vysvetľuje Sharla.

Rovnaká cena ako mäsové

 V reštauráciách IKEA sa budú bezmäsité guľôčky podávať so zemiakovou kašou, brusnicovým džemom a smotanovou omáčkou.

K dispozícii pritom budú za tú istú cenu ako klasické mäsové guľôčky. Tiež budeš mať možnosť kúpiť si v obchode so švédskymi špecialitami balenie mrazených bezmäsitých guľôčok a pripraviť si ich doma.

zdroj: Ikea

Recept na bezmäsité guľôčky neobsahuje žiadne živočíšne suroviny, aby si tento nový prírastok do sortimentu mohlo vychutnať čo najviac ľudí – milovníci mäsových guličiek, flexitariáni, vegetariáni aj vegáni.

Pri vývoji bezmäsitých guľôčok bolo naším hlavným cieľom čo najvernejšie napodobniť chuť a textúru mäsa, no použiť na to iba rastlinné suroviny. Vyskúšali sme množstvo rôznych surovín aj postupov a s výsledkom sme veľmi spokojní,“ hovorí Alexander Magnusson, ktorý pracuje ako šéfkuchár a projektový vedúci IKEA Food.

 V krajinách Európskej únie budú bezmäsité guľôčky v ponuke už v auguste 2020. Obchodné domy IKEA v Severnej Amerike, na Blízkom východe a v ázijsko-tichomorskom regióne budú nasledovať o niekoľko mesiacov neskôr.

Zdroj: TS

Najnovšie video