Alergiologička: Histamínová intolerancia nie je alergia, ľudia si to zvyknú zamieňať
- Histamínová intolerancia bola donedávna prehliadaná diagnóza, ľudia si ju zvyknúť mýliť s alergiou
- Hístamín sa v ľudskom tele nachádza prirodzene, problém nastáva, keď dôjde k nepomeru
- V súčasnosti existuje účinná liečba, pacienta, ktorému diagnostikovali ochorenie čaká celoživotná nízko histamínová diéta
- Histamínová intolerancia bola donedávna prehliadaná diagnóza, ľudia si ju zvyknúť mýliť s alergiou
- Hístamín sa v ľudskom tele nachádza prirodzene, problém nastáva, keď dôjde k nepomeru
- V súčasnosti existuje účinná liečba, pacienta, ktorému diagnostikovali ochorenie čaká celoživotná nízko histamínová diéta
Trápi ťa nádcha, bolesť hlavy alebo bolestivá menštruácia? Možno trpíš histamínovou intoleranciou (HIT) a ani o tom nemusíš vedieť. Histamínová intolerancia sa spomína čoraz častejšie, no pred pár rokmi to bola ešte prehliadaná diagnóza.
Alergiologička a imunologička MUDr. Adriana Skusilová upozorňuje, že si ľudia mýlia diagnózu s alergiou. „Histamínová intolerancia nie je alergia, ľudia si to zvyknú zamieňať. Niektoré príznaky sú totožné s alergiou napríklad kožné prejavy ako opuch, červenanie alebo žihľavka. Alergiu je ale ľahké vylúčiť pomocou kožných testov. Histamínová intolerancia patrí k ostatným potravinovým intoleranciám ako je napríklad intolerancia na laktózu,“ uviedla lekárka.
Histamín je potrebný pre ľudské telo
Histamín bol objavený v na začiatku 20. storočia. Výskum, ktorý prispel k jeho objaveniu, bol vedený známym objaviteľom, farmakológom a neurofyziológom Henrym Daleym. V príručke o histamínovej intolerancii, od Martina Hrubiška s názvom Histamínová intolerancia – Známa neznáma, sa uvádza, že histamín sa nachádza v tele každého vyššieho živočícha.
Hlavnou funkciou histamínu je podľa príručky „účasť na normálnych ochranných a regulačných reakciách“. Histamín sa uvoľňuje imunitným systémom pri boji s cudzími útočníkmi v tele ako sú baktérie, vírusy a alergény. Vyžaduje sa tiež pri trávení a pri mozgových funkciách.
Problémom je nepomer
Problém nastáva, keď niekto nedokáže histamín odbúrať dostatočne rýchlo a efektívne, aby zabránil reakcii. V tráviacom trakte sa histamín štiepi pomocou enzýmu diamínooxidáza (DAO) a všetko je to otázkou rovnováhy. Teda histamínová tolerancia je nepomer medzi prísunom histamínu a schopnosťou odbúrať ho, a tak vznikajú histamínové prejavy. Každý človek má iný pomer enzýmu DAO, teda inú hranicu tolerancie histamínu, ktorá keď sa prekročí, nastáva problém. Príručka uvádza nasledujúce prejavy histamínovej intolerancie:
Rýchlo nastupujúce prejavy | ||||
Koža: | Zažívací trakt: | Ústa, horné dýchacie cesty: | Dolné dýchacie cesty: | Srdcovo-cievny systém: |
svrbenie | bolesti a kŕče | svrbenie a opuch pier, jazyka, Eustachovej trubice, hlasiviek | kašeľ | bolesť hlavy, migréna |
červenanie | nadúvanie | kýchanie, vodový výtok, nádcha | dychová tieseň | zmeny krvného tlaku |
žihľavka | hnačka | opuch sliznice, zahllienenie | sipivé – pískavé dýchanie (astma) | búšenie srdca, poruchy srdcového rytmu |
opuchy | reflux | kašeľ | závrat až strata vedomia | |
Chronické prejavy | ||||
chronická únava, depresia | ||||
silná a bolestivá menštruácia | ||||
nervozity, poruchy spánku, nespavosť | ||||
závrat až strata vedomia |
Na diagnostike sa podieľajú viacerí odborníci
Podozrenie na intoleranciu sa potvrdzuje alebo vyvracia odborným vyšetrením, ktoré pozostáva z viacerých krokov, a to anamnézy, fyzického vyšetrenia a laboratórnej diagnostiky. Anamnéza sa skladá z predchádzajúcich zdravotných problémov, liekov, ktoré pacient užíval alebo užíva a jeho stravovacích návykov.
Doktor vykonáva aj dôkladne fyzické vyšetrenie, ale pre HIT neexistuje žiaden špecifický príznak, ktorý by sa spájal len s touto intoleranciou. Laboratórne vyšetrenie by malo pozostávať z krvného obrazu, ktorý by mal vylúčiť napríklad prítomnosť zápalov. Potom nasleduje špecifický test zameraný na odhalenie HIT, vyšetruje sa pomocou krvného odberu a skúma sa v ňom aktivita enzýmu DAO, ktorý rozkladá histamín.
Do procesu by sa mali zapojiť aj iní odborníci z ostatných oblastí aby sa vylúčili ochorenia, ktoré môžu mať rovnaké príznaky. Napríklad depresia, môže byť spôsobená HIT alebo aj mať psychický pôvod. Rovnako ako kožné prejavy môžu naznačovať prítomnosť HIT, ale môžu byť spôsobené aj kožnými chorobami. Odporúča sa preto, aby boli do procesu zapojení aj psychiatri, kožní lekári, gastroenterológovia alebo neurológovia.
Podľa Skusilovej v súčasnosti stúpol počet ľudí, ktorí sa testu dožadujú, ale počet ľudí, ktorí byt trpeli na HIT výrazne nestúpol. Podľa nej sa ľudia chcú nechať otestovať, pretože sa chorobe venuje väčšia mediálna pozornosť. „Ľudia všeličo pojedia a častokrát v zvláštnych kombináciách, a býva im z toho zle. Prečítajú si na internete príznaky HIT a hneď si myslia, že ním trpia. Skutočnosti intoleranciou z nich trpí len zlomok,“ vysvetlila doktorka.
Niektoré potraviny majú vysoký obsah histamínu v dôsledku ich výroby a spracovania
Veľa ľudí si neuvedomuje, že histamín je tiež obsiahnutý v našej strave. V niektorých potravinách je jeho obsah vyšší, v niektorých naopak nízky. Naša strava obsahuje veľa potravín s vysokým obsahom histamínu, ktorý sa môže vyskytovať prirodzene alebo sa do potravín dostáva v dôsledku výroby a spracovania. Niektoré z nich navyše majú schopnosť uvoľňovať histamín vo vnútri tela a zvyšovať hladinu histamínu v tele.
Histamín sa prirodzene vyskytuje v mnohých potravinách, ktoré sú pre nás zdravé, ako sú napríklad paradajky, avokádo, baklažán; fermentované potraviny, ako je kyslá kapusta. Taktiež sa nachádza v potravinách, v ktorých sa vo výrobnom procese používajú mikroorganizmy, ako sú syry, jogurty a klobásy (napríklad feferónky a salámy). Vína, pivá a niektoré likéry tiež obsahujú histamín a môžu tiež vyvolať reakciu.
Kombinácie niektorých potravín obsahujú histamínové bomby
Niektoré jedlá dokonca obsahujú kombinovanú histamínovú bombu napríklad taká pizza, ktorá v sebe spája kysnuté cesto, paradajkový pretlak a syr alebo salámu. Všetky z menovaných surovín majú vysoký obsah histamínu a spolu predstavujú výbušnú kombináciu.
Odporúča sa jesť vždy čerstvé potraviny a jedlo, ktoré obsahuje menej histamínu. Nejesť ohrievané alebo odstáte jedlo, taktiež nekonzumovať potraviny, ktorým končí expiračná lehota.
Za bezpečné potraviny sa považuje čerstvé mäso, okrem kuracieho, ktoré má vysoký obsah histamínu. Niektoré druhy ovocia.
Ako liečba sa odporúča prísna nízko histamínová diéta a užívanie doplnku Daosin, ktorý má nahradiť chýbajúci enzým DAO.