Američania vyhodia do koša viac ako 30 % svojho nákupu. Prečo tak veľmi plytvajú?

  • Ročne sa v Amerike vyhodí jedlo za viac ako 240 miliárd dolárov
  • Paradoxne však viac šetria chudobnejšie či mnohopočetnejšie rodiny
 srcset
Ilustračný obrázok (unsplash.com)
  • Ročne sa v Amerike vyhodí jedlo za viac ako 240 miliárd dolárov
  • Paradoxne však viac šetria chudobnejšie či mnohopočetnejšie rodiny

Nová štúdia dokázala niečo, čo hovorí mnoho turistov, ktorí navštívia Spojené štáty – Američania veľa plytvajú. Informuje o tom spravodajská agentúra ČTK. Ukazuje sa, že hodnota vyhodeného jedla v krajine dosahuje ročne asi 240 miliárd dolárov , teda 1 866 dolárov na jednu domácnosť, čo predstavuje 1 722 eur. Vyhadzuje sa asi 30-40 percent jedla.

Keď jedia zdravšie, vyhadzujú viac

Vedci tiež zistili, že tí, ktorí sa stravujú zdravšie, vyhadzujú viac, pretože kupujú viac rýchlejšie sa kaziaceho ovocia a zeleniny ako priemerný človek.

Naopak domácnosti, ktoré pri nakupovaní postupujú podľa zoznamu a musia cestovať ďalej, aby sa dostali do supermarketu, majú percento vyhadzovaných potravín najnižšie.

Edward Jaenicke, profesor poľnohospodárskej ekonómie na Pennsylvánskej štátnej univerzite povedal: „Naše zistenie zodpovedá predchádzajúcim štúdiám, ktoré ukázali, že 30-40 percent celkových dodávok jedla v USA skončí nezjedených – a to znamená, že so zdrojmi, ktoré sa na vyprodukovanie nespotrebovaného jedla využité, sa plytvalo. Ide o pôdu, energie, vodu a prácu.“

zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Vyhodia viac ako 30 % nákupu

Jaenicke a jeho spolupracovník Yang Yu analyzovali údaje zo 4000 domácností, ktoré sa zapojili do prieskumu amerického ministerstva poľnohospodárstva o nákupe potravín známeho pod skratkou FoodAPS.

Podľa našich odhadov priemerná americká domácnosť vyhodí 31,9 percenta jedla, ktoré nakúpi,“ uviedol Jaenicke.

Viac ako dve tretiny domácností zapojených do našej štúdie vyhodilo odhadom 20-50 percent zakúpených potravín. Avšak aj tie najmenej plýtvajúce domácnosti vyhodia 8,7 percenta jedla, ktoré nakúpia,“ dodal.

Čím viac zarábaš, tým viac vyhadzuješ

Dvojica vedcov sa tiež zamerala na rôzne charakteristiky, ktoré môžu zvýšiť alebo znížiť plytvanie potravinami v domácnostiach. Zistili, že čím vyšší príjem, tým viac vyhodeného jedla. A tí, ktorí sa stravujú zdravšie s množstvom ovocia a zeleniny, tiež viac jedla vyhodí.

Je možné, že programy povzbudzujúce ku zdravej strave môžu neúmyselne viesť k väčšiemu plytvaniu,“ povedal Jaenicke a dodal, že to by mohol byť podnet k zamysleniu z politického hľadiska – ako by sa tieto programy propagácie zdravého stravovania mohli vyladiť. Znížilo by sa tým potenciálne plytvanie.

Menšie percento vyhodeného jedla vykazovali domácnosti s väčšou existenciálnej neistotou, a tiež domácnosti s vyšším počtom členov. „Viac ľudí znamená vyššiu pravdepodobnosť, že niekto doje zvyšky,“ vysvetlil Jaenicke.

zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Jedným z faktorov je aj veľkosť balenia, v ktorom sa niektoré druhy potravín predávajú. „Dvojčlenná domácnosť nemusí zjesť celú hlávku karfiolu, z ktorej sa potom pravdepodobne časť vyhodí, zatiaľ čo väčšie domácnosť ju pravdepodobne zjedia celú, v jednom jedinom jedle,“ uviedol Jaenicke.

Plast a skleníkové plyny

Nielenže je plytvanie jedlom poľutovaniahodné, ale iné štúdie zistili, že životný cyklus vyhodeného jedla značne prispieva k emisiám skleníkových plynov.

Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN je potravinový odpad ročne zodpovedný za zhruba 3,3 gigatony skleníkových plynov. Ak by sa jednalo o krajinu, išlo by o tretieho najväčšieho producenta CO2 po USA a Číne,“ dodal Jaenicke.


Zdroj: ČTK

Najnovšie video