Antique American Bar vzkriesil koktailovú kultúru na Slovensku. Narodeniny oslávil s najväčšou barmanskou legendou

  • Ešte donedávna zívala slovenská barová scéna prázdnotou
  • Antique American Bar vrátil slávu miešaným drinkom
  • Teraz oslavuje rok od svojho vzniku
  • Za svoj bar pozval najväčšiu legendu koktailovej scény
bar
Antique American Bar
  • Ešte donedávna zívala slovenská barová scéna prázdnotou
  • Antique American Bar vrátil slávu miešaným drinkom
  • Teraz oslavuje rok od svojho vzniku
  • Za svoj bar pozval najväčšiu legendu koktailovej scény

Len kúsok od Hlavného námestia, na adrese Rybárska brána 2, sídli podnik, v ktorom sa zastavil čas. Vchádzame do maličkého priestoru, ktorému dominuje famózny strop s kryštáľovým lustrom a hudba rokov minulých, a nemožno mu uprieť genius loci. Pôvodne tu sídlilo starožitníctvo, neskôr obľúbená kaviareň, dnes tu nájdeš jeden z top barov v Bratislave, ktorého meno už dnes siaha ďaleko za hranice Slovenska.

Antique American Bar otvorili len pred rokom Karol Szász, ktorý stojí za viacerými gastro podnikmi, spolu s Erikom Lorinczom, ktorý robí skvelé meno Slovensku na pozícii hlavného barmana v slávnom londýnskom bare The Savoy. So zakladateľmi sme sa stretávame pri príležitosti ročného výročia baru, ktorý oslávili vo veľkom štýle. Páni nahodený v bielych oblekoch akoby práve vypadli z filmu o agentovi 007, ktorému miešali jeho povestné martini. Prezrádzajú, že bar Antique je ich vysneným projektom, ktorým chceli vrátiť slávu slovenskej barovej scéne.

„Svoj prvý bar Greenwich som otváral v roku 2001 na vedľajšej ulici. Erik, ktorý je dnes jedným z najlepších barmanov na svete, tam začínal. V tom čase sme ako jedni z prvých začali s koktailmi, na Slovensku nič podobné nebolo. Pre mätu sme museli chodiť každý utorok do Prahy, lebo také niečo u nás nikto nepoznal. Bola to iná doba. Vtedy tu bol Irish pub, ktorý mal najdrahšie pivo za 80 korún, a my sme prišli s koktailmi za 150, takže sa na nás pozerali ako na bláznov,“ spomína Karol. Keďže ľudia na niečo podobné neboli zvyknutí, museli ich na to naučiť. Onedlho v Bratislave vznikli ďalšie podobné bary, no po pár rokoch prišiel zlom. Slovenskí barmani začali utekať do zahraničia a dobré bary vymierali.

„Do sveta odišiel aj Erik, vďaka čomu je dnes taký úspešný. Dohodli sme sa však, že raz spolu otvoríme bar, pretože Slovensko si zaslúži, aby sa o našej barovej scéne hovorilo v zahraničí. Pretože keď človek chodí po svete, v mnohých naozaj dobrých koktailových baroch pracujú Slováci, no u nás takéto miesta chýbali. Rozhodli sme sa, že to nebude len o tržbách, ale že do nášho baru vždy raz alebo dvakrát do mesiaca prinesieme hosťujúceho barmana zo Slovenska či zo zahraničia,“ vysvetľuje Karol. Dnes je Antique American Bar už zabehnutý a zámer pritiahnuť sem ľudí spoza hraníc sa im darí. Všetka tá drina a dlhoročné čakanie na splnenie sna sa vyplatili.

Na tento priestor sme čakali 16 rokov. Predtým tu bola kaviareň, ktorú vlastnil môj známy. Vždy som ho otravoval, že keď raz bude končiť, musí to predať nám. A jednoducho to prišlo, práve v čase, keď sme začali hľadať priestory. Charakter tohto priestoru bol naozaj unikátny, kedysi tu sídlilo starožitníctvo a má to svojskú atmosféru… Chceli sme z toho spraviť niečo podobné ako tie staré podniky v Taliansku, ako Harris Bar alebo Cipriani,“ pokračuje Karol. Rozhodli sa vybočiť z trendu prekombinovaných drinkov a vrátiť sa späť ku koreňom. Stavili na klasiku a namiesto menu zloženého z 200 koktailov ich majú len 12. Ako hovorí Erik Lorincz, sú to drinky, ktoré by mal každý ochutnať predtým, než zomrie.

„Chceli sme sa vrátiť k základom. Keď chce byť človek kuchárom, musí sa najprv naučiť robiť bešamelovú omáčku či vývar, až potom sa môže učiť ďalšie jedlá a keď toto ovláda, môže začať vymýšľať vlastné. Ak to však neovláda, je malá pravdepodobnosť, že vyrobí skvelé jedlo. Rovnaký princíp platí v barmanstve. Aby barman vedel namiešať vlastné chutné drinky, musí ovládať klasické koktaily, ako sú martini, negroni či daiquiri. Vtedy vie, ako alkohol funguje, ako sa páruje s vermutmi, aromatickými vínami či likérmi. Práve toto trocha zaniklo, pretože barmani sa začali príliš inšpirovať videami svetových barmanov, ktorí však už mali základy odrobené,“ zdôrazňuje Erik.

Hlavnú rolu v Antique American Bare tak hrajú perfektne vyladené drinky z kvalitných druhov alkoholu. Medzi desiatkami fliaš na bare sa vynímajú aj skutočné klenoty, ktoré Erik priniesol z aukcií. Najcennejšia je z roku 1920 z Kuby a má hodnotu tisícok eur. Bar má však jeden ďalší unikát, ktorý je v absolútnom protiklade k nóbl drinkom, no robí bar o to zaujímavejším. Aby totiž bolo v bare aspoň niečo slovenské, rozhodli sa ponúknuť zákazníkom rýdzo lokálne jedlo. V bare si tak dáš na večeru len tresku s bielym pečivom a párky s horčicou a chrenom. Ľudia sa za tým idú potrhať!

Pri príležitosti narodenín baru miešal nápoje niekto skutočne výnimočný. Za barom stál 77-ročný Charles Schumann, ktorý je ikonou barovej kultúry nielen v Európe, ale aj vo svete. Vlani dokonca získal ocenenie za celoživotnú prácu v barmanstve. „Pred viac ako 30 rokmi otváral vlastný koktailový bar v Mníchove a napísal prvú koktailovú knižku. Ovplyvnil tak barovú kultúru v celej Európe. Keď sme otvárali Greenwich, tak sme všetky koktaily robili podľa jeho knihy. Stretnúť sa s ním je snom mnohých barmanov. Erik sa s ním priatelí, takže ho pozval na Slovensko a on pozvanie prijal,“ hovorí Karol.

A ako hodnotia prvý rok, ktorý má štýlový bar za sebou? „Bol úspešný nad očakávania. Otvárať koktailový bar na takej malej barovej scéne, aká v Bratislave je, je naozaj náročné. Miestna barová kultúra bola totiž donedávna zaspatá. Pamätám si, keď som tu raz mal známych z Londýna a chcel som ich vziať do barov. Išli sme len do dvoch a tým to skončilo. Keď prišla príležitosť, bola to výzva napraviť našu barovú scénu. Vďaka ďalším podobným barom, ako sú Old fashioned, Sky bar či Spin bar, sa nám to zatiaľ darí,“ pokračuje Erik. Dôkazom o tom je aj fakt, že Antique sa už po 4 mesiacoch od otvorenia dostal medzi top 5 nových európskych barov v oceňovaní Mixology Bar Awards.

Atmosféra tohto baru rozhodne stojí za to, či už si z Bratislavy alebo musíš cestovať z ďaleka. Len málokde si vychutnáš kvalitný drink a so štýlom a ako za starých čias. Z menu si vyberie naozaj každý, o to viac, ak sa vie stotožniť s Erikovým tvrdením, že „najlepší drink je vždy ten, ktorý mám práve v pohári“. My sme si večer v Antique American Bare užili na sto percent a tešíme sa z toho, že robí spolu s Erikom skvelé meno Slovensku doma aj vo svete.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech