Architekt sa postaral o dokonalú premenu bytu v Starom Meste. Priestor zmenil vďaka jeho šikovným trikom

  • Presvetliť byt, ktorý je tmavý, nie je problém
  • Dôkazom je aj byt, za ktorým stoja slovenskí architekti
  • Tí ho dokázali nie len presvetliť, ale aj opticky zväčšiť
pjimage - 2021-11-29T131711.792
Matúš Nedecký/Foter.sk
  • Presvetliť byt, ktorý je tmavý, nie je problém
  • Dôkazom je aj byt, za ktorým stoja slovenskí architekti
  • Tí ho dokázali nie len presvetliť, ale aj opticky zväčšiť

Slovenský ateliér abrama architekti navrhoval trojizbový byt v bratislavskom Starom Meste. Výmera bytu je 75 štvorcových metrov a konštrukčný systém domu umožnil architektovi zrealizovať nové usporiadanie bytu. Ide totiž o železobetónový skelet s nenosnými vnútornými priečkami. Cieľom architekta bolo vytvoriť vzdušný a svetlý priestor s prirodzeným denným svetlom.

„Dôležitým prvokom architektonického riešenia bola práca s denným svetlom a snaha rozdistribuovať prirodzené svetlo do všetkých zákutí bytu, najmä do hygienického zázemia a vstupných priestorov bytu,“ vysvetľuje autor projektu Marek Abramovič. 

zdroj: Matúš Nedecký/Foter.sk

Dodáva, že snahou bolo navodiť pocit z presvetleného priestoru priehľadmi naprieč bytom už pri samotnom vstupe. Vstup sa nachádzal v nepresvetlenej hĺbke bytu pri samotnom komunikačnom jadre bytového domu, a teda bolo potrebné vytvoriť priehľad pomocou stavebných úprav.

Odstránením a úpravou hygienického zázemia sa vytvorila nová kúpeľňa v centrálnej polohe tvoriaca „srdce“ priestoru. Vďaka tomu sa úplne otvorila dispozícia a navodil sa dojem okružnosti bytu. Ten spočíva v prevádzkovom kolobehu po osi vstup – kúpeľňa – spálňa – denná zóna.

Nadväznosť obývačka – spálňa je reprezentovaná dvojkrídlovým dverným prechodom. Preslneniu priestorov napomáha aj použitie presklenia na dverných krídlach. 

zdroj: Matúš Nedecký/Foter.sk

Priestor je možné opticky deliť prostredníctvom vhodne umiestnených línií závesov. Vstupná časť bytu je opticky rozširovaná použitím zrkadlových plôch na nábytkovej zostave. Takéto úpravy vytvorili pocit priestorovej veľkorysosti, akú si tento byt zaslúži.

Architekt tvrdí, že už pri prvej obhliadke bolo jasné, akým smerom sa bude uberať. „Chceli sme vytvoriť funkčný, moderný a minimalisticky riešený interiér, ale zároveň vdýchnuť bytu staromestský charakter a zachovať pôvodnú autenticitu stavby,“ vysvetľuje.

zdroj: Matúš Nedecký/Foter.sk

Nábytkové zostavy sa realizovali ako A-typové. Dominantou celej dispozície je centrálne situovaný nábytkový kubus. Ten tvorí kuchynská linka, ktorá plynulo prechádza do spálňovej šatníkovej zostavy.

V chodbovej časti zasa prechádza formou stenového obkladu až do kúpeľňovej zostavy. Obytný priestor bytu je tvorený priestrannou obývacou miestnosťou spojenou s kuchynskou a jedálenskou časťou.

Kuchynská pracovná časť je doplnená o pracovný ostrovček. Ten je koncipovaný na menších nôžkach s možnosťou jeho posunutia v rámci kuchynského priestoru.

Industriálnosť návrhu je zastúpená aj v podobe riešenia otvorenej knižnice, konštrukčne tvorenej z betonárskej ocele.

zdroj: Matúš Nedecký/Foter.sk

Ako môžeš vidieť na fotkách, v interiéri dominujú svetlé farby a prírodné materiály. Celým obytným priestorom plynie jednoduchá drevená vlysová podlaha so stromčekovým vzorom.

Prechádza aj priestorom kúpeľne v jej prechodnej časti. Aj vďaka tejto podlahe sa v priestore vytvára okružný charakter bytu.

Staromestský nádych je cítiť aj z návrhu kúpeľne, kde sa mieša moderný dizajn s nadčasovým bielym obkladom a batériami vo vintage štýle v mosadznej farbe. V tej istej farbe sú aj drobné prvky na nábytkových zostavách, ako sú mosadzné úchytky, kľučky na dverách či dominantná lampa v obývačke.

zdroj: Matúš Nedecký/Foter.sk

Na vytvorenie tej správnej atmosféry v byte architekt pri zariaďovaní interiéru využil kusy nábytkov, charakteristické pre obdobie stavby bytu, ktoré boli repasované a opäť použité, napríklad konferenčný stolík a jedálenské stoličky. Medzi atypické autorské prvky patrí nemý sluha v spálni a vo vstupnej hale.

Hoci sú priestory otvorené, jednotlivé časti sa dajú opticky predeliť posuvným závesom, vďaka čomu sa vytvára súkromie. To sa dá zariadiť medzi obývačkou a kuchyňou a v spálni za presklenými dvojkrídlovými dverami.

zdroj: Matúš Nedecký/Foter.sk

zdroj: Matúš Nedecký/Foter.sk

zdroj: Matúš Nedecký/Foter.sk

zdroj: Matúš Nedecký/Foter.sk

zdroj: Matúš Nedecký/Foter.sk

zdroj: Matúš Nedecký/Foter.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie