Architekti prestavali bývalú maštaľ na dizajnové bývanie s odkazom na tradíciu

  • Prestavba podkrovného priestoru bývalej maštale pre potreby rodinného bývania. Ide o prvý krok v rámci rekonštrukcie rozľahlej hospodárskej usadlosti.
DSC_3905
  • Prestavba podkrovného priestoru bývalej maštale pre potreby rodinného bývania. Ide o prvý krok v rámci rekonštrukcie rozľahlej hospodárskej usadlosti.

Nedávno sme písali o rekonštrukcii statku v dedinke Ošelín. Dnes sa presunieme do obce Hořenice, takisto na česko – nemeckom pohraničí. Oba projekty spája odhodlanie investora pre záchranu stavebného dedičstva.

Zobraziť celú galériu (15)
zdroj: Pavel Plánička

Pohraničná obec Hořenice, ktorá leží na sverozápade Čiech najväčšiu slávu prežívala okolo roku 1900, kedy tu žilo viac ako sto obyvateľov. Po prvej svetovej vojne však dochádzalo k postupnému vysídľovaniu, ktoré vrcholilo núteným odsunom nemeckých obyvateľov.  Stav sa nezlepšil ani po druhej svetovej vojne, kedy došlo k zoštátneniu rozľahlého statku. V súčastnosti je v obci päť obývaných domov. Medzi stálych obyvateľov patria príbuzní investorov, ktorí sa starajú o rozsiahly dvor a venujú sa pestovaniu biopotravín a chovu dobytka.

Rodina, ktorá aj s deťmi trvalo žije a pracuje v Nemecku, si chcela na dvore v Hořeniciach zariadiť prechodné ubytovanie, s perspektívou, že sa sem v budúcnosti nasťahujú. Pre svoj zámer si vybrali nevyužívaný priestor v podkroví v jednom z objektov, ktorý pôvodne slúžil ako chliev a sklad obylia.

Zobraziť celú galériu (15)
zdroj: Pavel Plánička

„Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk.“

Rekonštrukcia podkrovia s výmerou 200 metrov štvorcových nakoniec netrvala ani rok. „Prostor, který byl pro rekonstrukci k dispozici, byl vzhledem k zadání velký, důležité bylo udržet jednotlivosti ve vzájemném proporčním souladu,“ hovorí architekt Pavel Plánička z ateliéru 3+1 architekti. Pri stavebných prácach sa dbalo na zachovanie čo najväčšieho množstva pôvodných prvkov a na použitie kvalitných materiálov v súlade s konštrukciou starého statku. “Šlo především o to „nenapáchat ještě více architektonických neplech na jedné z nejstarších budov na statku Hořenice, jako se to stalo za bývalého režimu, za existence JZD,“ dodává investorka.

Zobraziť celú galériu (15)
zdroj: Pavel Plánička

V podkrovnom byte dominuje spojený priestor kuchyne, jedálne a obývacej izby, ktorý bol otvorený do štítu, čím získal svetlú výšku takmer šesť metrov. Konštrukcia krovu ostala až na niekoľko poškodených častí v pôvodnom stave. Všetky krokvy boli ručne prebrúsené a ponechané bez povrchovej úpravy. Pred rekonštrukciou bolo podkrovie bez okien. Dispozíciu po novom presvetľujú strešné okná a dva pásové vikiere. Výška krovu umožnila umiestnenie spální na poschodie.

Zobraziť celú galériu (15)
zdroj: Pavel Plánička

Nové konštrukcie a zariadenie bytu v bielej farbe necháva vyniknúť priestor a konštrukcie podkrovia. Výrazným prvkom je očistená tehlová stena v kuchynskej časti. Byt dotvárajú detaily ako keramické vypínače a stropné osvetlenie zavesené na trámoch. Ako zhŕňa investorka: „Za prvé nic není rovné, za druhé nic není tak, jak se to naplánuje. Atypická zakázka si žádá zakázkovou výrobu a individuální přístup”. Osobné nasadenie architektov z ateliéru  3+1 je v tomto prípade jasne viditeľné.

Na statku v Hořeniciah sa v súčastnosti pripravuje nový ovčín a oprava drobnej kaplnky. Tešíme sa na výsledok.

Podklady: 3+1 architekti

zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech