Architekti vzkriesili takmer 100-ročnú stavbu a vdýchli jej moderného ducha

  • Stavba z dvadsiatych rokov minulého storočia sa navonok takmer nezmenila
  • Interiér však prešiel komplexnou prestavbou, ktorá sa nesie v duchu konzervativizmu, s dôrazom na kvalitu použitých materiálov
  • Prízemie obsadilo predajné miesto s klientskym kontaktom a kantína s kuchyňou pre zamestnancov, poschodie je určené práci.
arch-coll
Tomáš Manina
  • Stavba z dvadsiatych rokov minulého storočia sa navonok takmer nezmenila
  • Interiér však prešiel komplexnou prestavbou, ktorá sa nesie v duchu konzervativizmu, s dôrazom na kvalitu použitých materiálov
  • Prízemie obsadilo predajné miesto s klientskym kontaktom a kantína s kuchyňou pre zamestnancov, poschodie je určené práci.

Investor nás oslovil s požiadavkou na návrh interiéru pre developerskú firmu v krásnom historickom objekte mestského domu vo Vajnoroch v Bratislave.

Na základe malej vyzvanej súťaže sme boli vybraní na spracovanie projektu. Materiálový a dispozičný koncept priestorov reflektuje ich funkciu. Použitím prírodných, poctivých materiálov v kombinácií so súčasnou estetikou sme vytvorili priestory zachovávajúce historický ráz objektu s funkciami moderných pracovných priestorov.

„Viac informácií nájdeš na archinfo.sk.“

Objekt je tvorený tromi podlažiami s rozdielnou funkciou. V podzemnom podlaží sa nachádza spoločenský priestor vínnej pivnice a lounge, kde sme sa rozhodli priznať surové stavebné prvky interiéru v kontraste s vloženými drevenými prvkami stolov či vínnej steny.

Prízemie je verejnou časťou objektu s predajným miestom, spoločnou variabilnou kuchyňou a barom, ktorému dominuje medený kubus barovej skrine. Diferenciácia jednotlivých funkčných celkov je viditeľná hlavne v materiáloch podláh a typoch svietidiel.

Prvé poschodie je priestorom pre prácu a je srdcom celej firmy. Veľký open-space so zasadačkou, ktoré sa nachádzajú v polohe pôvodného kina sú dominantou celého poschodia. Menšie kancelárie a kancelária vedenia sú navrhnuté v rovnakej materiálovej skladbe ako hlavný priestor, kombinácia tmavého vinylového koberca, dýhovaných stolárskych výrobkov a svetlých stien.

Celý priestor je prepojený vertikálnou hmotou nového oceľového čierneho schodiska v kombinácií s travertínovou dlažbou chodieb, ktoré jasne definuje komunikáciu v objekte a svojim moderným stvárnením kontrastuje s historickým charakterom objektu.

Celkovo je rekonštrukcia kombináciou adekvátneho odprezentovania a podporenia historického charakteru budovy a súčasného dizajnu a funkcie.

Zdroj: Archinfo

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech