Architektom sa podaril absolútny skvost. Vytvorili futuristický dom, ktorý súzvučí s okolitou prírodou

  • Na 300 štvorcových metroch sa rozprestiera vilka s oblými hranami a architektúrou silno pripomínajúcou BAND
  • Za celým výtvorom stoja ruskí architekti
  • Presvetlené priestory, čistý minimalistický dizajn a prírodné materiály, ktoré absolútne súzvučia s prírodou okolo
Štúdio Niko Architects., Ilustračný obrázok (unsplash.com)
  • Na 300 štvorcových metroch sa rozprestiera vilka s oblými hranami a architektúrou silno pripomínajúcou BAND
  • Za celým výtvorom stoja ruskí architekti
  • Presvetlené priestory, čistý minimalistický dizajn a prírodné materiály, ktoré absolútne súzvučia s prírodou okolo

BAND je špecifický architektonicko-dizajnový koncept z Barcelony. Architektonický portál archdaily.com predstavil vilku ruských architektov, ktorá takýto stavebný štýl pripomína. Asi poznáš tú typickú katalánsku architektúru. Preslávil ju predovšetkým Gáudi. Tak takúto emóciu v nás budí aj dizajnová stavba ruského architektonického štúdia Niko Architects.

Mäkké, oblé tvary na ruskom vidieku

Ako dlho obmývaný kameň, tak pôsobia steny vilky, ktorú zostrojil tím ruských architektov v zložení Nikolaev Stanislav, Kulich, Nikolaev S. Salov A. Oseckaya T, Kulich D.

Dom sa síce nachádza v epicentre východného vidieka, no krajobraz v jeho okolí je vytvorený umelo. Žiadne divorastúce trávy, zdivočelé lúčne kvety, kríky či kamene. Všetko má svoje pravidlá. Architekti sa postarali nielen o výnimočný interiér, ale aj exteriér. Pri pohľade zvrchu máš pocit, akoby si sa ocitol v priestore z čias Flinstone’s. Akurát bez prašnej hlinenej zeme.

Vyzerá to tak, že každá jedna súčiastka do seba zapadá. Dom nemá klasickú strechu, tá plynulo prechádza do trávnatých plôch záhrady. Zo zelenej strechy rastú komíny a naopak – schodmi, ktoré vedú z priestrannej obývacej izby a jedálne, prejdeš schodmi do vrchnej časti domu, odkiaľ je už len krok na strechu. Reálne sa necítiš ako na streche, skôr ako v záhrade, pretože vilka je riešená zvláštnym spôsobom. Výška je v tomto prípade absolútne relatívnou veličinou.

Veľmi premyslené súkromie

Integrácia obytného konceptu do umelo vytvoreného záhradného priestoru je ťahom, ktorý pôsobí vizuálne príjemne a prirodzene. Vilka je zahnutá do plytkého písmena U, a tak aj napriek veľkým francúzskym oknám a terasovým preskleniam, neprichádzaš o súkromie. Tento architektonický počin je dokonalým príkladom toho, že hranice medzi interiérom a exteriérom sa dajú veľmi pekne stierať.

Vytvárame tak dialóg s prírodou. Projekt bol vytvorený s prihliadnutím na živý priestor pre život a pohyb. Je to spojenie biologických obrazov, inžinierstva a modernej architektúry,“ prezradili samotní architekti.

Veľmi inovatívnou je symbióza ustavične sa meniacej prírody a statického kamenného domu.

Tradičné vs. futuristické

Prírodné materiály a futuristické prevedenie si prekvapivo nevadia. Skôr imponujú. Pri kombinovaní týchto dvoch prvkov je veľmi tenká hranica. Kompozícia je nenásilná, príjemná a voľná. Všetko je do detailu premyslené, no paradoxne – nepôsobí strojene.

Chceli sme obmedziť vizuálny kontakt z vonkajšieho prostredia obce. Preto bola výstavba súkromnej zóny pre nás veľkou výzvou,“ hovoria na margo zasadenia stavby do rurálneho prostredia ruskí architekti.

Vilka je tak zvonka ale aj zvnútra jeden žijúci organizmus. Zelená strecha je zároveň záhradou, a veľkou zaujímavosťou sú svetlá, umiestnené na streche, ktoré prirodzene reagujú na pohyb slnka.

Interiér je na druhej strane ladený do čierno-bielych odtieňov. Okrem podláh a jemných drevených detailov sa celý komplex nesie v jednoliatom, skôr chladnejšom tóne. Prevládajú biele steny, sadové police, sochy, betónové schodiská a dizajnový, sivo-biely nábytok.

Minimalistické pohybové sochy pripomínajúce telá Adonisov alebo absolútne opačné ľudské výkričníky nájdeš aj v exteriéry. Na chodníkoch, ale aj obklopené bylinami či striktne doladenými kvitnúcimi trvalkami.

Zdroje: archdaily.com, nikoarch.com

Najnovšie video