Až tri slovenské jedlá to dotiahli do rebríčka najhnusnejších jedál sveta

  • Portál Taste Atlas predstavil rebríček najhoršie hodnotených jedál sveta
  • Slovensko, Česko a Poľsko majú spolu 8 priečok
  • V najlepšej stovke figuruje známa pochúťka
Ryžový nákyp v rebríčku 100 najhorších jedál sveta. Pirohy v najlepšej stovke
Wikimedia Commons/Maciarka TASR/Veronika Mihaliková
  • Portál Taste Atlas predstavil rebríček najhoršie hodnotených jedál sveta
  • Slovensko, Česko a Poľsko majú spolu 8 priečok
  • V najlepšej stovke figuruje známa pochúťka

Poľské zastúpenie

Čo sa týka poľských jedál v najhoršej stovke, na 97. mieste nájdeš „wodzionku“. Ide o tradičnú sliezsku polievku zo zatuchnutého chleba starého niekoľko dní. Chlieb sa namočí do vody alebo vývaru a potom sa do hrnca pridá rozpustená bravčová masť, cesnak, bobkový list, soľ a korenie. Wodzionka dostala 2,8 bodu.

Na 87. priečke sa umiestnila poľská sekaná z mletého mäsa. Vyrobená je z mletého mäsa, chleba, nakrájanej cibule, strúčikov cesnaku a vajec. Získala 2,7 bodu.

Na 54. priečke je poľský mäsový výrobok „salceson“. V závislosti od korenín, tvaru a hlavných ingrediencií, medzi ktoré často patrí tlačenka, vnútornosti alebo krv existuje niekoľko druhov tohto jedla. Väčšinou sa pripravujú z bravčového mäsa, ale niektoré odrody používajú výlučne teľacie mäso. Salceson dostal 2,7 bodu.

Najhoršie poľské jedlo v rebríčku je „czernina“ na 24. priečke. Ide o polievku z kačacej alebo husacej krvi, ktorá je konzervovaná v octe, aby sa nezrazila. Czernina získala 2,5 bodu.

Slovenské, české a poľské jedlá v rebríčku 100 najhoršie hodnotených jedál sveta

97. Wodzionka – Poľsko (2,8/5)

96. Lovecká saláma – Česko a Slovensko (2,8/5)

87. Poľská sekaná z mletého mäsa – Poľsko (2,7/5)

75. Liptovská saláma – Slovensko (2,7/5)

54. Salceson – Poľsko (2,7/5)

26. Ryžový nákyp – Česko a Slovensko (2,5/5)

25. Rybí polévka – Česko (2,5/5)

24. Czernina – Poľsko (2,5/5)

Pre zaujímavosť, najhoršie hodnoteným jedlom zo všetkých sa stal nórsky syr gamalost. Ten sa vyrába z odstredeného kravského mlieka. Syr má plesnivú kôru; jeho textúra je hustá, zrnitá a žuvacia, aróma štipľavá, zatiaľ čo chuť je ostrá. Je tiež bohatý na bielkoviny a má obsah tuku iba 0,5 až 1,0 %. Získal hodnotenie 1,4 z 5 bodov.

Pirohy

V rebríčku 100 najlepších jedál na svete sa objavili hneď 3 poľské jedlá. Medzi nimi sú dva typy pirohov. Na 83. mieste s hodnotením 4,7 z 5 bodov sa umiestnili takzvané ruské pirohy pochádzajúce z historického regiónu Červená rus. Sú plnené kombináciou zemiakov a syra, ktorý je občas upravený rôznymi koreninami alebo opraženou cibuľkou.

Na 67. mieste zo 100 najlepšie hodnotených svetových jedál nájdeš pirohy plnené slovenskou bryndzou. Ide o jeden z najobľúbenejších poľských chodov, ktorý však nájdeš aj vo väčšine ponúk slovenských kolíb a salašov. Pirohy získali 4,7 bodu.

Na záver sa Poliaci môžu tešiť aj z umiestnenia svojho tvarohového koláča známeho ako sernik. Vychádza zo starých kresťanských a židovských tradícií. Vyrába sa z vajec, cukru a typu tvarohu, ktorý sa v dezertoch používa už stovky rokov. So 4,7 z 5 bodov obsadil 72. priečku.

Zdroje: Taste Atlas, Taste Atlas, Instagram/chemik87, Instagram/bez.receptu

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá