Barman Ján si splnil sen a otvoril si koktejlový bar na kolesách

  • Ján Šprto po štúdiu manažérskej informatiky odišiel do Londýna, kde sa vypracoval na úspešného barmana v top podniku
  • Po istej dobe sa vrátil na Slovensko, kde rozbehol biznis s originálnym koktejlovým karavanom
  • V mobilnom bare Sputnik ti na mieru namiešajú precízne spracované drinky na svetovej úrovni
zdroj: Ján Šprto
  • Ján Šprto po štúdiu manažérskej informatiky odišiel do Londýna, kde sa vypracoval na úspešného barmana v top podniku
  • Po istej dobe sa vrátil na Slovensko, kde rozbehol biznis s originálnym koktejlovým karavanom
  • V mobilnom bare Sputnik ti na mieru namiešajú precízne spracované drinky na svetovej úrovni

Kto stojí za prvým koktejlovým karavanom na Slovensku?

Volám sa Ján, vyrastal som v Bratislave a študoval som manažérsku informatiku. Po ukončení bakalára som chcel spoznať niečo iné a skúsiť žiť v inej krajine. Keďže som už počas štúdia strávil niekoľko mesiacov vo Veľkej Britanií, voľba padla práve na Londýn.

Čo ťa priviedlo k profesii barmana?

Londýn je mesto s inými finančnými nárokmi, na aké sme zvyknutí na Slovensku. Musel som z niečoho platiť prenájom bývania, a tak som si cez známeho našiel prácu ako barback (asistent barmana) vo vtedy pre mňa neznámom londýnskom bare. Tu som však chcel stráviť maximálne pár mesiacov. Nikdy predtým som v bare nepracoval, tak som si musel prejsť klasickou cestou umývania pohárov, nosenia ľadu, čistenia baru a všetkého, čo k tomu patrí.

Gepostet von Sputnik Bar am Samstag, 4. August 2018

A ako to išlo ďalej?

Tak, že som mal šťastie. Bar, v ktorom som začal, patril medzi top bary v Londýne. Volal sa Joyeux Bordel a patril francúzskej skupine Experimental Cocktail Club, ktorá prevádzkuje veľmi úspešné bary v Paríži, na Ibize, v tom čase aj v New Yorku a samozrejme aj v Londýne. To zmenilo veľa vecí a aj môj pohľad na toto povolanie. V bare nás bolo vtedy sedem, vrátane barmanov a vedenia. Otvorení sme boli dvanásť hodín denne, sedem dní v týždni, čo z nás spravilo takú malú rodinu, keďže chtiac-nechtiac sme spolu trávili takmer všetok náš čas.

Kedy ste sa tomuto povolaniu začali venovať aj profesionálne?

Okrem spomínaných povinností som sa ako barback učil vyrábať všetky možné sirupy, tinktúry, prerábal som konzistenciu alkoholu. Jednou z najlepších vecí bolo, že kvôli nám niekoľkokrát týždenne prichádzali výrobcovia alkoholu z celého sveta na takzvanú „master class”, kde nám odovzdávali všetky možné informácie o výrobe či histórii alkoholu. Veľakrát prišli ako dôsledok toho, že sme predtým zaradili na menu koktejl vyrobený z alkoholu, ktorý prezentovali. Takto som spoznal mnohých výrobcov rumu, ginu, tequilly, vodky, šampanského pochádzajúcich z krajín ako Barbados, Kuba, Peru, Mexiko, Chille, Francúzsko, Brazília, USA, Japonsko a iných. Veľakrát sa stávalo, že pracovný deň začínal degustáciou desiatich rôznych vzácnych rumov, potom sa samozrejme aj pracovalo.

Gepostet von Sputnik Bar am Samstag, 4. August 2018

A stále si pracoval na pozícii barbacka?

Neskôr som sa z barbacka vypracoval na bartendera. To však zahŕňalo štúdium histórie alkoholu, procesu výroby, koktejlové vzdelanie a občas toho bolo viac, ako na vysokej škole. Nebola to vôbec cesta typu sprav si kurz a hotovo. Počas tohto dlhšieho času prestal byť pre mňa môj pôvodný plán pracovať v obore, ktorý som študoval, prioritou. Našiel som pre mňa zaujímavú a absolútne nemonotónnu prácu. Neskôr som pracoval na mnohých firemných akciách, svadbách pre londýnsku “smotánku” či v baroch s konceptom, kam si ľudia priniesli vlastný alkohol a mojou úlohou bolo vyrobiť drinky podľa surovín, ktoré sme mali k dispozícií. Práce bolo veľa a bol som spokojný, ale po čase som sa chcel vrátiť domov a rozbehnúť si niečo vlastné a využiť skúsenosti získané vo Veľkej Británií.

Sputnik bar vznikol iba nedávno. Prečo ste sa rozhodli práve pre bar na kolesách? Čo vás inšpirovalo k vytvoreniu takéhoto konceptu?

Áno, Sputnik bar vznikol nedávno, avšak od prvého nákresu ubehli takmer dva roky. Za ten čas sa celý koncept tvoril a budoval od podlahy. Ako som už spomínal, chcel som sa vrátiť na Slovensko a otvoriť si vlastný cocktail bar, avšak zo skúsenosti viem, že rozbehnúť podnikanie vyžaduje stráviť minimálne rok-dva v tom istom priestore, každú voľnú chvíľu medzi rovnakými stenami a na toto som sa necítil. Keďže nemám rád stereotyp, vznikol nápad s karavanom. Práca zostáva rovnaká, avšak každý event, každá akcia či festival je novým príbehom na inom mieste. Keď som si dal všetky veci dokopy, rozhodnutie bolo jasné. Bude Karavan!

Gepostet von Sputnik Bar am Samstag, 4. August 2018

Aké má koktail karavan výhody či nevýhody oproti klasickému baru? Hrajú rolu napríklad ekonomické výhody či trendovosť?

Výhody sú najmä v možnosti meniť polohu, tým pádom priniesť hotový koktejlový bar na miesta, kde to nebolo predtým mysliteľné. Na festivaly, firemné akcie, teambuildingy. Samozrejme, sú prenosné bary, ktoré môžete na akciách vidieť postavené pod stanom či altánkom, avšak vždy ide o niečo prinesené, jednorázovo postavené a odnesené. Takýto bar si nemôže vytvoriť svojho “ducha” a vybudovať svoju typickú atmosféru. Karavan sa dá oproti baru v interiéri prispôsobiť doplnkami, tak aby dopĺňal atmosféru každej konkrétnej akcie. Aktuálne už pracujeme na Sputnik bar ležadlách na festivaly na budúci rok, kde si ľudia budú môcť posedieť, ľahnúť a vychutnať si naše drinky.

A nevýhody?

Samozrejme, oproti klasickému baru sú tu aj nevýhody. Bar treba vždy priniesť, na každú akciu meniť ponuku drinkov, počas prepravy všetko zapezpečiť proti rozbitiu a taktiež, čo je nevýhodou, ale zároveň aj výhodou, ľudia nás nenájdu vždy na tom istom mieste. S tým, že sa nás ľudia pýtali, kde sídli Sputnik bar sme sa stretli za krátku dobu už veľakrát. Dúfam, že raz možno niekde sídliť skutočne bude. :)

Odkiaľ karavan pochádza? Ako prebiehala jeho prestavba na pojazdný bar?

Pôvodný koncept bol z amerického Airstream karavanu, avšak doprava a nájdenie správneho kusu z päťdesiatych rokov by bol veľmi dlhotrvajúci proces. Rozhodol som sa preto pre úplne nový kus a hľadal výrobcu v Európe, čo však bolo oveľa komplikovanejšie, ako som pôvodne myslel. Po pár mesiacoch som oslovil výrobcu karavanov v zahraničí. Všetko fungovalo, tak som odletel priamo do fabriky len s náčrtom. Napriek tomu že Sputnik karavan mal byť atypický aj pre výrobcov, našli sme spoločnú reč a po štyroch mesiacoch som si ho sám priviezol na Slovensko.

Gepostet von Sputnik Bar am Samstag, 4. August 2018

A vyzeral tak ako teraz?

No, z výroby došiel však len biely, prázdny, “holý” karavan, a tým sa začal ďalší dlhý proces. Kým bol Sputnik bar hotový, pracovalo na ňom desať rôznych firiem. Väčšina z nich pracovala na karavane vôbec prvýkrát, preto sme vymýšľali neskutočne veľa špecifických riešení, aby karavan bol kompletným koktejlovým barom a zároveň by bol schopný odolať prevážaniu po cestách, či meniacemu sa počasiu.

Aké koktaily máte v ponuke? Čím sú výnimočné?

V prvom rade chceme so Sputnik barom priniesť na Slovensko viac koktejlovej kultúry z celého sveta. Zatiaľ sme používali hlavne drinky s menami, ktoré sú pre ľudí viac-menej známe, avšak vždy sme si dali záležať na ich precíznom spracovaní, aby výsledkom bol drink konzistentný s tým na svetovej úrovni. Čo bohužiaľ v mnohých podnikoch pripravujúcich koktejly stále nie je pravidlom. Klasik koktejly sme prerobili tak, aby základ chute zostal nezmenený, ale výsledok bol obohatený o niečo iné, s čím sa ľudia v danom koktejli nestretávaju. Ide napríklad o mix sirupov a pridanie rôznych byliniek či bitters. Avšak, pracujeme na tom, aby sme postupne zaraďovali viac a viac našich vlastných koktejlov z receptúr, na ktorých spolupracujeme ako bartenderi Sputnik baru.

Piknik 👌🥃🍸

Gepostet von Sputnik Bar am Samstag, 20. Oktober 2018

Taktiež pracujeme na príprave tzv. Signature menu, ktoré bude postavené len na pár drinkoch, ktoré však majú vzísť zo spolupráce s top bartendermi z Londýna. S nimi som mal možnosť pracovať osobne a sami povyhrávali množstvo medzinárodných ocenení. Toto menu však vidíme skôr ako špecialitu na súkromne akcie, keďže náročnosť prípravy je omnoho dlhšia.

Čo okrem koktailov u vás zákazník nájde?

Ako doplnok robíme aj nealko koktejly, resp. limonády. Naše limonády sa snažíme pripraviť rovnako ako každý drink, sú šejkované a vybalancované sladkou a kyslou chuťou. Ide skôr o nealko koktejly – Mocktaily, ale pre lepšiu znalosť ich na Slovensku zatiaľ uvádzame ako limonády.

Prečo práve názov Sputnik?

Karavan bar mal mať v sebe štýl a ducha päťdesiatych rokov minulého storočia. Súčasne ako vznikal koncept karavanu, meno hralo veľmi dôležitú úlohu. Keďže prvý nápad pochádzal z karavanu Air-stream, ktorý sa vyrábal práve v päťdesiatych rokoch v USA a ktorý bol už existujúci bar vo Veľkej Británií s názvom Apollo70, hľadal som alternatívu, ktorá by fungovala na Slovensku, prípadne v okolitých štátoch. A čo už je ekvivalent vesmírnych pretekov päťdesiatych a šesťdesiatych rokov minulého storočia a zároveň misií Apollo pre “východnú” časť Európy? Sputnik.

Biela noc v Bratislave, my ale svietime po cely rok 🌈🍸🍹🍾 www.sputnikbar.sk

Gepostet von Sputnik Bar am Sonntag, 30. September 2018

Robievate špeciálnu ponuku aj pre ľudí či firmy, ktoré si vás objednajú?

Myšlienkou Sputnik baru je na každú akciu priniesť menu na mieru, v duchu, v akom sa daná akcia koná. Pre firmy a firemné akcie je naša ponuka ešte špecifickejšia. Celé menu vytvárame absolútne na mieru počínajúc pomenovaním koktejlov, použitím surovín a receptúry drinkov, tak aby vystihovali zámer a ducha firemného eventu. Celý karavan je zároveň svetelne navrhnutý tak, aby sme vedeli okrem kompletného prispôsobenia interéru a exteriéru karavanu navoliť akýkoľvek farebný vizuál v RGB a podporiť tak tému so značkou, s ktorou budeme spolupracovať.

Čo by ste ešte odkázali našim čitateľom?

Určite by som Vám odporučil prísť vyskúšať naše drinky a jedinečnú atmosféru. Som rád, že sa koktejlová kultúra začala v posledných rokoch rozvíjať aj na Slovensku a že ľudia začali oceňovať kvalitu. Nezabudnite tiež, že ak budete pracovať na svojich snoch, všetko sa raz dostaví. Tiež by som päť rokov dozadu neveril, že raz budem jazdiť s koktejlovým karavanom a robiť full time bartendera. Slovami známeho českého športovca: „It was my sen, now it´s realita”.