Bezkofeínová káva nie je ako nealko pivo. Jej pitie môže výrazne pomôcť tvojmu zdraviu

  • Ani jeden vášnivý milovník kávy si nedokáže predstaviť život bez svojich chutných, voňavých a povzbudzujúcich rituálov
  • Preto sa ho zmocňuje panika a obchádza ho hrôza, keď mu zdravotný stav alebo iné okolnosti viac nedovoľujú kofeín
pjimage - 2021-06-08T122258.918
Pixabay
  • Ani jeden vášnivý milovník kávy si nedokáže predstaviť život bez svojich chutných, voňavých a povzbudzujúcich rituálov
  • Preto sa ho zmocňuje panika a obchádza ho hrôza, keď mu zdravotný stav alebo iné okolnosti viac nedovoľujú kofeín

Problém pomôže vyriešiť bezkofeínová káva. Je to však stále káva? „Určite áno. Kávu už dnes nepijeme iba kvôli kofeínu, ale najmä kvôli jej výbornej chuti a vôni. Kofeín má síce povzbudzujúce účinky na náš organizmus, ale na chuť v káve nevplýva až tak výrazne. Káva sa zbavuje kofeínu ešte v surovom stave, teda keď je vo forme zelených nepražených zrniek. Problém je skôr v tom, že pri procese odkofeínovania stráca zrnko okrem kofeínu čiastočne aj svoje chuťové vlastnosti,“ vysvetľuje Václav Faltus z pražiarne kávy Zlaté Zrnko.

„Existuje viacero spôsobov, ako kofeín zo zŕn extrahovať, a podľa toho, ktorý sa použije, sa viac, alebo menej ovplyvnia aj ďalšie vlastnosti kávy. Väčšina látok obsiahnutých v káve sa aj po odstránení kofeínu zachová a ak je odkofeínovaná káva kvalitná, je dobre upražená a správne pripravená, môže byť šálka tohto nápoja stále zážitkom pre zmysly aj chuťové poháriky. Jediné, čo od neho nemôžete čakať, je povzbudenie.“

Kávové zrná
zdroj: pixabay

Zbohom, kofeín!

Pestovatelia kávy alebo spracovatelia kávových zŕn používajú tri hlavné spôsoby extrahovania kofeínu: v rozpúšťacích roztokoch, kvapalným oxidom uhličitým alebo vodou. V prvom prípade sa používajú syntetické chemikálie ako etylacetát a metylchlorid. Zrná sa v nich máčajú, kofeín sa rozpustí do chemikálie a odsaje sa.

Extrahovanie kofeínu pomocou oxidu uhličitého alebo vody sa považuje za nechemickú metódu. Najšetrnejšia k zrnám a ich ďalšej kvalite je vodná metóda, ktorej sa hovorí aj Swiss Water Process.

Káva
zdroj: unsplash

„Je to špeciálny postup, počas ktorého sa zo zelených zŕn postupne a pomaly vymyje kofeín bez toho, aby sa ovplyvnila aróma a chuť kávy. Tento proces je síce drahý, no šetrnejší k zrnkám, používa sa na extrahovanie kofeínu iba z najkvalitnejších kávových zŕn,“ hovorí Václav Faltus.

Plná chuť

Podľa baristky Moniky Matúšovej sa však bez ohľadu na použitý proces zbavovania kofeínu kávové zrná nezbavia všetkého kofeínu. „V zrnách arabiky ostane od 3 do 10 percent kofeínu. Takéto množstvo však neovplyvňuje krvný tlak ani nepovzbudzuje telo, takže si bezkofeínovú kávu môžu užívať všetci, ktorí chcú, alebo musia kofeín obmedziť,“ hovorí.

zdroj: Pixabay

Je to úľava pre tehotnú ženu či človeka, ktorý má problémy s tlakom alebo s diagnózou, pri ktorej lekár odporúčal obmedziť množstvo kofeínu. Aj naďalej si môžu užívať svoje espresso, cappuccino či filtrovanú šálku kávy bez toho, aby ublížili svojmu telu, prípadne dieťatku. Naopak, pomôžu si.

„Kvalitná káva bez kofeínu obsahuje podobne ako kofeínová káva zdraviu prospešné polyfenoly, čo sú antioxidanty s protizápalovými účinkami. Napríklad kyselina chlorogénová, niacín (vitamín B3), kyselina kávová pôsobia účinne proti voľným radikálom,“ hovorí Monika Matúšová zo Zlatého Zrnka.

Zdravotné benefity

Mnoho štúdií dokázalo, že kofeínová káva môže mať pozitívny vplyv na zdravie. Znižuje napríklad riziko vzniku cukrovky II. typu, ochorenia hrubého čreva a prostaty aj Alzheimerovej choroby. Káva bez kofeínu môže byť vďaka antioxidantom prospešná pri prevencii rakoviny, no v prípade Alzheimerovej choroby pravdepodobne pomáha pravidelný príjem kofeínu.

zdroj: Pixabay

Keďže sa však stala káva aj gastronomickým zážitkom, vedci sa snažia odstrániť z kávovníka gén, ktorý vytvára kofeín. Pravú chuť kávy by si tak mohli vychutnať aj ľudia, ktorým kofeín nerobí dobre, alebo ľudia, ktorí majú chuť na kávu aj o ôsmej večer, ale chcú mať zdravý spánok. Otázne je len, či konzumentom nebude prekážať, že pôjde o GMO upravenú kávu.

„Podľa mňa je skvelé, že taký chutný, zážitkový a po celom svete obľúbený nápoj, má aj blahodarné účinky na zdravie. Aj to je jeden z dôvodov, prečo kávu milujem,“ usmieva sa baristka Monika Matúšová. A aká je jej odpoveď na otázku, či je zdraviu prospešnejšia káva s kofeínom alebo bez neho?

„Kofeín je v pravidelnom malom množstve prospešný, no pri väčšom prísune môže škodiť. Samozrejme, odporúčam vyberať si kvalitné druhy kávy, ktoré lepšie chutia. Pri bezkofeínovej káve sú lepšie organické druhy, ktorých sa nedotkla žiadna chémia a ktoré šikovný pražiar svojím kumštom premenil na voňavé zrnká, nijako sa nelíšiace chuťou od originálu s kofeínom,“ uzatvára baristka.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech