Bratislava bude môcť už čoskoro ochutnať nový chrumkavý street food priamo z Vietnamu

  • Od mája ponúka majiteľ Huy Vege Nguyen Quang Huy ochutnávky vietnamských bagiet
  • Novú pobočku si otvorí už budúci týždeň na Zlatých pieskoch
  • Ponúkať bude mäsové aj vegánske sendviče
zdroj: Archív: Startitup
  • Od mája ponúka majiteľ Huy Vege Nguyen Quang Huy ochutnávky vietnamských bagiet
  • Novú pobočku si otvorí už budúci týždeň na Zlatých pieskoch
  • Ponúkať bude mäsové aj vegánske sendviče

Nguyen Quang Huy pochádza z Vietnamu a na Slovensko prišiel pred 33 rokmi. Usadil sa tu, založil si rodinu a vychoval deti. Okrem toho dokázal založiť aj úspešný biznis v gastro priemysle a otvoril si vlastné vietnamské bistro, ktoré dnes Bratislavčania poznajú pod názvom Huy Vege.

Nguyen začal s predajom hlavne mäsitých jedál a neskôr sa sústredil aj na vegetariánsku kuchyňu. V súčasnosti na jeho jedálnom lístku nájdeš ako ázijské špeciality z mäsa, tak aj ich rôzne zeleninové, vegetariánske a vegánske alternatívy.

„Nepáčilo sa mi, ako jedli ľudia veľa mäsa, tak som začal variť viac vegetariánske a vegánske recepty a zákazníci si to obľúbili. Bol som jeden z prvých, ktorí začali ponúkať bezmäsité verzie jedál a spolupracoval som aj s organizátormi Vegánskych hodov. Zúčastnil som sa na úplne prvom ročníku hodov, vtedy bolo v Medickej záhrade tak desať stánkov,“ prezradil majiteľ prevádzky pre Startitup.

Ázijských bistier je však v Bratislave stále viac a mnohé sa pri zostavovaní svojho menu nechajú radi inšpirovať aj konkurenciou. Vegetariánske a vegánske jedlá sa stávajú čoraz populárnejšie a objavujú sa na jedálnych lístkoch v stále viacerých gastro prevádzkach. Nguyen preto pochopil, že ak chce v konkurencii uspieť, musí začať niečo robiť inak a tak prišiel s konceptom vietnamských bagiet, ktorý je na Slovensku jedinečný.

Zobraziť celú galériu (4)
zdroj: Archív: Startitup

„Bagety sú vo Vietname veľmi populárne, predávajú sa na ulici ako street food a ľudia si ich kupujú. Pravidelne chodím domov do svojej rodnej krajiny a pri vozíkoch s bagetami som vždy videl veľa turistov, chutili Európanom aj Američanom. V Európe som si ich prvýkrát všimol ešte v roku 2005 v Anglicku, no vedel som, že takýto nápad potrebuje čas. Slováci sú veľmi konzervatívni a keby som to začal robiť už vtedy, asi by som nedopadol veľmi dobre,“ priznal Nguyen.

Rozhodol sa teda počkať až do roku 2017, kedy vyrobil svoju vôbec prvú bagetu a ponúkol ju v pobočke Huy Vege. Zákazníci na novinku zo začiatku reagovali nepredvídateľne, chvíľu sa im darilo, chvíľu zase nie a majiteľ bistra pracoval na zdokonaľovaní receptúry. Hovorí o sebe, že je perfekcionista a neuspokojil by sa s nekvalitným jedlom. Preto odcestoval do Vietnamu, kde sa snažil naučiť o výrobe bagiet podľa tradičných vietnamských receptúr viac. Ich predaj stopol a vyskúšal ho zase o rok, no ani vtedy nešli na odbyt podľa jeho predstáv.

Zobraziť celú galériu (4)
zdroj: Archív Startitup

„Nechápal som prečo, už som si myslel, že to vzdám. Študoval som si rôzne recepty a návody, ako na to, ako bagety pripraviť čo najlepšie. Nakoniec som opäť odcestoval do Vietnamu a tam sa zdokonalil. Teraz, v máji, som začal robiť ochutnávky zadarmo a ľudia mi hovoria, že im bagety chutia. Ja sám, ale ešte nie som na sto percent spokojný a pracujem na tom, aby som sa zlepšil. V priebehu týždňa už spustím predaj naplno,“ hovorí.

Nguyenovi zabralo najdlhší čas hľadanie ideálnej bagety. Podľa jeho slov plnka nie je až taký problém, ale pečivo musí byť špeciálne. Vietnam od 16. storočia okupovali Európania, medzi nimi aj Francúzi, ktorí sem priniesli aj časť svojej kultúry. Práve vďaka nim poznajú vo Vietname bagety. Klasické pečivo však prišlo miestnym obyvateľom príliš tvrdé a tuhé, a tak pracovali na svojej vlastnej receptúre. Vietnamské bagety sú podľa Nguyenových slov mäkšie, nadýchanejšie a majú tenkú chrumkavú kôrku.

Keď hľadal dodávateľa bagiet na Slovensku, nevedel nájsť nikoho, kto by vedel upiecť vietnamské bagety. Nakoniec si našiel pekáreň na Vajnorskej ulici a začal piecť sám.

zdroj: Startitup

Do konca mája plánuje otvoriť pobočku vietnamských bagiet s názvom Bánh mí Huy na Zlatých pieskoch. Tu bude prevádzka otvorená počas leta, no trvalé priestory hľadá v centre Bratislavy. Bagety ťa budú stáť do 4 eur a ceny budú približne rovnaké pre bezmäsité aj mäsité varianty.

O autorovi
Soňa Otajovičová