Bratislava dostala originálnu gastromapu, nájdeš v nej viac ako 60 prevádzok zahraničnej kuchyne

  • Na gastromape spolupracovalo občianske združenie Mareena a foodbloger Čoje
  • Obsahuje 60 prevádzok, ktoré prevádzkujú cudzinci, 5, ktoré prevádzkujú Slováci, no varia v nich zahraničné recepty
  • Čoje vybral 10 svojich najobľúbenejších exotických kuchýň v hlavnom meste
 srcset
Mareena, unsplash.com
  • Na gastromape spolupracovalo občianske združenie Mareena a foodbloger Čoje
  • Obsahuje 60 prevádzok, ktoré prevádzkujú cudzinci, 5, ktoré prevádzkujú Slováci, no varia v nich zahraničné recepty
  • Čoje vybral 10 svojich najobľúbenejších exotických kuchýň v hlavnom meste

V máji tohto roku prišlo občianske združenie Mareena s kampaňou #plnezuby, v ktorej chceli poukázať na rôznorodosť Slovenska a priblížiť tému zahraničných obyvateľov našej krajiny skrz niečo, čo spája všetkých. Jedlo miluje každý z nás a práve to častokrát predstavuje náš prvý kontakt s cudzou kultúrou, jej zvykmi a chuťami.

V súvislosti s projektom vznikla aj originálna gastro mapa, ktorá ponúka zoznam najlepších gastro prevádzok vlastnených ľudmi zo zahraničia a výber piatich srdcoviek Mareeny, kde varia šikovní Slováci zahraničné recepty.

„Touto gastromapou chceme nielen predstaviť pestrosť nášho hlavného mesta, kde má každý 13-ty obyvateľ cudzokrajný pôvod, a ponúknuť možnosti ochutnať autentické jedlá iných kuchýň, ale aj ukázať, že vplyvy medzi rozličnými národmi tu boli od nepamäti. V popise mapy nájdete aj informácie o tom, aké národy formovali našu gastronómiu, a niektoré príklady jedál, ktoré dnes považujeme za svoje tradičné, no prevzali sme ich od iných,“ vyjadrila sa pre Startitup predsedníčka OZ Mareena Michaela Pobudová.

Exotiku vyberal aj foodbloger Čoje

Na mape nájdeš celkovo 60 vybraných prevádzok, ktoré prevádzkujú cudzinci a už spomínaných päť so zahraničným jedlom, ktoré pripravujú Slováci. Na vzniku mapy sa podieľal aj foodbloger Čoje, ktorý pridal desať svojich obľúbených zahraničných prevádzok a k nim pridal aj zaujímavý popis toho, prečo sa do jeho osobného rebríčka dostali.

Podľa šéfky Mareena sa rozmanitosť bratislavských prevádzok postupne zväčšuje a naberá nové rozmery, ktoré dávajú priestor kuchyniam z rôznych kútov sveta.

zdroj: Mareena

„Je určite väčší výber miest, kde môžete ísť na kebab alebo na phočko, ale hlavne v poslednom čase môžeme vidieť, ako sa Bratislava stáva domovom aj takých kuchýň, o ktorých sme niekoľko rokov dozadu ani nechyrovali. Máme tu dnes už aj kórejskú, havajskú, nepálsku alebo indonézsku,“ doplnila.

Občianske združenie Mareena sa rozrastá podobne ako bratislavské gastro a v súčasnosti už okrem hlavného mesta funguje aj v Nitre či v Košiciach. Preto chystajú podobné projekty aj v týchto mestách. Napríklad v Košiciach nedávno vznikla podobná mapa „Dobrý deň sused“, ktorú pripravila spriaznená organizácia. Autori projektu chcú, aby sa Slováci postupne stali otvorenejší a tolerantnejší, a to nielen k netradičným a exotickým chutiam, ale aj k cudzincom a ich kultúre.

zdroj: Mareena

Crowdfundingová kampaň a pop-up

Ak ťa teda mapa zaujala, získať ju môžeš napríklad tak, že podporíš Mareenu v jej crowdfundingovej kampani štartujúcej 1. decembra. Svojím príspevkom pomôžeš dobrovoľníckemu programu, ktorý zapája miestnych do pomoci cudzincom s orientáciou v novej krajine, kurzom slovenčiny, organizácii komunitných podujatí a vzdelávacím aktivitám o migrácii a integrácii na školách.

Prvého decembra organizuje Mareena aj pop-up „Okolo sveta“, kde spolu s Čoje pokrstia gastromapu Bratislavy. Pôjde o tajné podujatie, o ktorom informácie dostaneš až tesne pred jej začiatkom prostredníctvom SMS. Súčasťou bude aj obed, ten má pozostávať zo štyroch chodov z viacerých zahraničných kuchýň. Účastníci tu tiež dostanú prvé výtlačky mapy zdarma.

Najnovšie video