Bratislava môže byť hrdá na svoje špičkové gastro podujatia. Tieto patria medzi najlepšie

  • Cestovný ruch nie je iba o pamiatkach či krásnej prírode, podstatnú časť tvorí aj gastronómia
  • V súčasnosti preto začína vznikať množstvo nových podujatí, v ktorých hlavnú úlohu plní jedlo
  • Napriek tomu, že sa naša krajina nemôže pýšiť michelinovským ocenením, naše gastro akcie a festivaly sú na svetovej úrovni
zdroj: Unsplash.com
  • Cestovný ruch nie je iba o pamiatkach či krásnej prírode, podstatnú časť tvorí aj gastronómia
  • V súčasnosti preto začína vznikať množstvo nových podujatí, v ktorých hlavnú úlohu plní jedlo
  • Napriek tomu, že sa naša krajina nemôže pýšiť michelinovským ocenením, naše gastro akcie a festivaly sú na svetovej úrovni

V posledných rokoch sa v našom hlavnom meste doslova roztrhlo vrece so zaujímavými podujatiami a festivalmi. Do popredia sa čoraz viac dostávajú akcie, ktorých hlavnú tému tvorí gastronómia. Či už ide o špičkovú kuchyňu alebo pouličné jedlo, Bratislava každým rokom dokazuje, že v tejto oblasti nezaostáva ani za väčšími európskymi metropolami.

Takéto podujatia však väčšinou nemajú za cieľ iba nakŕmiť ľudí a zarobiť. Okrem toho, že prezentujú regionálnych výrobcov a kuchárov, spájajú ľudí pri dobrom jedle a prinášajú aktuálne témy ako je kvalita potravín či zdravší a ekologickejší životný štýl.

Street food park

Obľúbená oslava pouličného jedla láka každý mesiac pred bratislavskú Starú tržnicu davy hladošov. Street food park je súčasťou Aliancie Stará tržnica, ktorá vznikla s cieľom oživiť chátrajúce priestory Starej tržnice. Po rekonštrukciách a renovácii okolia sa námestie pred tržnicou zmenilo na centrum spoločenského života, a to aj vďaka mimoriadne obľúbenému Street food parku.

Námestie SNP sa každý mesiac zaplní predajcami kvalitného pouličného jedla, vína a kávy z Bratislavy a okolitých miest. Medzi obľúbené stálice patria napríklad párance, japonské pirôžky gyoza, trdelník plnený šľahačkou či slávne hot-dogy s rôznymi toppingami.

Neustále však pribúdajú nové svetové kuchyne, najnovšie napríklad peruánska a čínska. Od minulého roka sa toto podujatie nesie v duchu “zero waste”, čo znamená, že všetok odpad je recyklovaný a príbory a taniere, ktoré k jedlu dostanete, sú vyrobené z biodegradovateľného materiálu.

Gurmán Fest Bratislava

Na tejto akcii nečakajte klasické pouličné jedlo a už vôbec nie neskúsených brigádnikov servírujúcich burgre s mäsom neurčitého pôvodu. Gurmán Fest, akcia, ktorá sa tento rok bude konať v Parku Andreja Hlinku v bratislavskej mestskej časti Ružinov, je určená skutočným gurmánom, ktorí to s jedlom myslia vážne.

Festival, inšpirovaný anglickým podujatím Taste of London, prináša to najlepšie zo slovenskej gastro scény. Každoročne sa v najväčšom parku Bratislavy stretnú špičkoví kuchári a reštaurácie, ktoré ponúkajú ochutnávky svojich vychýrených jedál, dezertov a vín.

Organizátori Gurmán Festu priznávajú, že chcú, aby ich festival bol pravým opakom “všeľudových” podujatí, počas ktorých sa masovo konzumuje živánska a husacina. Súčasťou podujatia sú napríklad kuchárske šou, workshopy, degustácie vín a pív, cukrárske prezentácie a školy varenia. Vstup do areálu je zdarma a za jedlo si platíte samostatnou menou, takzvanými “gurmánmi”, ktoré sa dajú kúpiť v Gurmán Bankách. Obľúbený festival môžete navštíviť aj v Košiciach.

Festival Káva Čaj Čokoláda

Asi žiadne podujatie nerozdráždi vaše čuchové bunky viac, ako najväčší slovenský festival kávy, čaju a čokolády. Na podujatí sú pre všetkých kávičkárov, čajíčkárov a milovníkov čokolády pripravené výberové kávy z domácich a zahraničných pražiarní, remeselné cukrovinky a kvalitné čaje.

Samozrejmosť sú ochutnávky a sprievodný program, ktorý sa týka aktuálnych gastro trendov. Prvý ročník festivalu sa uskutočnil už v roku 2014 v bratislavskom hoteli Crowne Plaza. Neskôr sa podujatie presunulo do Starej tržnice a tento rok sa naň môžu tešiť Košičania.

Jarné vegánske hody

Skvelé gastronomické podujatia sa netýkajú iba „mäsožravcov“, ale aj zástancov rastlinnej stravy. Neziskové podujatie Vegánske hody propaguje vegánstvo, práva zvierat a ochranu životného prostredia, a to pomocou lahodných vegánskych jedál, dezertov či kvalitnej kozmetiky.

Pôvodný zámer občianskeho združenia Humánny pokrok, ktoré akciu organizuje, bolo urobiť z Vegánskych hodov iba menšie, doplnkové podujatie. O festival však bol taký enormný záujem, že Vegánske hody tento rok oslavujú svoj tretí ročník a na návštevníkov bude v Starej tržnici čakať až štyridsať predajcov.

Podujatie si stihli obľúbiť nielen vegáni, ale aj milovníci mäsa. Výber je totiž skutočne široký – od lokálnych raw koláčkov, cez indickú kuchyňu, až po vegánske bryndzové halušky či guláš.

Zimný festival jedla

Priznajme si to – kto by si raz nechcel vychutnať štvorchodové menu v luxusnej reštaurácii? Bohužiaľ, takéto pôžitkárstvo vie poriadne prevetrať peňaženku. Zimný festival jedla má za cieľ spraviť takýto pôžitok cenovo dostupnejším aj pre ľudí, ktorí nemajú desaťtisíce eur na účte.

Do festivalu sú zapojené prvotriedne bratislavské reštaurácie ako napríklad Fou Zoo, Leberfinger, UFO či Savoy, ale aj reštaurácie ďalších slovenských miest. Po zakúpení degustačného kupónu si na základe špeciálneho menu vyberiete reštauráciu aj počet chodov. Akciu si väčšinou pochvaľujú nielen zákazníci, ale aj samotné podniky – niektorým sa počas Zimného festivalu jedla zvýšili tržby až o 25 percent. Festival začína každoročne uprostred januára a trvá niekoľko týždňov.

Slovak Food Festival

Slovenský festival jedla, s podtitulom “Najväčší piknik v meste”, vznikol v roku 2010 a už prvý ročník prilákal 150 tisíc ľudí. Ide o trojdňovú rodinnú udalosť v príjemnom prostredí Bratislavského hradu, v rámci ktorej môžete ochutnať domácu aj exotickú kuchyňu.

Rovnako ako na Gurmán Feste, aj súčasťou tejto akcie je bohatý program plný prednášok, workshopov a diskusií. Minulý rok bolo nosnou témou Slovak Food Festivalu “food waste”, čiže plytvanie potravinami. Svoje miesto tam mali ekoblogeri a šéfkuchári, ktorí radili, ako využiť zvyšky zásob z kuchyne či špajze. Tento rok sa bude konať 6.- 8. septembra.

Salón piva

Salón piva, alebo “Craft Beer Festival”, je jedinečná akcia, na ktorej môžete ochutnať stovky remeselných pív zo slovenských a zahraničných pivovarov. Podujatie sa už od roku 2014 koná každý rok v Starej tržnici v Bratislave. Cieľom Salónu Piva je prezentovať tradične varené pivo ako nápoj, ktorý má svoj príbeh, hodnotu, výnimočnosť a poukázať na jeho špecifiká a jednotlivé druhy.

K dispozícii máte jednodňovú vstupenku za päť eur alebo dvoj- či trojdňové vstupenky za výhodnejšie ceny. Podujatie býva súčasťou festivalu “Craft Beer Week Bra­ti­slava”, ktorý na niekoľko dní robí z Bratislavy doslova pivné mestečko.

Danubius Gastro

Veľtrh gastronómie a hotelierstva v Inchebe má za sebou už 26. ročník. Na rozdiel od vyššie spomínaných podujatí, táto akcia má za cieľ pritiahnuť nielen náhodných mlsných návštevníkov, ale aj odbornú verejnosť. Danubius Gastro prezentuje ucelenú ponuku pre oblasti gastronómie a hotelierstva od profesionálneho prístrojového vybavenia, cez nábytok, potraviny, nápoje, až po obalové materiály, obchody a reklamu.

Okrem vynikajúceho jedla, ktoré na vás “číha” na každom rohu, si môžete užiť aj sprievodné podujatia, ktoré porovnávajú zručnosti barmanov, baristov, kuchárov, cukrárov a pekárov. Veľtrh, ktorého sa zúčastňujú stovky regionálnych aj zahraničných vystavovateľov, môžete najbližšie navštíviť v januári budúceho roka.

O autorovi
Ema Stanovská