Bratislavská zmrzlináreň sa v zime zmenila na stánok s bryndzovými haluškami a vareným vínom

  • Neďaleko Hviezdoslavovho námestia sa nachádza stánok so zmrzlinou, ktorý svoju zimnú ponuku výrazne obmenil
  • Na adrese Rybárska brána 224/6 nájdeš Gelateriu, v ktorej ti ponúknu bryndzové halušky, kapustnicu i varené víno
  • Je takýto upgrade v gastre vôbec akceptovateľný?
gelateria
Peter Janoviček/Ilustračný obrázok (unsplash.com)
  • Neďaleko Hviezdoslavovho námestia sa nachádza stánok so zmrzlinou, ktorý svoju zimnú ponuku výrazne obmenil
  • Na adrese Rybárska brána 224/6 nájdeš Gelateriu, v ktorej ti ponúknu bryndzové halušky, kapustnicu i varené víno
  • Je takýto upgrade v gastre vôbec akceptovateľný?

V bratislavskom Starom meste sa nachádza viacero kvalitných zmrzlinární, alebo po novom gelatérií. Ale aj tých horších. Chuť je však relatívny pojem a subjektívny zmysel, a tak sa záujem zákazníka o konkrétne prevádzky mení. Majitelia na tento trend reagujú rôzne. Niektorí zmenia ponuku, iní skvalitnia suroviny a niektorí kompletne vymenia sortiment. To sa stalo aj v prípade zmrzlinárne neďaleko Hviezdoslavovho námestia, ktorá v zime namiesto zmrzliny ponúka tradičné slovenské jedlá.

Bratislavská gastro-kreatíva: Gelato okienko na Korze premenili majitelia v zime na take away stánok s bryndzovými haluškami, vareným vínom a kapustnicou.

Gepostet von Peter Janoviček am Donnerstag, 14. November 2019

Od začiatku novembra si tak počas prechádzky bratislavským Korzom môžeš vychutnať tradičné slovenské jedlo, dalo by sa povedať, že takmer tradičné vianočné menu.

Začali sme pred niekoľkými dňami. O zmrzlinu už nie je taký záujem ako v lete, preto sa snažíme zákazníkom ponúknuť alternatívu. Zajtra sa začínajú vianočné trhy, ľudia chcú varené víno, tak im ho dáme,“ vysvetľuje náhlu zmenu vizuálu malej výdajne, ale aj kompletnú zmenu sortimentu vysmiaty prevádzkár.

Rozhodli sa vyskúšať to po prvýkrát. Minulé sezóny okienko so zmrzlinou jednoducho zatvorili a fungovala len reštaurácia, ku ktorej malá zmrzlináreň patrí. Paradoxom je však to, že nápis s názvom stánku svieti nad strieškou stále a pravdepodobne bude zdobiť stánok s tradičným jedlom a vareným vínom celú zimu.

zdroj: Od svojho otvorenia zvýšili v Gelaterii cenu o 1 euro. Ich cieľovou skupinou sú predovšetkým turisti. FOTO: StartitUp

Cenovo si však s vínom či punčom na vianočných trhoch konkuruje. Zatiaľ má v okolí monopolné postavenie, no keď sa čoskoro vianočné trhy rozbehnú na plné obrátky, bude pre mnohých návštevníkov jeho cena lákavá.

Od spustenia novej vianočnej ponuky však majiteľ stihol zdvihnúť cenu vína či jedla o 1 euro.

Známe bratislavské zmrzlinárne čoskoro ukončia sezónu. Nepísané pravidlo je také, že keď sa v meste otvoria vianočné trhy, záujem o zmrzlinu sa automaticky vytráca. Na rad prichádza varené víno, punč a iné teplé nápoje či tradičné jedlá.

Arthur Ice Cream na Laurinskej ulici už svoju prevádzku zatvoril, v I Nonni Cremeria ju zase výrazne zúžili, ikonické nanuky z ponuky reštaurácií Mondieu v zime tiež vymizli.

Do ponuky sa vracajú znovu až na jar,“ prezradila pre redakciu Startitup čašníčka z Mondieu Laboratoire na Laurinskej ulici v Bratislave. Zmrzlináreň Koun, za ktorou sa presúva do hlavného mesta asi celé Slovensko, uzatvára sezónu v nedeľu. V ponuke nájdeš už len skvelú kávu či zákusky.

Je vôbec takáto markantná zmena sortimentu povolená?

Ak zákazník konkrétnu prevádzku pozná, navštevujúc ju očakáva, že tam dostane väčšinou to, na čo je zvyknutý. „Asi sa netreba čudovať. Dnes už aj vo vietnamskej reštaurácii nájdeš sushi. Pokiaľ je s tým štátna legislatíva alebo hygiena v poriadku, potom je to už len na ľuďoch,“ povedal pre Startitup majiteľ Baroza Restaurant&Bistro Peter Slačka.

Práve štát by mal byť lakmusom takýchto prevádzok. Malá Gelateria spadá pod reštauráciu Slovak National Food, ktorá sídli hneď vedľa. Okienko,v ktorom si v lete kúpiš zmrzlinu a v zime varené víno a kapustnicu, je vlastne len výdajným priestorom za barom. Preto ak má reštaurácia legálne oprávnenie ponúkať stravníkom jedlo, alkohol a zmrzlinu, môže čisto teoreticky uživiť aj zimný vysunutý stánok. Kde je však skutočne pravda, ťažko povedať.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá