Bratislavský byt z 50. rokov bol pretvorený na úchvatný priestor, ktorý si zamiluje každý mladý človek

  • Talentovaní slovenskí architekti z ateliéru Kilo / Honč predstavili výnimočnú prerábku bytu na Svätoplukovej ulici v Bratislave
  • Výsledkom ich riešenia je na jednej strane pretvorenie pôvodnej, štrukturovanej, dispozície bytu z 50. rokov na otvorený a viac významový byt pre mladú rodinu
 srcset
Matej Hakár
  • Talentovaní slovenskí architekti z ateliéru Kilo / Honč predstavili výnimočnú prerábku bytu na Svätoplukovej ulici v Bratislave
  • Výsledkom ich riešenia je na jednej strane pretvorenie pôvodnej, štrukturovanej, dispozície bytu z 50. rokov na otvorený a viac významový byt pre mladú rodinu

Výmera tohto výnimočného bytu predstavuje 67 metrov štvorcových a podľa architektov vedome argumentuje dôležitosťou sociálnej interakcie. Na strane druhej je transformáciou ich dlhodobej internej diskusie o priestore, materiáloch, štruktúre a procese a miere použiteľnosti detailov ako takých. 

zdroj: Matej Hakár

zdroj: Matej Hakár

Autori projektu sa zamerali predovšetkým na priestor, na zážitok, na moment a individuality a teda na ľudí, ktorí v ňom žijú.

Pôvodná dispozícia bytu pozostávala z predsiene, na ktorú bola naviazaná kuchyňa s malou komorou a vstup do menšej obývacej miestnosti. Malá hosťovská izba, pôvodne však izba pre slúžku, boli spolu s toaletou opreté o loggiu. Kúpeľňa, ktorá bola umiestnená centrálne pri dvoch spálňach, sa nachádzala na konci dispozície.

zdroj: Matej Hakár

„Naše riešenie byt vo svojej novej koncepcii otvára. V dispozícii, v materiáloch a konštrukciách, v rozvodoch, vo výške, v hĺbke, ale aj v šírke. Je navrhnutý ako priestor a kulisy, mobiliár je len symbolickým dopovedaním. Je rozdelený na dva trakty, ktoré nám definuje aj nosný systém samotného domu,“ objasňujú architekti z ateliéru Kilo / Honč.

zdroj: Matej Hakár

zdroj: Matej Hakár

Otvorená, denná časť, sa nachádza v strede dispozície v nadväznosti na kúpeľňu, loggiu a vstupné zádverie. Jej súčasťou je veľká kuchynská linka, okrúhly jedálenský stôl, obývacia časť a preplávajúca zrkadlová kulisa, ktorá deformuje ohraničenie priestoru, prepája začiatok a koniec bytu.  Zároveň slúži ako vstup do wc a dvoch samostatných skladových priestorov. 

zdroj: Matej Hakár

zdroj: Matej Hakár

Vstupná časť je dosvetlená nadsvetlíkom, umiestneným nad skriňou v spálni. Tá sa nachádza na opačnom konci dispozície ako detská izba, čím vytvárame pre nočnú časť dostatočnú intimitu a súkromie. 

Priestorovo sú tieto dve izby koncipované tak, aby boli stále súčasťou dennej zóny. Kúpeľňa je úplne „otvorená“ do stredu dispozície cez rozmernú presklennú stenu, ktorá sa v prípade potreby zastrie závesom.

Mobiliár bytu je vo väčšej časti vyhotovený na mieru stolárom, niektoré prvky sú však typové alebo vyrobené ako interné nábytkové experimenty architektov.


O projekte:

Názov projektu: Byt Svätoplukova

Architekti: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej Honč

Názov ateliéru: Kilo / Honč

Rok realizácie: 2020

Výmera: 67,5 m2

Lokalita: Bratislava

Fotograf: Matej Hakár

Zdroj: Kilo / Honč

Najnovšie video