Bratislavu vymenili za biznis na dedine. Starý vidiecky dvor premenili na miesto s poctivým jedlom

  • Domáce lokše, výberová káva aj remeselné pivo
  • Horňácky dvor je miesto, odkiaľ sa ľuďom nechce odísť
Bratislavu vymenili za biznis na dedine. Starý viediecky dvor premenili na miesto s výnimočnou atmosférou a jedlom
Horňácky Dvor
  • Domáce lokše, výberová káva aj remeselné pivo
  • Horňácky dvor je miesto, odkiaľ sa ľuďom nechce odísť

Počul si už o projekte Horňácky dvor? Ide o vyhľadávané miesto, ktoré momentálne vedie partia podnikavých tridsiatnikov – Lea Sucháňová, jej snúbenec Michal Tyko a kuchár Juraj Macánek.

Lea aj Michal v minulosti pracovali v Bratislave, kde pôsobili v krízami skúšanom gastrosegmente. Michal pracoval ako barman/čašník a Lea ako manažérka v reštauráciách a hoteloch. Všetko však zmenila nečakaná situácia, vďaka ktorej vymenili hlavné mesto za život na dedine, kde sa im podarilo rozbehnúť prosperujúci a neopozeraný biznis.

  • Prečo opustili hlavné mesto a založili si biznis na dedine
  • Ako sa dostali k jedinečnému starému dvoru
  • Akú pomoc by prijali od štátu
  • Čo by jednoznačne poradili začínajúcim podnikateľom

Ako začala vaša cesta k vlastnému podnikaniu na dedine, prečo ste sa rozhodli Horňácky dvor založiť?

Veľmi radi chodíme po podnikoch, kde sa vieme dobre najesť. My aj keď ideme na dovolenku, tak je to skôr o jedle ako o všetkom ostatnom. Tak isto sme vždy doma robili večere a grilovačky, kde sme pozývali priateľov a rodinu.

Dokonca keď Michal vyrábal so svojím kamošom víno, organizovali ochutnávku pre cca. 50 ľudí a ja som pre nich varila, to bola riadna makačka. Ale keď ľuďom chutí a všetko sa zje, tak je to super pocit.

Keď tak nad tým rozmýšľam, asi to robíme aj trošku zo sebeckého dôvodu, pretože keď vás chvália, tak je to pocit na nezaplatenie. Takže v konečnom dôsledku, sme chceli vlastný podnik s vlastnými pravidlami.

Ani zďaleka nejde len o nejakú bežnú reštauráciu či bistro. Ako ste sa vôbec k tomuto priestoru/dvoru dostali?

Pred pandémiou sme rozmýšľali o otvorení podniku v Bratislave, ale tým, že sme robili obaja v gastre, tak sme o prácu prišli a museli sme začať robiť niečo iné. Tak sme si zbalili všetky veci a presťahovali sa do Šurianok, odkiaľ pochádzam. Išli sme sem a poprosili môjho otca, či nemá v jeho podniku pre nás nejakú prácu.

Takže sme hneď začali pracovať v niečom inom. Asi po mesiaci v Šuriankoch som mala narodeniny, tak sme upratali dvor, na ktorom je teraz Horňácky dvor, a pripravili oslavu. Dokonca sme s maminou šili obliečky na vankúšiky, aby všetko ladilo. Na druhý deň po oslave som sedela na dvore a rozmýšľala, aké je to tu pekné, aký je tu pokoj, že ešte ako deti a neskôr ako puberťáci sme sa vždy stretávali tu.

Čo presne ste tu chceli vytvoriť? 

Jednoducho ma chytila atmosféra celého priestoru a pýtala som sa sama seba, prečo to nespravíme tu. Tak začal vznikať koncept záhrady, kde by sme pestovali zeleninu a používali ovocie zo sadu, ktorý k nej prislúcha.

Chceli sme vytvoriť priestor, kde budú spokojné deti, študenti sa tu môžu učiť a dať si výberovú kávu a starší ľudia z okolia môžu ísť niekam na dobrý koláčik. Bude tam skvelé jedlo z domácich vecí, niečo, kde sme  organizovali grilovačky a ľudia budú cítiť ten pokoj, ktorý tu je. Večer môžeme pustiť na plátno film a ráno si zacvičiť jogu, dať si raňajky a deti sa môžu hrať, kým ich maminy cvičia na čerstvom vzduchu.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Horňácky Dvor (@hornacky_dvor)

Neviem, či je unikátny, dobrých podnikov je na Slovensku viac, ale my sme chceli vytvoriť niečo, kde okrem vynikajúceho jedla nájdete dušu a rodinnú atmosféru. Vlastne myslím, že taký podnik ako Horňácky dvor na Slovensku nie je, takže asi je výnimočný, ale nech to posúdia ľudia.

Na to, aby ste mohli na tomto historickom dvore normálne podnikať, ste museli zrealizovať aj značné úpravy. Koľko eur vás to nakoniec stálo?

Na začiatku podnikania sme museli investovať 50 000 eur. Keďže dvor bol v pôvodnom stave a nemali sme peniaze na rozdávanie, všetko sme si robili my. Michal prvýkrát betónoval, ja som tapetovala, proste sme sa museli naučiť všetko, aby sme ušetrili, kde sa len dalo.

Niečo sme mali našetrené, no museli sme si zobrať aj pôžičku. Ale veľmi nám pomohol môj ocino, ktorý nám dal časť peňazí, ktoré sme investovali do podniku. Zadlženia som sa ja osobne nebála, ale to asi preto, že to nebola obrovská suma.

Odborníci na podnikanie by sa asi chytali za hlavu, ale nikdy som nepočítala návratnosť investície. Proste sme chceli podnik a vedeli sme, že musíme tvrdo pracovať, aby sa to rozbehlo, a bolo mi jedno, kedy sa peniaze vrátia. Nám sa zatiaľ žiadne peniaze nevrátili a viem, že aj tak budeme do projektu investovať všetko, čo sa zarobí, pretože ani zďaleka nie je dokončený. 

Do vlastného biznisu ste sa pustili ešte v čase, keď inflácia nebola na takej vysokej úrovni, ako je teraz. Ako ste sa s ňou vyrovnali? Podnikli ste nejaké konkrétne kroky? 

Myslím, že v tejto sezóne nás najviac ovplyvnila návštevnosť, ktorá výrazne klesla, čo je zrejme zapríčinené práve infláciou. Čo sa týka energetickej krízy, hneď na začiatku sme dávali na strechu solárne panely, aby sme zamedzili zvýšeniu cien.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Horňácky Dvor (@hornacky_dvor)

Ceny sme zvyšovali naozaj len mierne. Snažíme sa nakupovať rozumne, využívať veci zo záhrady a zostavovať menu tak, aby sme nekombinovali drahé suroviny. Takisto sa snažíme nenakupovať potraviny na sklad. Musím povedať, že sa nám nestalo ani pri jednom zákazníkovi, že by reagoval na mierne zvýšenú cenu.

Očakávali ste v tomto smere aj nejakú pomocnú ruku od vlády? Mali sa podľa vás kompetentní lepšie pripraviť na zdražovanie, ktoré našu krajinu zasiahlo?

Určite áno. Myslím, že zníženie DPH, samozrejme, nie chaoticky, ale postupne, tými správnymi krokmi, by veľmi pomohlo ľuďom na Slovensku. Určite by naša vláda mala robiť viac, aby si ľudia na Slovensku mohli dovoliť väčšiu kúpyschopnosť. Na všetky problémy, ako sú zastaralá byrokracia a žiadna podpora od štátu, sme boli pripravení. Ale okrem týchto klasických problémov, ktoré máme všetci, nás naozaj nič neprekvapilo.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá