Byt na Zochovej je stelesnením vzduchu a svetla

  • Pôvodne tmavý, ponurý 2,5 izbový byt prešiel v návrhu kompletnou rekonštrukciou. Bolo potrebné otvoriť dispozíciu a dostať tak do priestoru “vzduch” a svetlo.
collagejzfztdtrd
archilab
  • Pôvodne tmavý, ponurý 2,5 izbový byt prešiel v návrhu kompletnou rekonštrukciou. Bolo potrebné otvoriť dispozíciu a dostať tak do priestoru “vzduch” a svetlo.

Priestranný interiér s podlažnou plochou 70 m2 a netradičnou dispozíciou sa nachádza v lukratívnom historickom centre Bratislavy. S ohľadom na účel využitia, keďže byt je určený na prenájom, bola od začiatku kladená požiadavka hlavne na funkčnosť a jednoduchosť priestoru ako aj jednotlivých nábytkov.

foto: Archilab

Pôvodne pomerne tmavý, 2,5 izbový byt v dome z 20‐tych rokov minulého storočia prešiel kompletnou rekonštrukciou. Nevyhovujúca dispozícia, nedostatok svetla a v neposlednom rade vek samotnej budovy sa podpísali na pôvodnom vizuálnom dojme. Využiť potenciál lokality bolo možné len kompletnou premenou – nové rozvody, podlahy, omietky, podhľady aj zmena usporiadania priestoru. Keďže už od začiatku sa počítal s využitím bytu na prenájom, tejto požiadavke bolo výrazne prispôsobené dispozičné riešenie ako aj celkov rozpočet.

Pôvodný pôdorys bytu pred rekonštrukciou

Pôvodný pôdorys bytu pred rekonštrukcioufoto: Archilab

Pôdorys bytu po rekonštrukcii

Pôdorys bytu po rekonštrukciifoto: Archilab

V prvom rade bolo potrebné priestor otvoriť a navrátiť mu určitý charakter. Zrušením polizby a niekoľkých ďalších priečok sa to čiastočne podarilo. Ponúkol sa tak úplne iný rozmer priestoru  – moderný, svetlý, otvorený – ktorý aj vďaka lokalite, v ktorej sa nachádza, a vysokým 3‐metrovým stropom, dýcha historickým a mierne industriálnym dojmom.

„Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk.“

foto: Archilab

Odkrytím niekoľkých tehlových stien a použitím zopár technických detailov sa podporila táto nálada. Zaujímavosťou je aj samostatný vstup z výťahu priamo do interiéru bytu. Aktuálne slúži ako hlavný vstup a dotvára tak trochu dojem otvoreného loftového bytu. Priestor pred pôvodným vstupom od schodiska, tak bolo možné využiť ako mobilný pracovný kút.

foto: Archilab

foto: Archilab

V materiálovom riešení prevláda stolárska preglejka, doplnená čiernou tabuľovou farbou, autentickou tehlovou stenou a ako akcent žltá laminovaná doska. V kuchyni sme tiež priznali pôvodnú tehlovú stenu a povýšili ju na nasvietenú industriálnu prezentáciu za čírym sklom.

foto: Archilab

foto: Archilab

foto: Archilab

foto: Archilab

foto: Archilab

foto: Archilab

foto: Archilab

foto: Archilab

foto: Archilab

Stav bytu pred rekonštrukciou

Stav bytu pred rekonštrukciou

Podklady: Archilab, zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech