Čaj, ktorý práve teraz piješ, môže byť plný halucinogénov. Slováci ignorujú, že niektoré čaje sú zdravé len naoko

  • Aj v čajovom biznise funguje množstvo skratiek a trikov, ktoré dokážu odhaliť len tí najpozornejší konzumenti
  • Mariana Veselá zo slovenskej spoločnosti Veselý čaj vraví, že nie každý čaj je zdraviu prospešný a v niektorých sa dajú nájsť aj škodlivé chemikálie
caje
archív Mariana Veselá, Unsplash/Nathan Dumlao
  • Aj v čajovom biznise funguje množstvo skratiek a trikov, ktoré dokážu odhaliť len tí najpozornejší konzumenti
  • Mariana Veselá zo slovenskej spoločnosti Veselý čaj vraví, že nie každý čaj je zdraviu prospešný a v niektorých sa dajú nájsť aj škodlivé chemikálie

Odborníčka na čaj Mariana Veselá z Veselého Čaju upozorňuje, že niektoré čaje sú zdravé iba naoko. Ak napríklad čakáš, že bylinkový ti pomôže zbaviť sa kašľa alebo tráviacich problémov, ľahko si môžeš organizmus „obohatiť“ o pesticídy a iné umelé látky. Môže sa to stať predovšetkým  vtedy, keď nesiahneš po naozaj kvalitnom kúsku.

Ako všetky potraviny, aj čaj je zložený z rôznych chemických látok. Obsahuje ich takmer 130. Napríklad triesloviny, ktoré ovplyvňujú farbu a vôňu čaju a sú zodpovedné za jeho trpkú príchuť.

Druhou významnou zložkou čaju je kofeín, niekedy nazývaný aj teín.

„V čaji je viazaný na triesloviny, preto sa v tele uvoľňuje pomaly a na rozdiel od kofeínu z kávy, ktorý ovplyvňuje srdce a krvný obeh, kofeín z čaju povzbudzuje látkovú premenu a prekrvenie mozgu, čo sa spája so zvýšenou koncentráciou a schopnosťou učiť sa,“ vysvetľuje odborníčka Mariana Veselá pre Startitup.

Schopnosť koncentrácie si však nezvýšiš, ak čierneho čaju vypiješ priveľa. Vtedy môže nastať takzvaný myšlienkový trysk – rýchly sled myšlienok, čo má celkom ďaleko od koncentrácie a sústredenia.

Halucinogény

Ešte nebezpečnejšie sú však halucinogénne látky, ktoré nie sú prirodzenou súčasťou čajov, napriek tomu sa v mnohých nachádzajú. Najmä vo forme pesticídov, ktoré sa do čajových lístkov, byliniek alebo ovocia dostávajú v dôsledku hnojenia a snahy zbaviť rastliny či plody škodcov.

zdroj: Unsplash/Jonas Leupe

Výskyt nedovolených látok v čajoch na pultoch našich obchodov je jedným z dôvodov, prečo sa na túto potravinu často zameriavajú inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Obaly zväčša lákajú na skvelú vôňu a priam zázračné účinky zmesi bylín alebo chuť jahôd, malín a šípok. Z etikiet sa však nedočítaš celkom zásadné veci.

Napríklad aj to, že v nálevových vrecúškach sa nachádza napríklad pesticídy ako: fipronil, hexaflumor, pyridaben či tolfenpyrad. 

„A už vôbec sa nedozvieme, či ich množstvo nie je prekročené. Používajú sa na hubenie škodcov – hmyzu, roztočov, buriny, plesní. Človek ani nemusí byť odborník, aby pochopil, že pravidelné popíjanie čajov obsahujúcich tieto látky zdraviu neprospieva.“

Kupuješ sypané čaje alebo tie vo vrecúškach?

Okrem nich inšpektori nachádzajú v čajoch aj polycyklické aromatické uhľovodíky – teda nebezpečné zvyšky spalín. Čaj sa nimi kontaminuje vtedy, keď sa na jeho sušenie používa priamy ohrev.

Čo ukrýva jedno vrecúško?

„Okrem čaju – či už ide o čajové lístky, bylinky alebo ovocie – sa v nálevových vreckách neraz nachádza aj prach, rôzne drevnaté časti a kde-tu sa v nich nájdu aj smeti. A samozrejme, umelé farbivá,“ tvrdí.

To, či je čaj umelo dofarbený, pritom bežný človek zistí naozaj jednoducho. Do hotového čaju stačí dať pár kvapiek šťavy z citróna. Ak zmení farbu, môžeš byť pokojný, pretože nie je umelo dofarbený. Naopak, ak ostane rovnako tmavý, znamená to, že silu umelého farbiva neprekonal ani citrón, čo nie je dobré znamenie.

zdroj: Unsplash/ Matthew Henry

„Avšak to, či čaj obsahuje aj pesticídy, polycyklické uhľovodíky alebo iné nebezpečné látky, nemá bežný konzument šancu zistiť,“ hovorí Mariana Veselá. Môžeme sledovať správy, ktoré informujú o výsledkoch testov inštitúcií zodpovedných za sledovanie kvality potravín, ale to je podľa jej slov pomerne náročné.

Záleží na veľkosti zložiek v čaji?

Odborníčka všetkým milovníkov čajov radí, aby si čaj pripravovali z byliniek, ktoré si sami vypestujú alebo aby kupovali čaje u menších regionálnych výrobcov a pestovateľov.

„Platí, že sypané čaje sú kvalitnejšie, pretože obsahujú väčšie kúsky čajových lístkov, byliniek a ovocia namiesto presušeného čajového prachu. A o kvalite určite niečo napovie aj cena čaju,“ objasňuje odborníčka.

Veľkosť jednotlivých zložiek čaju a to, či sú sypané, balené v úzkych vrecúškach alebo v širších nálevových pyramídkach, má na výslednú kvalitu, chuť aj zdravotné benefity čaju tiež vplyv.

„Jednotlivé zložky čaju by mali mať pri lúhovaní dostatok priestoru, aby sa mohli rozpínať. Je preto vhodnejšie vyberať si kvalitný sypaný čaj alebo čaj v pyramídkach než v klasických vrecúškach, kde nie sú celé kúsky ovocia, bylín, lístkov a podobne,“ hovorí Mariana Veselá.

A čo detské čaje?

Samostatnou kategóriou sú aj detské čaje, pri ktorých sa obzvlášť oplatí pozerať na to, čo človek kupuje.

„Pre naše deti chceme, samozrejme, len to najlepšie. Určite nie detský čaj s umelým hnojivom. Riešením je opäť kvalitný sypaný čaj. Z neho sa dá doma ľahko pripraviť nielen teplý nápoj, ale aj ľadový čaj, ktorý osvieži a zaženie smäd aj v lete. Moje deti ho milujú a vždy, keď ideme na rodinný výlet, musia mať v aute fľašu svojho domáceho ľadového čaju. Ani im nenapadne pýtať si na pumpe nejaký sladený nápoj, pretože doma urobený čaj im chutí oveľa viac,“ dodáva „čajomilka“ z Veselého Čaju.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech