Celiakia a alergia na lepok nie sú to isté, varuje obezitologička: „Experimentovať sa nevypláca“ (ROZHOVOR)
- Celiakia a alergia na lepok nie sú to isté
- Odborníčka radí, ako ich rozpoznať
- Zdravým ľuďom sa bezlepková diéta neodporúča

- Celiakia a alergia na lepok nie sú to isté
- Odborníčka radí, ako ich rozpoznať
- Zdravým ľuďom sa bezlepková diéta neodporúča
Celiakia je autoimunitné ochorenie gastrointestinálneho traktu. Na Slovensku je aktuálne viac ako 33-tisíc ľudí s touto diagnózou. Našej čitateľke Renáte sa celiakia neprejavila bežne, napríklad nevoľnosťou po jedle, no stále ju bolela hlava. Až gastroentrológ prišiel na to, že to spôsobovala celiakia.
Vedkyňa Adela Penesová sa stala prvou národnou odborníčkou na manažment obezity. Okrem toho v rozhovore pre Startitup uviedla na pravú mieru pojem celiakia a alergia na lepok. Ak si si myslel, že ide o synonymum, mýliš sa.
Precitlivenosť na lepok môže spôsobiť kožné problémy
Alergia na lepok alebo celiakia sa nie vždy musia prejaviť tráviacimi ťažkosťami. Renáte sa prejavila bolesťou hlavy, niekomu sa môžu objaviť vyrážky na koži. Prečítaj si, prečo by si si nemal dávať bezlepkovú diétu, ak nemáš potvrdenú celiakiu.
- Prečo je škodlivé dodržiavať bezlepkovú diétu pre ľudí, ktorí netrpia celiakiou?
- Aký je rozdiel medzi alergiou na lepok a celiakiou?
- Ktoré potraviny obsahujú lepok prirodzene a v ktorých by sme ho nečakali?
- Ako sa dá celiakia spoľahlivo diagnostikovať?
- Je bezlepková diéta doživotná?
Ako by ste vysvetlili rozdiel medzi alergiou na lepok a celiakiou?
Celiakia je autoimunitné ochorenie gastrointestinálneho (tráviaceho) traktu (GIT), keď telo reaguje na lepok ako antigén a tvorí si proti nemu protilátky, čím sa v čreve vyvoláva subklinický alebo klinický zápal. Diagnostikuje sa histologicky, na základe výsledkov biopsie z črevnej sliznice. Hladina protilátok je len pomocné vyšetrenie. Okrem toho sa môže urobiť aj genetické vyšetrenie.
Alergia na lepok – skôr ide o intoleranciu lepku, kedy nie je v biopsii potvrdená celiakia, môžu byť zvýšené protilátky IgA. Tie sú prítomné aj pri iných ochoreniach.
Pri celiakii sú protilátky proti gluténu a gliadínu zvýšené viac ako 10-násobne. Príznaky celiakie môžu byť veľmi nešpecifické. Následne môže byť malabsorpcia, deficit živín, poruchy zrážanlivosti krvi, anémia a podobne, u detí poruchy rastu, imunity, neurologické príznaky, artritídy, osteoporóza, dermatitída.
Pri potravinovej intolerancii na lepok spôsobuje jeho konzumácia krátkodobé nadúvanie, kŕče či bolesti brucha. Existuje aj alergia na pšenicu. Pokiaľ je však celiakia vylúčená a po bezlepkovej strave a došlo k zlepšeniu zdravotného stavu, je možné hovoriť o intolerancii na lepok.
Môže človek neznášať lepok aj bez toho, aby mal celiakiu?
Áno, môže, potravinových intolerancií je viacero a niekedy je pomerne ťažké odlíšiť, čo je spúšťač tzv. dyspeptických ťažkostí (tráviace ťažkosti, ako je bolesť brucha, pocit plnosti, „netrávenie“, kŕče, nafukovanie, hnačka, alebo zápcha a pod.).
Ktoré potraviny obsahujú lepok prirodzene a v ktorých by sme ho možno nečakali?
Lepok je v potravinách, ako sú obilniny – pšenica, raž, jačmeň, žito, pričom špalda je odroda pšenice, bulgur je z pšenice, kuskus je cestovina.
Kde by si lepok možno nečakal, je napr. v mäsových výrobkoch ako šunka, saláma, dokonca kečup, pivo, sójová omáčka alebo strúhanka. Ak v zložení výrobku nájdeš označenie „modifikovaný škrob“ alebo „modifikovaný pšeničný škrob“ výrobok môžu celiatici bezpečne konzumovať.
Označenie hrubým písmom je predovšetkým pre ľudí alergických na pšenicu. Ak produkt nie je označený ako bezlepkový a obsahuje modifikovaný škrob, pôjde pravdepodobne o lepkový produkt.
Existuje nejaké univerzálne jedlo, ktorému sa majú vyhýbať všetci ľudia, ktorí trpia precitlivenosťou na lepok?
Všetky lepkové výrobky. Existuje na to aj dobrá stránka, ktorú si odporúčam pozrieť – Bezlepkáč. Nájdeš tam všetko potrebné.
Ktoré sú najčastejšie príznaky precitlivenosti na lepok?
Nemusia byť žiadne, môžu byť mimočrevné, ako je anémia, kožné prejavy, alebo črevné, resp. z GIT, takzvané dyspeptické ťažkosti ako bolesť brucha, pocit plnosti, „netrávenie“, kŕče, nafukovanie, hnačka alebo zápcha a pod.
Môže precitlivenosť na lepok spôsobiť kožné problémy?
Áno, môžu byť rôzne, od ekzémov po menšie vyrážky.
Môže mať neliečená celiakia dlhodobé následky, napríklad na psychiku alebo iné zdravotné problémy?
Liečba je jediná: celoživotná bezlepková diéta. Následky nedodržiavania diéty sú najmä na črevo – je tam zvýšené riziko vzniku kolorektálneho karcinómu, ak diétu nedodržiavaš na 100 %. Ak sa dodržiava, je to v poriadku.
Ak je deficit mikroživín, môže vzniknúť anémia a všetky poruchy imunity. Porucha potom ďalej môže viesť k zmenám na kostiach, kĺboch, koži, neurologickým problémom a podobne. Dá sa povedať, že na takmer všetkých orgánoch tela.
Ako sa dá alergia alebo intolerancia na lepok spoľahlivo diagnostikovať?
Celiakia sa dá diagnostikovať veľmi spoľahlivo – patrí to do rúk gastroenterológa. Avšak s alergiou alebo intoleranciou lepku je to s diagnostikou ťažšie.
Nedávno bol na STV2 dokument o zmene v kvalite lepku a prudkom náraste výskytu celiakie za posledných 30 rokov, čo je dané jednak tým, že sú obilniny prešľachtené, a druhá vec je hnojenie.
Dá sa strava bez lepku zvládnuť aj bez špeciálnych produktov z obchodu?
Dá sa určite, dnes to nie je problém. Špeciálne produkty, ktoré sú označené špeciálnym znakom pre bezlepkové potraviny, „gluten free“, však pacienti s celiakou potrebujú, asi sa nikomu nebude chcieť každý druhý deň piecť chlieb či robiť bezlepkové cestoviny.
Aké sú najčastejšie výživové chyby ľudí, ktorí prejdú na bezlepkovú diétu?
Chybu robia tí, čo nemajú potvrdenú celiakiu, a dajú si bezlepkovú diétu. Je totiž ochudobnená o vlákninu a v štúdiách bolo dokázané, že celiatici majú vyššie KVS riziko, práve pre možný nedostatok vlákniny, vápnika, fosforu či zinku. Experimentovať s lepkom sa teda nevypláca.
Dá sa „návrat k lepku“ niekedy zvládnuť – alebo je bezlepková diéta celoživotná?
Žiaľ, zväčša je to celoživotná liečba, najmä ak je potvrdená histologicky a aj geneticky. Neodporúča sa ani taký občasný „cheating day“, dať si napr. len 1 kúsoček pšeničného chleba či koláča s obsahom lepku.
Príznaky nemusia byť žiadne, no dochádza k hypotrofii črevných klkov a zápalu – tým sa zvyšuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu. Preto sa aj v katolíckej cirkvi pre celiatikov robia zvláštne bezlepkové oblátky, aby mohli ísť na sv. prijímanie.
Aký je váš odkaz pre ľudí, ktorí roky riešia tráviace či iné nevysvetliteľné problémy, ale nikdy nezvážili lepok ako príčinu?
Obrátiť sa na odborníka, svojho všeobecného lekára, ktorý zváži či je potrebné vyšetrenie u gastroenterológa a/alebo imunológa či iného odborníka, podľa toho je dobré následne postupovať.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti