Celý život si to robil zle: Obľúbenú omáčku Slovákov neskladuj v komore, inak stratí chuť a kvalitu

  • Veľa ľudí skladuje obľúbenú potravinu po celý čas nesprávne
  • Takto stráca na svojej kvalite a výraznej chuti
žena sa pozerá do chladničky
  • Veľa ľudí skladuje obľúbenú potravinu po celý čas nesprávne
  • Takto stráca na svojej kvalite a výraznej chuti
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Aj ty si občas zmätený, či máš niečo skladovať v chladničke alebo v komore na suchom mieste? Nie si sám. Slováci majú podľa portálu Interez.sk problém skladovať jednu potravinu, ktorú má doma takmer každý. 

Používaš ju na dochutenie jedla a je súčasťou takmer každej kuchyne. Napriek tomu mnohí nevedia, ako ju majú správne skladovať a možno to robia celý život zle. Nesprávnym skladovaním pripravuješ potravinu o svoju pravú kvalitu a chuť. 

Ako skladovať obľúbenú omáčku

Reč je o sójovej omáčke. Býva častou ingredienciou mnohých receptov ako dochucovadlo, ktoré jedlu dodá slanú chuť. Obľubujú ju hlavne v ázijskej kuchyni, ale nepohrdne ňou nejeden Slovák. Podľa odborníkov z Cookology, čo je britská spoločnosť, ktorá sa špecializuje na domáce kuchynské spotrebiče, robí túto chybu väčšina domácností. 

Po otvorení tejto chutnej omáčky ju niektorí bežne „zahodia“ do komory alebo do kuchynskej skrinky. Avšak podľa správnosti by si túto omáčku mal skladovať výhradne v chladničke. Chlad totiž zabraňuje procesom, ktoré by mohli viesť k jej postupnému znehodnoteniu. 

Mimo chladničky sa ti však pravdepodobne nepokazí, no môžeš ohroziť jej chuť, ktorá sa môže výrazne zmeniť a takisto stratí na kvalite. Takisto ako so sójovou omáčkou, je to aj s inými omáčkami. Nemal by si ich skladovať v komore, ale v chladničke, aby nestratili svoju kvalitu a chuť. Napríklad pri majonéze navyše hrozí aj to, že ak ju skladuješ mimo chladničky, zvyšuje sa riziko množenia rôznych baktérií. 

Je sójová omáčka prospešná pre zdravie? 

Podľa portálu Health.com viaceré výskumy zistili, že sójová omáčka vie znížiť zápal a pomôcť zlepšiť zdravie čriev. Nie je len jeden druh sójovej omáčky, existuje ich niekoľko, ktoré sú chuťovo odlišné. Používa sa najmä pri jedlách ako sushi, dusené mäso či pražené rezance.

sójová omáčka, sushi
zdroj: Freepik

Okrem tradičných spôsobov, ako vyhotoviť sójovú omáčku, sú aj rýchlejšie a lacnejšie spôsoby. No treba rátať s tým, že takéto produkty môžu označiť ako „hydrolyzovaný sójový proteín“, čo znamená, že nebude natoľko prospešná a chuťovo podobná tej tradičnej. Výrobcovia používajú prísady na zvýraznenie farby a chuti. 

Niektoré sójové omáčky môžu obsahovať nežiaduce zlúčeniny, ako sú látky spôsobujúce rakovinu (karcinogény) a niektoré z týchto rýchlych metód produkujú chemikáliu známu ako 3-MCPD, ktorá je spájaná s rakovinovými nádormi a neplodnosťou, avšak na takéto závažné tvrdenia sú potrebné ďalšie výskumy.

Kto by sa mal sójovej omáčke vyhnúť 

Niektoré štúdie hovoria o tom, že fermentované sójové produkty môžu chrániť pred chronickými ochoreniami, ako sú napríklad vybrané druhy rakoviny či cukrovka. Takisto sa ukázalo, že sójová omáčka vie znížiť alergie a používa sa na zlepšenie zdravia čriev. 

Naopak, ak ješ veľa sójovej omáčky a trpíš histamínovou intoleranciou alebo celiakiou, zrejme by si sa jej mal vzdať alebo ju konzumovať v absolútne minimálnom množstve. Pri takýchto intoleranciách vie skôr uškodiť, najmä preto, že obsahuje lepok. Ten spustí reakciu, ktorá poškodí tenké črevo u ľudí trpiacich celiakiou. Sójovej omáčke by si sa mal vyhnúť aj vtedy, keď trpíš citlivosťou na lepok a pšenicu. 

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Interez, Health.com

Najnovšie videá

Trendové videá