Chladničky Slovákov sú plné pokazeného jedla. Tieto recepty za 0 € uvaríš zo zvyškov

  • Až 21 % Slovákov jedlo vyhadzuje miesto toho, aby z neho uvarili niečo kreatívne
  • Zvyšky v chladničke dokážu byť zdrojom plnohodnotného a chutného jedla
  • Slováci plytvajú jedlom aj peniazmi, využívanie zvyškov však šetrí prírodu aj peniaze
hellmansthumb
Startitup
  • Až 21 % Slovákov jedlo vyhadzuje miesto toho, aby z neho uvarili niečo kreatívne
  • Zvyšky v chladničke dokážu byť zdrojom plnohodnotného a chutného jedla
  • Slováci plytvajú jedlom aj peniazmi, využívanie zvyškov však šetrí prírodu aj peniaze

Nie je žiadnym tajomstvom, že by sa Slováci v zero waste aktivitách mohli zlepšiť. Potvrdzuje to aj instagramový prieskum Startitupu na vzorke 5 000 ľudí, kde vyše pätina ľudí priznala, že extra potraviny jednoducho vyhadzuje do koša. Navnivoč tak vyjdú tony jedla.

Na Slovensku sú to práve domácnosti, poľnohospodári a reštaurácie, kto produkujú najväčší podiel odpadu. Podľa výsledkov prieskumu Startitup:
  • až 57 % Slovákov robí radšej väčšie nákupy dopredu, neskôr však dané potraviny nemusia spotrebovať
  • 21 % Slovákov prebytočné potraviny vyhadzuje miesto toho, aby sa z nich pokúsili niečo uvariť
  • Slovákom sa najčastejšie kazia potraviny s krátkou spotrebou – mäso a mliečne výrobky, najmä jogurty

zdroj: Startitup

Podľa Startitup si až 57 % Slovákov robí nákupy na dlhšiu dobu dopredu – či už podľa nákupného zoznamu alebo „od oka“. Nesprávne naplánovaný nákup však častokrát končí pri nadbytočných potravinách.

Aj navarené jedlo sa však častokrát nespotrebuje. Dostaneme chuť na donášku alebo sme skrátka leniví si jedlo zohriať a nakoniec objednávame pizzu domov. Jedlo zatiaľ stojí, kým sa eventuálne nepokazí.

A keďže až 21 % Slovákov prebytočné potraviny vyhadzuje, veľká časť nákupu končí v koši – spolu s peniazmi, ktoré zaň Slováci zaplatili. Plytvá sa tak na každú stranu.

Vyjadri svoj názor:

Vyhodil/a si za posledný mesiac jedlo z chladničky?

Existuje však jednoduché riešenie – prebytočné potraviny sa totiž vždy dajú využiť v kreatívnych receptoch; z akéhokoľvek mixu v chladničke sa dá vytvoriť čosi chutné a zdravé.

Čo sa Slovákom najčastejšie kazí v chladničke?
  • mlieko a mliečne výrobky, najmä jogurty
  • mäso a výrobky z mäsa
  • stará zelenina a ovocie
  • omáčky, horčica či kečup

Niekoľko chutných receptov vymysleli aj v Hellmanns, kde sa proti plytvaniu potravín snažia bojovať už roky. Na vyhodené potraviny totiž v konečnom dôsledku doplatíme my všetci. 

zdroj: Startitup

Situácia sa však za posledné roky zlepšuje. Neustále počúvame o dôležitosti zero waste či efektívnej spotreby potravín a tento trend dorazil aj na Slovensko. Slováci sa čoraz viac učia využívať obsah svojej chladničky efektívne a pomáhajú tomu aj kreatívne recepty, ktoré sa vyskytujú na internete.

My sme sa jeden z nich rozhodli vyskúšať a voľba padla na zeleninové špízy s klobásou – recept vyvinutý špeciálne pre spotrebovanie potravín navyše. V každej chladničke či špajzi sa nachádza zopár extra cibúľ či odstáta klobáska, ktorá však stále chutí fantasticky.

Samozrejme platí, že za významnú časť chuti v jedle je zodpovedná práve omáčka – k zeleninovým špízom s klobásou sa podľa receptu hodí Honey Mustard od Hellmans. Správny výber omáčky „zachránil“ aj pozostatky našej chladničky, ktorý sme premenili na špíz a ugrilovali.

Čo s načatou chladničkou?

Nie každému však v chladničke zostane presne to, čo nám. Podľa prieskumu sú chladničky Slovákov plné mliečnych výrobkov a rôznorodej zeleniny – v zozname nižšie si preto môžeš vybrať, aké jedlo potrebuješ spotrebovať a čo za dobrotu z neho môže s troškou šikovnosti vzniknúť.

Zostala nám:

Samozrejme, receptov sa netreba držať na sto percent, jedna ingrediencia hore-dolu rozdiel nespraví a pravdepodobne tvoja chladnička neobsahuje všetky potrebné ingrediencie, ale len ich väčšinu.

Prioritou je však efektívne spotrebovanie všetkých potravín a na to chutné recepty od Hellmanns slúžia perfektne.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá