Chodník v korunách stromov Bachledka je úžasný v lete aj v zime. Pribudol areál na dokonalý oddych

  • Na prvý pohľad 3 menšie objekty skrývajú nový rekreačný areál pre Chodník v korunách stromov Bachledka
  • Pribudne reštauračné zariadenie s kapacitou 500 ľudí, bar a 3 apartmány
Bachledka
Bachledka, Compass Architekti
  • Na prvý pohľad 3 menšie objekty skrývajú nový rekreačný areál pre Chodník v korunách stromov Bachledka
  • Pribudne reštauračné zariadenie s kapacitou 500 ľudí, bar a 3 apartmány

Je situovaný na úpätí kopca, z ktorého je vidieť na tie najkrajšie dominanty krajiny. Po ruke má vyhliadku, chodník v stromoch, napriek tomu ho pod návalom snehu je sotva vidno.

Reč je o novom areáli pre Chodník korunami stromov a rekreačnom areáli Bachledka Ski&Sun.

O projekt sa postaralo architektonické štúdio Compass Architekti na čele s Jurajom Benetinom, Matejom Grébertom a Romanom Janatom. 

Areál je situovaný na vrchole Malej Poľany, ktorý je súčasťou hrebeňa Spišskej Magury.

Prístup do celého areálu je zabezpečený turistickou trasou Bachledova dolina – Malá Poľana, kabínkovou lanovkou z Bachledovej doliny, alebo lanovkami z Malej Frankovej a Jezerska.

Úkryt pod snehom

Zastavať exponovanú a krajinársky hodnotnú oblasť sa stretne vždy s viacero názormi. Achitekti sa snažili pri výstavbe dbať na tento aspekt a predostrieť návrh, ktorý by bol dostatočne intímny, aby neporušil prostredie krajiny a dalo sa z neho komfortne pozerať na krásu Belianských Tatier. 

Napriek rozsiahlej stavbe sa podarilo celý objekt skryť pod sneh, prakticky vykukujú len tri menšie objekty, ktorých okná sú situované s výhľadom na Tatry. 

Bachledka
zdroj: Compass architekti/ Boys play nice

Architekti sa vyhrali s terénom, strechy objektov využili k tomu, aby celý objekt nezaberal veľa miesta.

Snažili sme sa minimalizovať hmotu na vrchole kopca, ponechali sme iba nevyhnutný velín lanovky a výstupný objekt z chodníka korunami stromov. Všetok ostatný objem vybavenosti je osadený v teréne a jediné viditeľné fasády sú tie presklené,“ vysvetľujú zvolený koncept architekti z ateliéru Compass, ktorí využili ideálnu južnú orientáciu svahu s výhľadmi na Belianske Tatry.

Bachledka
zdroj: Compass architekti/ Boys play nice

6000 ľudí denne

Úspora miesta značne súvisela s vysokou návštevnosťou ľudí okolitých objektov. V posledných rokoch sem množstvo návštevníkov pritiahla kontroverzná vyhliadková trasa – Chodník korunami stromov, ktorá v letných mesiacoch má návštevnosť až 6 000 ľudí denne.

Cieľom novej výstavby bolo rozšíriť vybavenosť celého areálu, ktorý využívajú počas celého roka lyžiari, turisti a cyklisti.

Bachledka
zdroj: Compass architekti/ Boys play nice

Priechod, ktorý sa tiahne pomedzi dva južné objekty, disponuje výhľadom na Chodník korunami stromov a zároveň rozdeľuje objekt na reštauračnú a ubytovaciu časť.

Jednotlivé objekty nie sú v jednej rovine, čo zabezpečuje väčšie súkromie apartmánov a zároveň menšie terénne úpravy.

Bachledka
zdroj: Compass architekti/ Boys play nice

„Jednou z najväčších výziev bolo vyriešiť bezbariérový prístup z horného plató na nižšiu úroveň terasy reštaurácie a následne ďalej, až k vstupu na chodník korunami stromov.

Podarilo sa nám to dosiahnuť prostredníctvom exteriérového schodiska, cez ktoré traverzuje rampa. Zvolené riešenie ušetrilo množstvo miesta na najdôležitejšej južnej fasáde,“ opisujú architekti.

Bachledka
zdroj: Compass architekti/ Boys play nice

Kapacita 500 ľudí

Reštaurácia na hlavnom, nižšom podlaží je orientovaná s výhľadom na Belianske Tatry. Okrem jedálenskej časti s kapacitou 180 miest je súčasťou reštaurácie aj barový ostrov a samoobslužný výdaj schopný pokryť aj rozsiahlu vonkajšiu terasu s kapacitou pre 350 návštevníkov.

Pri vyšších náporoch vie byť výdaj posilnený prostredníctvom vonkajšieho terasového baru.

Bachledka
zdroj: Compass architekti/ Boys play nice

Bachledka
zdroj: Compass architekti/ Boys play nice

Tri drevené apartmány

Na západnej časti areálu sa nachádzajú tri takmer identické apartmány. Každý z nich zahŕňa obývaciu izbu s kuchynským kútom, WC, kúpeľňu a dve dvojlôžkové spálne prepojené spoločným šatníkom.

Nad šatníkom je umiestnené ďalšie miesto na spanie, prístupné prostredníctvom rebríka. Miestnosťami prúdi svetlo zo sklenenej fasády.

Bachledka
zdroj: Compass architekti/ Boys play nice

Do apartmánov sa vstupuje cez multifunkčnú miestnosť, ktorá slúži ako miesto, kde si návštevníci môžu vychutnať napríklad raňajky.

V prípade potreby sa môže zmeniť na herňu, televíznu miestnosť, enviromentálnu učebňu alebo konferenčnú miestnosť.

Bachledka
zdroj: Compass architekti/ Boys play nice

V interiéri prevláda zaručená kombinácia betón a drevo. Objavujú sa teplé farby na nábytku ako aj v osvetlení. 

Na stenách sa objavuje smrekový obklad. Časť dosiek je použitá na deliacich priečkach a dverách.

Bachledka
zdroj: Compass architekti/ Boys play nice

Najnovšie video