Čiližrút hodnotí: 20 miest v Bratislave, kde ťa menu nikdy nesklame. Čakaj segedín aj kreácie top šéfkuchárov

  • Kde si dáš v Bratislave super obedové menu?
  • Tieto podniky ponúkajú od klasiky až po 4-chodovú Áziu
Čiližrút
  • Kde si dáš v Bratislave super obedové menu?
  • Tieto podniky ponúkajú od klasiky až po 4-chodovú Áziu

Už ani neviem kedy to bolo, dorazil do Bratislavy a vlastne aj všade na Slovensko fenomén obedových menu. Každá reštaurácia sa predháňala s tým najlacnejším možným jedlom, šírkou ponuky, uspokojením každého, kto ide okolo a aby sa nezabudlo ani na jednu svetovú kuchyňu či polotovar. No a to spôsobilo, že kvalita týchto menučiek išla rapídne dole a ich povesť bola katastrofálna.

Za posledné roky sa to ale začalo zlepšovať a mnoho prevádzok pochopilo, že ľudia majú aj cez obed potrebu najesť sa kvalitne a chutne. A že minimálne v Bratislave, sú ochotní si za to viac-menej priplatiť. Samozrejme podľa miesta, jeho zamerania či cenovej náročnosti surovín.

Ja osobne si myslím, že v rámci obedu, ale aj mimo neho je úplne v poriadku používať tie najzákladnejšie suroviny, nepredháňať sa v lososoch či exkluzívnych surovinách. Skôr je žiadúce dbať na kvalitu a čerstvosť tej suroviny, jej zodpovednú a kvalitnú prípravu a chuť.

Sú miesta, kam s chuťou zájdem na držkovú a pečené stehno, inde si vychutnám zaujímavú Áziu, menu s viacerými chodmi alebo aj drahšie business menu od známeho šéfkuchára.

Nevieš, kam na obed? Na týchto miestach zažiješ gastronomický zážitok aj počas bežného dňa

Dnes mám, vďakabohu, na výber kvalitné a čerstvé obedy v Bratislave v cenách od 5 € do cca. 30 €. Vždy to však bude dobrá a férová obedová ponuka. Tak pre mňa ako hosťa, no aj pre reštauráciu. Len v tejto kombinácii sa dá kvalita a chuť udržať. Pod cenu totiž nie je schopný fungovať nikto z nás.

Tento výber rozhodne nie je rebríčkom, ani zoznamom vytesaným do skaly. Je už oveľa viac miest, kde sa dá cez obed kvalitne najesť. Toto sú zástupcovia svojich kategórií a miesta, ktoré odporúčam. Poradie je abecedné.

Avance

Nenápadný hotel na Medenej kúsok od Reduty ukrýva reštauráciu, v ktorej si aj v centre mesta dokážeš dať kvalitný obed za rozumnú cenu. Šéfkuchár sa rozhodol ísť, pre mňa, naozaj vítaným smerom.

Ponúka jedlá v rozumných porciách z tých najkvalitnejších možných surovín. Suroviny nakupuje z fariem a od overených dodávateľov, v ponuke je jedno denné menu a dva týždenné špeciály. Vždy si ale môžeš byť istý, že na tanier dostaneš kvalitné jedlo plné chutí.

Nejde príliš smerom svetových chutí, ale drží sa hesla: v jednoduchosti je krása. Aj preto vieš, že ani nemusíš pozerať, čo konkrétne v daný deň majú. Prosto vojdeš, sadneš si, perfektne vyškolený personál ti so záujmom predstaví dennú ponuku a užiješ si príjemný a chutný obed, na ktorý sa nemusíš hanbiť pozvať ani obchodného partnera či partnerku.

Nenápadný hotel Avance na Medenej kúsok od Reduty ukrýva reštauráciu, v ktorej si aj v centre mesta dokážeš dať kvalitný obed za rozumnú cenu.
zdroj: Čiližrút/Avance
 

  • Obedy: Po – Pi 11:00 – 15:00
  • Denné menu s polievkou 7,9 €, špeciál týždenné menu 8,5 € 

Balans bistro

Toto je už bratislavský pojem a love brand. Miesto, ktoré bolo vytvorené vegánmi pre vegánov, aby mohli ísť na dobré jedlo a neboli odkázaní na prílohu so šalátom. Dnes sem ale s obrovskou chuťou chodia aj mäsožravci, lebo kuchyňa Balansu je nekompromisná a extrémne plnochutná.

Jedlá tu nie sú len náhradou, aj keď sa na mäsové varianty ponášajú aj názvom aj výzorom. Chuťou ich však často prevýšia. Tu sa totiž megavýrazných chutí neboja. Počas obedov si dáš rôzne kari, segedín, nerebrá či rôzne prívarky. Vždy to bude nálož. A to všetko v príjemnom prostredí, s peknou teraskou, pohárom vína a ak budeš mať šťastie, tak budú mať aj krémeš, z ktorého odpadneš.

Dnes sem ale s obrovskou chuťou chodia aj mäsožravci, lebo kuchyňa Balansu je nekompromisná a extrémne plnochutná.
zdroj: Čiližrút/Balans Bistro
  • Obedy: Po – Pi 11:00 – 14:00
  • Denné menu cca 7,5€

Bistro 24

Kamoši Jakub Ptačin z marketingu a Lukáš Kojdiak, kuchár so skúsenosťami z Mníchova, steakhousov aj finediningu, začiatkom roka otvorili malé susedské bistro na Štefánikovej. Idea? Dať sa ľuďom dobre najesť s mottom: Dobre jednoducho, jednoducho dobre.

Známe jedlá, bez zbytočných príkras, jednoducho naservírované. Pripravené z tých najlepších možných surovín, najchutnejším možným spôsobom a s obrovskou dávkou lásky. Takto málo stačí, aby sa z bistra za necelý rok stalo obľúbené miesto na najlepšie raňajky a vynikajúci obed.

Kamoši Jakub Ptačin z marketingu a Lukáš Kojdiak začiatkom roka otvorili Bistro24 na Štefánikovej.
zdroj: Čiližrút/Bistro24

Nezmeškaj pečené kura s hruškou, žemľovku či holandský rezeň. Pre nemäsových má Lukáš naozaj zmáknuté aj vege jedlá, ktoré sú v obedovej ponuke každý deň. Jedno je isté – sem sa budeš vždy s úsmevom vracať.

  • Obedy: St – So 11:00 – 14:30, Ne 11:00 – 13:00
  • Denné menu s polievkou St – Pi 8,9 €, výhodné týždenné menu Po – Ne cca 10 €, týždenné biznis menu Po – Ne 15,9 €

Fach Bratislava

Nie je veľa miest v srdci Starého mesta, kde si vieš vychutnať kvalitnú obedovú ponuku. V Mozartovom dome na Ventúrskej je ale dom plný remesiel Fach. Pekáreň s výborným chlebom, Bistro a Juice shop. V Juice shope si dáš každý deň na obed sendvič, kari či wrap.

Vždy iná chuť, vždy lahodné a zaujímavé, vždy vegánske. Prikúp si lisovanú šťavu a užívaj deň. Vedľa v bistre má kuchyňu pod palcom sympoš Matej Tuhý a jeho tím, ktorý celý rok spracováva všetky možné slovenské suroviny a potom z nich pre nás varia neskutočné jedlá. Vo výhodnejšej ponuke ich môžeš ochutnať práve cez obed a zistiť, ako hravé môžu tradičné suroviny byť.

Nie je veľa miest v srdci Starého mesta, kde si vieš vychutnať kvalitnú obedovú ponuku.
zdroj: Čiližrút/Fach
  • Obedy: Po – Pi 11:00 – cca 15:00
  • Vegan obed Fach Juice shop 6 – 8,5 €, obedový špeciál Fach Bistro cca 10 €

Food Garden

Pomerne netradičná táckareň v Apollo busines centre. Čím? Nie je úplne bežné, že si v kantíne dá niekto záležať na krásnom interiéri plnom zelene ako tu. Vďaka tomu je už prvý dojem výborný. Čo je ešte zaujímavejšie, je rozdelenie na dve časti. Tradičná mäsovo-syrovo-rybová a druhá vegánska.

Tá klasická ponúka každý deň zaujímavé, fakt chutné jedlá a pár stálych ponúk. Prosto, vždy sa tu vieš dobre najesť. Pre mňa je ešte lákavejšia tá druhá – vegánska časť. Tú má na starosti Radka a každý deň pripravuje 3 naozaj zaujímavé jedlá, na ktoré nechodia len vegáni, ale aj my, všežravci, pretože je to plné chutí a baví nás to.

Pomerne netradičná táckareň v Apollo busines centre Food Garden.
zdroj: Čiližrút/Food Garden
  • Obedy: Po – Pi 11:00 – 14:30
  • Denné menu 6,6 – 7,2 €

Gastro u Jakuba 

Klasická kantína v absolútnom centre vedľa starej tržnice. Trvalo strašne dlho, kým som sa odhodlal vkročiť a ochutnať. A ako to dopadlo? Láska na prvý pohľad. Už to privítanie, tetušky, ktoré poklebetia, posrandujú, ale aj poradia, čo je dobré a bez čoho nesmiem odísť.

Čo oceňujem, je aj balenie so sebou, kde priestrannú nádobu zafóliujú a nehrozí úraz pri prenose. Výber je síce pomerne široký, ale všetky jedlá sú poctivo a bezchybne uvarené. Chutia tak, ako by som ich chcel mať doma od mamičky či babičky. Najviac mi rezonuje pečené kura a koprofka. Choď ochutnať.

U Jakuba je klasická kantína v absolútnom centre vedľa starej tržnice.
zdroj: Čiližrút/U Jakuba
  • Obedy: Po – Pi 11:00 – 15:00
  • Denné menu 5,9 – 7,5 €

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá