Čiližrút hodnotí: Lokálna reštaurácia s farmou, kam ľudia cestujú z celého Slovenska. Ich jedlo ťa dostane do kolien

  • Za dobrou gastronómiou sa oplatí vycestovať aj mimo veľkých miest
  • Tatarák z kapra, moderné halászlé či holuba s čokoládou si nedáš hocikde
Na snímke je Čiližrút a šéfkuchár Tóno z Terra Jasová
Na snímke je Čiližrút a šéfkuchár Tóno z Terra Jasová, Čiližrút/Terra Jasová
  • Za dobrou gastronómiou sa oplatí vycestovať aj mimo veľkých miest
  • Tatarák z kapra, moderné halászlé či holuba s čokoládou si nedáš hocikde

Terra Jasová je nádherný podnik neďaleko Nových Zámkov. Ide o citlivo a krásne prerobený jazdecký areál s nádhernou reštauráciou, na ktorých vidno, že si dal niekto záležať. V interiéri vidno ruku architekta, drobné detaily, ale aj mohutné, veľmi pekne prestreté stoly a veľmi pohodlné sedačky.

Od prvého momentu máš taký ten pocit, že tu to s robotou myslia fakt vážne s cieľom urobiť zákazníka šťastným. Zároveň sa tu aj vieš ubytovať v penzióne v tej istej budove, ako je reštaurácia, a spojiť gastrozážitok s oddychom. Presne takto som to urobil aj ja a stálo to za to. Super servis, famózne raňajky a cena za ubytovanie 70 € za izbu pre dvoch s raňajkami mi príde absolútne top.

Šéfkuchára tu robí Tóno Meszáros, ktorého môžete poznať z podcastu Peklo v papuli, ale aj z predošlých pôsobení v Savage Garden či Paparazzi. Večne usmiaty (až je to nákazlivé) a úžasne sympatický chlapík, na ktorého robote a jeho prístupe vidno, že ho kuchyňa extrémne baví, vkladá do nej okrem umu aj srdce a k surovinám pristupuje s obrovskou úctou.

Veľa z nich pestujú na farme, kde chovajú aj zvieratá, prípadne ich kupujú od blízkych pestovateľov a chovateľov.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Lokálnosť a zero waste je tu okrem chuti a spokojnosti hosťa na prvom mieste. Jedlá v lístku aj ich prevedenie sú viac-menej jednoduché. Ale nie technikami, tie sú tu na jednej z najmodernejších úrovní u nás. Skôr ide o jednoduchosť v zmysle zachovania čo najviac z hlavnej suroviny. Vytiahnutie celého potenciálu a doladenie jej chutí dobre vybranými komponentami.

Nevynechateľný komponent, ktorý by sa sem mali chodiť učiť krčmy, hostince a reštaurácie, ktoré premýšľajú, prečo k nim nechodí dostatok hostí, je kvalita servisu. Neexistuje tu nie, nevieme, poznajú vína a zároveň neváhajú odporučiť či poradiť.

Jednu vec si podľa mňa treba uvedomiť. Skvelý servis dokáže uhrať slabšie jedlo. Ale ani najlepšie jedlo sveta nepomôže, ak je na h… servis.

Ďalšia vec, v ktorej sa držia lokálnosti a podpory miestnych poctivých výrobcov, je vínna karta. Okolie je úžasný vinohradnícky región a práve vína odtiaľto tvoria veľkú časť vínnej karty. Nájdeš tu slovenské pestovateľské sekty, ktoré sú naozaj na vysokej úrovni, ale aj oranžové vína, ktoré sa tak nádherne párujú k jedlám.

Taký oranžový tramín k neskôr spomínanej panenke s marhuľami a zázvorom je takmer dokonalý pár. Ceny vín sa pohybujú v priemere do 20 € za fľašu.

Začali sme dvoma predjedlami. Jedno veľmi jednoduché – nazvané paradajky s domácim kravským syrom. Áno, ide naozaj o syr, ktorý sa produkuje priamo tu. Na tomto sa ukazuje, ako jednoducho môžeš kombináciou troch surovín vykúzliť nezabudnuteľné jedlo.

Tóno vytiahol maximum z čerstvých paradajok, podporil to jemným želé z ich čírej esencie a nakopol egrešovým sorbetom. Absolútna explózia leta v kombinácii s domácim jemnučkým mäkkým syrom je predjedlo, ktoré ti naozaj naštartuje poháriky.

zdroj: Čiližrút/Terra Jasová

Pokračovali sme s rybou, ktorá je napriek tomu, že je typicky slovenská, veľmi zaznávaná – môj obľúbený kapor. Dokonca som počul, že podávať ho na surovo je absolútne nemožné, ale čuduj sa svete, tu sa podáva ako tatarák.

Veľmi príjemná konzistencia – niečo približne vzdialene pripomínajúce tresku v majonéze, ale oveľa voňavejšie a chutnejšie. Super prílohou je chrumkavá nakladaná zelenina a jemne opečený kváskový chlieb, ktorý si tu, ako inak, sami pečú.

Inak toto je presne podľa mňa taký ten zásadný detail, ktorý robí obrovský rozdiel – stačí chlieb zobrať, trošku nasucho opiecť a hneď je ten zážitok oveľa iný. Na toto sa tak veľa zabúda. Cena predjedál je tu 7 €. 

Pokračovali sme s halászlé, ale trošku inak. Chuť bola síce absolútna klasika definovaná vývarom z rybích hláv a kopca zeleniny. Ale aj toto jedlo sa dá naservírovať inak, zábavne a krásne.

Môže sa doniesť rozložené na tanieri s kvapkou smotany, mäsa z ryby a zaliať neskutočne silným hustým vývarom plným paradajkovej a rybej chute. Troška čili k tomu a máš dokonalý výsledok a explózie chutí. A aj oči sa najedia. Cena 4,5 €.

Čiližrút: Terra Jasová

Dáš si tu aj takú klasiku, akou je moje najviac najobľúbenejšie jedlo na svete – „koprofka“. 24 hodín ťahané teľacie plece a fantasticky chutná omáčka, úplne ako keby si bol u babičky, a krupicový knedlík. Daj si to celé naraz spolu, vychutnávaj a buď rád, ako dobre žiješ. Cena 18 €.

Jelení chrbát si predstav ako ten najjemnejší kus mäsa, ktorý by si ľahko mohol krájať len lyžičkou. Ja by som štandardne k nemu volil nejaké bobuľové tmavé ovocie, lebo iné by som myslel, že sa nebude vôbec hodiť.

Tóno ale konvenčné bobule vymenil za broskyňu, ktorú kombinoval s variáciami zeleru. Toto fakt potrebuješ ochutnať. Silná chuť mäsa, sviežosť a textúra broskyne, minerálny zeler a hlboký demi glace. To spolu tak krásne hrá. Choď, chutnaj. Cena 26 €.

zdroj: Čiližrút/Terra Jasová

Panenka patrí so sviečkovicou pre mňa medzi najnudnejšie druhy mäsa, ktoré vôbec neobľubujem a nikdy si neobjednávam. Tu nám však bola odporučená a ja musím povedať, že konečne som pochopil, ako by sa dala spraviť správne.

Okrem toho, že má byť ružová a má mať nejakú zaujímavú prílohu, má tam byť aj niečo, čo je svieže. Ale skús ju naplniť zmesou sušených marhúľ a zázvoru, ktoré tomu dajú hĺbku a pikantnosť, a daj k tomu silný demi glace.

Pridaj chrumkavú polentu, kúsky ogrilovanej kukurice a sprav aj niečo vtipné – daj tam popcorn a bude to fungovať tak brutálne, ako tu. Cena 18 €.

No a potom prišiel holub. Taká typická a fantastická surovina, ktorú si dáš veľmi, veľmi málo na Slovensku.

zdroj: Čiližrút/Terra Jasová

Napriek tomu, že sa holuby kedysi u nás chovali pomerne bežne, dnes je takýto chov veľmi výnimočný. Dostaneš stehienko, absolútne jemné, dostaneš pyré, dostaneš čokoládovú omáčku a prso obalené v chrumkavej koži s plnkou a krochkáš si blahom. Môžeš vôbec dostať viac? Cena 16 €.

Na záver si daj niektorý z dezertov, pohár dezertného vína a rozjímaj nad krásami života. Za seba odporúčam najviac rozhodne tartaletku. Maslové a krehké cesto je naplnené nadupaným pistáciovým krémom a doplnené malinami a skvelou bieločokoládovou zmrzlinou. Toto celé za 6 €.

Ak budeš mať cestu okolo alebo si budeš chcieť urobiť výlet, či len ochutnať fantastickú gastronómiu, tak miesto Terra Jasová si poznač veľkým a tučným písmom.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá