Čiližrút hodnotí: Sestry z Ukrajiny utiekli do Bratislavy a vytvorili podnik plný poctivého a chutného jedla

  • Úplne nová reštaurácia s potenciálom, ale aj kopou práce pred sebou
  • Multinárodný a milý personál, lístok trošku európska všehochuť, ale výborné chute
Čiližrút/Inside
  • Úplne nová reštaurácia s potenciálom, ale aj kopou práce pred sebou
  • Multinárodný a milý personál, lístok trošku európska všehochuť, ale výborné chute

Toto je podľa mňa príbeh s happy endom. Teda verím, že nie endom, ale skôr šťastným novým začiatkom. Potom, čo Rusko napadlo nášho suseda, musela Aľona so sestrou utiecť na Slovensko. Ale nevzdali sa a rozhodli sa otvoriť reštauráciu plnú tolerancie a poctivého aj chutného jedla.

Miesto asi nie je najlukratívnejšie, ale nová reštaurácia Inside otvorila v polovici marca v novostavbe Jarabinky kúsok od Bajkalskej, Prievozskej a Obi.

Tento prístup je mne veľmi sympatický a aj keď bude v článku aj veľa kritiky, tak len preto, že si myslím, že takýto projekt má obrovský potenciál a ja budem veľký fanúšik, pozorujúci jeho vývoj. Poďme sa na to pozrieť.

Ide o vyslovene sídliskovú reštauráciu s potenciálom na obedových zákazníkov z okolitých business centier a večere aj víkendy pre rodiny z okolitých domov.

Čiližrút hodnotí: Inside

Ja ale tipujem, že sem zavítajú aj ľudia odinakiaľ s cieľom dobre sa najesť. Interiér je naozaj podarený s nezameniteľnou tehlovo oranžovou podlahou, betónovým barom, presklenou stenou pozdĺž celej reštaurácie a drevenými stolmi. Ja som sa, čo sa tohto týka, cítil naozaj príjemne.

A to aj vďaka naozaj dobrej hudbe, ktorá dotvárala prostredie. Majú aj maličký stôl pre deti a v nedele dokonca opatrovateľku, ktorá sa o ne postará, kým sa rodičia najedia. Toto hodnotím veľmi vysoko.

Majiteľky sú z Ukrajiny, obsluha z Vojvodiny aj od nás, kuchár Slovák. Krásne spojenie. Čo by som jemne vytkol obsluhe, je aktivita, akú by som od nich očakával.

Dámy, ktoré som mal možnosť vidieť, sú veľmi milé, šikovné a sympatické. Potrebujú mierne zvýšiť komunikáciu so zákazníkom, privítať hneď pri vstupe, usadiť, navodiť atmosféru. Rovnako by potrebovali zvýšiť aj rýchlosť. Čakať ráno ako jeden z prvých hostí na nápoj a cez obed na menu polievku 10 minút je príliš.

zdroj: Čiližrút/Inside

Pevne verím, že toto sa zlepší. Rovnako by stála za zamyslenie výmena dodávateľa kávy a výber vín na kartu. Keď už si dám záležať na prostredí a kvalite surovín či jedla, tak je dobré dotiahnuť aj tieto detaily.

Lacná, nevábne voňajúca komoditná káva a vína zo supermarketu by už na lístkoch reštaurácie podľa mňa nemali mať priestor. Aj toto je však ľahko zmeniteľné, tak sa na to teším.

Reštaurácia sa otvára už 7:30 ráno, a tak je jasné, že sa tu budú podávať raňajky. Výborný ťah. V okolí nič podobné nie je a my, zákazníci, raňajky milujeme.

Vajíčka, kaše, croissanty, povinná jazda ako avokádový toast, ale aj vyprážané tvarohové taštičky a moja obľúbená Shakshuka. Tú som si presne dal ja.

A za 7,9 € dostaneš riadnu nálož vôní a chutí. Hustá konzistencia, výrazná orientálna chuť korenín, paradajok a paprík a na tom dve na tekuto urobené pošírované vajíčka. Jedlo ako stvorené na točenie videa a pomalé vychutnávanie.

Cez obedy podávajú tri druhy obedového menu, z čoho jedno vegetariánske. Práve to som zvolil ja. Išlo o cuketové placky s mozzarrelou.

Výborný nápad, akurát by potreboval trochu výraznejšie dochutiť. Zato zapečený syr na vrchu ma veľmi bavil. Polievka bola frankfurtská a až na menšie množstvo párkov vynikajúca. Cena cca. 10 €.

Najkrajšie veci sú ale na á la carte. Je to síce taká všehochuť európskych kuchýň, ale priznám sa, že ak je dobre prevedená a nie je toho príliš, tak mi to v takomto type reštaurácie nevadí.

Vyprážané kalamáre boli dokonalo chrumkavé a vnútri presne na rozmedzí gumovosti a mäkkosti. Namáčajú sa do jednej z najlepších domácich tatariek, čo som za dlhú dobu jedol. Cena 10,2 €. Jednou z najlepších a najkrajšie servírovaných vecí bol Boršč. Viac takýchto jedál na lístok.

zdroj: Čiližrút/Inside

Hustý, mäsový, zelenina na skus, mäso mäkké, šťava nasladlá a výborne ochutená. Na druhom tanieriku typický ražný chlieb, slaninka, kyslá smotana a jarná cibuľka. Toto ma bavilo.

Rovnako ako výborný zeleninový tatarák. Kyselkavo sladký, šťavnatý, akurátne veľký. Akurát balsamico redukciu zahodiť do koša (čo aj prisľúbili) a aj šalát by som ako prílohu vynechal. Pripadá mi to ako k steaku dať oblohu pečený bôčik. Inak oboje výborné. Polievka 6,5 €, tatarák 8,19 €.

Vrcholom bolo ale hlavné jedlo a dezert. Dusené jahňacie lýtko. Nádherný, vysoko fotogenický a chutný kus mäsa, ktorý sám odpadal od kosti, bol položený na hladkej a výrazne zeleninovej kaši so zemiakmi.

Toto keď sa skombinovalo s mäsom, podporené silnou a jemne nasladlou rozmarínovou omáčkou s portským vínom, tak to v ústach robilo koncert a spôsobovalo absolútne blaho. Extrémne veľká porcia nabitá chuťami. Cena 21 €. Sladká bodka na záver bola Kyjevská torta.

V prvom momente som odpadol z veľkosti. Dezert v úplnom kľude pre troch. Následne z textúr. Krémové, hutné, chrumkavé, všetko v jednom – takto sa má vyskladať dezert. Orechovosť, čokoláda, sušienky. Toto je fakt veľká bomba. Cena cca 6 €.

Počiatočných chýb robia veľa, lístok sa formuje, snáď pribudne viac ukrajinských jedál a odpadnú nezmysly ako cestoviny s morskými plodmi či losos s rizotom, obsluha trošku zrýchli, obmenia kávu a vína, na čom verím, že budú pracovať.

Ale má to atmosféru, výborného kuchára a cítiť obrovskú vôľu, chuť a srdce, a to je to, čo ja mám naozaj rád a čomu fandím.

Foodie event

Okrem písania článkov a blogu na Instagrame, organizujem aj každomesačné degustačné večere pre všetkých, ktorí si radi užívajú dobré jedlo a pitie. Ďalší z Foodie eventov sa uskutoční už v apríli. Tentokrát v pomerne novom a ambicióznom pube LIQUID FACTORY v centre mesta.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Tento event ale bude trochu iný zážitok, pri ktorom sa budú baviť všetky naše zmysly. Neskutočne talentovaný Stanko Sith a jeho tím sa postarajú o viacchodové degustačné menu, v ktorom sa budú hrať s chuťami a textúrami známych surovín v menej známom prevedení.

Fantastický barman a šoumen Tony Velich, ambasador World Class a Singleton whisky, nám ukáže, že napríklad aj z takej whisky sa dajú namiešať svieže a ľahké koktaily napárované presne k jedlám. Pohráme sa s chuťami a vôňami, ale vnímať budeme aj hmatom.

Drinky budú vydávať zvuky a možno budeme vnímať aj zakrytým zrakom. Každopádne pôjde o nezabudnuteľný zážitok pre všetky zmysly.

Lístky kúpiš tu.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá