Čistá voda nestačí. Horúčava zhoršuje všetky fyziologické procesy v tele, varuje expertka (ROZHOVOR)
- Ako otepľovanie premieňa náš mikrobióm?
- Prečo pribúdajú autoimunitné ochorenia?
- Ako otepľovanie premieňa náš mikrobióm?
- Prečo pribúdajú autoimunitné ochorenia?
Zmena klímy má vplyv nielen na životné prostredie, ale aj na ľudské zdravie. Výrazne zasahuje do rovnováhy črevného mikrobiómu, ktorý je kľúčový pre našu imunitu. Vysoké teploty, zmeny v poľnohospodárstve a kontaminácia potravín ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry.
Črevá reagujú na klimatické zmeny citlivo a narušenie ich prostredia môže viesť k tráviacim ťažkostiam či zápalovým ochoreniam.
Rozmanitosť stravy a pôvod potravín zohrávajú čoraz väčšiu úlohu pri prevencii
Horúčavy a environmentálny stres zvyšujú riziko infekcií aj u zdravých ľudí. Autoimunitné ochorenia môžu mať súvis so zmenami v mikrobióme spôsobenými externými faktormi. V rozhovore s Doc. MUDr. Zuzanou Zelinkovou, PhD., klinickým lídrom pre internú medicínu Nemocnice Bory sa dozvieš, ako konkrétne klimatické zmeny ovplyvňujú naše trávenie, aké riziká prinášajú spracované potraviny a ako si môžeme chrániť črevá aj v čase extrémnych horúčav.
- Ako súvisí zmena klímy so zdravím našich čriev?
- Môže klimatická kríza naozaj ovplyvniť mikrobióm?
- Môže horúčava spôsobovať alebo zhoršovať tráviace problémy?
- Znečistenie ovzdušia či pesticídy v potrave, ako tieto faktory ovplyvňujú črevnú bariéru a vznik zápalov?
Ako súvisí zmena klímy so zdravím našich čriev? Môže klimatická kríza naozaj ovplyvniť mikrobióm?
Na túto otázku sa veľmi ťažko dá presne odpovedať. Na to by sme museli sledovať 100 rokov dve rôzne planéty a pozrieť sa, aký majú mikrobióm ľudia žijúci na tých planétach. Taktiež na jednej planéte by malo byť výrazne teplejšie ako na tej druhej, aby sme mali presné dáta.
Mnoho vecí vieme však už dnes dedukovať na základe pozorovaní, ktoré máme k dispozícii. Jedna z vecí, ktorá sa pri tej zmene klímy deje, je, že sa mení v mikrobiálne prostredie celého nášho okolia. Čiže stačí, že sa trochu zvýši teplota, a vám zrazu rastú iné baktérie v tele. Všetci to poznajú z dovoleniek v exotike, napríklad v Egypte často ľudia dostanú tzv. faraónovu pomstu. Málokto má taký silný vlastný mikrobióm, že dokáže prežiť dovolenku bez minimálnej črevnej ujmy a nemá aspoň 1 – 2 dni nejaké hnačky, ktoré sú mnohokrát spojené aj so silnejšími príznakmi ako vracanie a potom sa to ustáli do normálu.
Existujú bakteriálne kmene, tzv. chorobné, ktoré spôsobujú infekčné hnačky. Tieto kmene sú často prítomné vo vode alebo v potravinách a prežívajú vďaka teplému prostrediu. Ale nachádzajú sa tam aj v podstate nevinné baktérie, ktoré však váš mikrobióm nevníma ako priateľské, pretože ste sa s nimi ešte nestretli. A to je to, čo sa nám zrazu deje, keď sa zvýši teplota v krajine, v ktorej žijeme ročne o 1 stupeň. Nejde len o baktérie, ale sú to aj kvasinky, plesne, vírusy rôzneho typu a mikroskopické organizmy.
Potom si musíme uvedomiť aj to, že zmena mikrobiómu prichádza aj s tým, že začíname jesť potraviny, ktoré sme normálne nejedávali. Nie je to len o baktériách, ktoré vás osídlia. Premnožujú sa práve tie kmene, ktoré sa dostávajú do tela jedlom. Napríklad v južných častiach Slovenska sa veľmi nedarí pestovať jablká a hrušky, ovocie, na ktoré naše telo bolo zvyknuté, a dnes sa začína pestovať exotické ovocie, ktoré nevyhnutne mikrobióm posúvajú iným smerom a na ktoré aj naše telo môže reagovať trošičku agresívne. Mení sa teda bakteriálne zloženie mikroorganizmov a mení sa aj strava.
Aký vplyv má tepelný stres na tráviaci trakt? Môže horúčava spôsobovať alebo zhoršovať tráviace problémy?
Horúčava nám zhoršuje všetky fyziologické procesy v tele, čiže s tým súvisí aj to trávenie. Pre všetky procesy v tele existuje optimálna teplota. Človek si neustále udržiava konštantnú teplotu tela. Predstavte si, že by bola v domácnosti udržiavaná teplota 36,5 stupňa Celzia a zrazu by tá istá domácnosť bola vystavená vonkajšej teplote 15 stupňov, čo všetko by musela urobiť preto, aby si teplotu udržala. A to isté sa deje aj s telom, ktoré musí zvládať rôzne výkyvy teplôt počas leta a zimy.
To všetko vplýva aj na trávenie. Pre tráviaci trakt je potenie v lete mimoriadne náročné, preto treba prijať veľa tekutín, nielen vo forme čistej vody, ale ideálne takú, ktorá obsahuje aj trošku soli. Tú obsahujú rôzne minerálne vody, ktoré skvele dopĺňajú aj iné ióny – napríklad vápnik a draslík, ktorý sa tým potením stráca.
Znečistenie ovzdušia či pesticídy v potrave, ako tieto faktory ovplyvňujú črevnú bariéru a vznik zápalov?
Pesticídy a akékoľvek chemické látky, ktoré sú pridávané do potravín, predstavujú pre imunitný systém v čreve a v sliznici nepriateľov. Je to niečo, čo nemá v tele čo robiť a proti čomu telo začína bojovať, a tak vznikajú rôzne zápaly v čreve. Veľa z nich poznáme, ale stále pozorujeme nové a nové tráviace poruchy, ktoré liečime aj na našej klinike.
Sledujete v praxi nárast chronických črevných ochorení, ktoré by mohli súvisieť s vonkajšími environmentálnymi zmenami? Zaznamenali ste súvis medzi extrémnym počasím (napr. horúčavy, suchá) a výskytom tráviacich ťažkostí u pacientov?
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Ako znečistenie ovzdušie či pesticídy v potrave ovplyvňujú črevnú bariéru a vznik zápalov?
- Aký význam má črevný mikrobióm pri udržiavaní imunity a čo sa stane, keď ho naruší environmentálny stres?
- Je rozdiel v črevnom zdraví ľudí žijúcich v mestách oproti tým, ktorí žijú bližšie k prírode?
- Aké preventívne kroky či úpravy stravy v súvislosti s klimatickými zmenami odporúča odborníčka?
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítaj viac z kategórie: Rozhovory