Črevný mikrobióm udržiava telo mladé a vitálne. Vedci zistili, ako ho nastaviť proti starnutiu

  • Ovplyvňuje tempo aj priebeh starnutia
  • Existujú spôsoby, ako ho nasmerovať k regenerácii a omladeniu
doktor, črevá
  • Ovplyvňuje tempo aj priebeh starnutia
  • Existujú spôsoby, ako ho nasmerovať k regenerácii a omladeniu
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Čo má spoločné starnutie a črevný mikrobióm? Oveľa viac, než by sa mohlo zdať. Vedci totiž zistili, že práve črevný mikrobióm reguluje procesy, ktoré ovplyvňujú rýchlosť a priebeh biologického starnutia.

Zmeny v jeho rovnováhe nemajú len lokálny vplyv na tráviaci trakt. Odrážajú sa v celkovom zdravotnom stave, imunite, mozgu, duševnej pohode, či vo vzhľade tvojej pokožky.

Mení sa s vekom

Črevný mikrobióm tvorí rozsiahle mikrobiálne spoločenstvo, ktoré zahŕňa viac než 100 biliónov baktérií, vírusov a húb. Spoločne fungujú ako aktívny biologický systém s obrovskými účinkami na zdravie hostiteľa, uvádza Science Focus.

Po 50. roku života sa črevný mikrobióm začína transformovať. Zastúpenie prospešných druhov ako Roseburia a Bifidobacterium klesá, zatiaľ čo potenciálne patogénne mikroorganizmy, ako Escherichia a Streptococcus, začínajú dominovať. Výsledkom je strata mikrobiálnej diverzity, čo predstavuje jeden z primárnych znakov biologického starnutia.

Experimenty s fekálnymi mikrobiálnymi transplantáciami priniesli pozoruhodné dôkazy o tom, čo všetko dokáže črevný mikrobióm ovplyvniť. V kontrolovaných štúdiách vedci presunuli črevný obsah starších zvierat do mladších jedincov.

U mladých myší, ktoré prijali mikrobiálnu komunitu starších jedincov, došlo k predčasnému starnutiu nielen v čreve, ale aj v mozgu a oku. Produkcia proteínu nevyhnutného pre zachovanie zraku sa znížila a zároveň došlo k zvýšeniu hladiny neurozápalových markerov. „To, čo sa deje v čreve nezasahuje iba črevo,“ hovorí Dr. Aimée Parker z Quadram Institute v Norwichi. „Ovplyvňuje to zvyšok nášho tela,“ dodáva.

Črevný mikrobióm tak preukázateľne pôsobí aj na vzdialené orgány. Keď sa naruší jeho rovnováha, dochádza k oslabeniu črevnej bariéry, čo umožňuje prienik mikrobiálnych toxínov a metabolitov do krvného obehu. Výsledkom je pretrvávajúci nízkoúrovňový zápal, ktorý je jedným z hnacích motorov biologického starnutia.

Okrem toho črevný mikrobióm výrazne zasahuje aj do stavu týmusu – žľazy zodpovednej za dozrievanie T-lymfocytov. Hoci týmus prirodzene atrofuje s vekom, nové výskumy ukazujú, že oslabený črevný mikrobióm narúša imunitnú odpoveď a schopnosť organizmu reagovať na infekcie.

Tipy pre zdravšie starnutie

„Dobrou správou je, že mikrobióm je veľmi tvárny,“ hovorí Dr. Niharika Duggal z University of Birmingham. Jednou z najúčinnejších metód, ktorou výskumníci ovplyvňujú črevný mikrobióm, je spomínaná fekálna mikrobiálna transplantácia. V prípade, keď mikróby z mladých jedincov osídlia črevo ich starších náprotivkov, dochádza k pozoruhodným zmenám.

Zlepšuje sa integrita črevnej bariéry, zápalové procesy ustupujú a imunitné parametre sa stabilizujú. Pozitívny efekt sa prejavuje aj mimo tráviaceho systému. Kognitívne schopnosti, ako sú pamäť alebo učenie, sa u starších myší zreteľne zlepšujú, zatiaľ čo orgány ako mozog a oči vykazujú menej znakov funkčného úpadku.

Rovnako účinný impulz môže prísť zo stravy. V rozsiahlej štúdii vedci sledovali črevné mikrobiómy 612 seniorov (nad 65 rokov), ktorí sa stravovali buď tradične, alebo podľa zásad stredomorskej diéty. Po dvanástich mesiacoch sa u tých, ktorí dodržiavali stredomorský model, výrazne zvýšilo zastúpenie prospešných bakteriálnych kmeňov, ktoré sú spojené s nižšou mierou zápalu, lepšou kognitívnou výkonnosťou a pomalším biologickým starnutím.

Dôležitú úlohu zohráva najmä vláknina. Ako sme písali v našom článku, vláknina predstavuje výživu pre prospešné črevné baktérie, ktoré z nej vytvárajú biologicky aktívne látky s rozsiahlym systémovým účinkom. Jednou z nich je butyrát, ktorý potláča oxidačný stres a inhibuje rast nádorových buniek. V kontexte zdravého starnutia ide o jeden z najvýznamnejších metabolitov s mnohostranným ochranným účinkom.

Navyše, vláknina stabilizuje hladinu glukózy v krvi, čím znižuje riziko inzulínovej rezistencie a diabetu 2. typu. Zároveň prispieva k eliminácii žlčových kyselín a znižuje hladinu LDL cholesterolu.

Pozitívne výsledky môže priniesť aj suplementácia probiotikami. Jedna štúdia testovala zmes desiatich bakteriálnych kmeňov na modeli Alzheimerovej choroby. Vedci sledovali výrazný pokles neurodegeneratívnych zmien a zároveň zaznamenali zlepšenie kognitívnych funkcií, vrátane pamäte.

Čítaj viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: Science Focus, Microbiome Journal, BMJ Journals, archív SIU, Nature

Najnovšie videá

Trendové videá