Budúca generácia už nebude považovať zabíjanie zvierat kvôli jedlu za prípustné

  • Ako to v skutočnosti je s mäsovým priemyslom a ako dlho budú ľudia preferovať konzumáciu mäsa?
collagejhbjhb
unsplash.com
  • Ako to v skutočnosti je s mäsovým priemyslom a ako dlho budú ľudia preferovať konzumáciu mäsa?

Bude živočíšne mäso čoskoro minulosťou?

Nedávno sa Richard Branson, britský podnikateľ, ktorý pravidelne investuje do obnoviteľných a inovatívnych zdrojov energie a environmentálnych spoločností, vyjadril o budúcnosti mäsového priemyslu. ,,Verím, že o 30 rokov už nebudeme musieť zabiť žiadne zvieratá a že všetko mäso bude buď čisté (umelo vyprodukované) alebo rastlinné, bude mať rovnakú chuť a bude tiež oveľa zdravšie pre každého. Jedného dňa sa pozrieme späť a zamyslíme sa nad tým, ako naši starí rodičia zabíjali kvôli jedlu zvieratá,“ povedal Branson.

Zobraziť celú galériu (7)
zdroj: unsplash.com

Branson je jedným z niekoľkých vplyvných mysliteľov, ktorí investujú do udržateľného potravinového systému bez krutosti. Aj keď títo myslitelia dospeli k svojim rozhodnutiam rôznymi cestami, zdá sa, že všetci súhlasia s tým, že živočíšne mäso je nezdravé a neudržateľné. A tak, ako sa mení naša planéta, by sa mali meniť aj naše zvyky. Spoločnou vidinou týchto ľudí je podporiť spoločnosti, ktoré vymýšľajú technológie na uspokojenie kulinárských chutí bez zabíjania zvierat, čím sa šetria nevinné životy a rovnako aj životné prostredie.

Zobraziť celú galériu (7)
zdroj: unsplash.com

Čisté mäso ako náhrada

Richard Branson spolu s Billom Gatesom a Kimbalom Muskom podporili startup s takzvaným čistým mäsom – Memphis Meats. Táto spoločnosť sa tak pripojí k ďalším trom izraelským firmám – Meat the Future, Future Meat Technologies a SuperMeat, ktoré dodajú potravu Číne. Branson sa stal vegetariánom v roku 2014 a za svoje presvedčenie sa rozhodol bojovať. Verí, že tak pomôže v boji proti odlesňovaniu spôsobenému agropodnikaním.

Zobraziť celú galériu (7)
zdroj: unsplash.com

Problémy mäsového priemyslu

Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) tvrdí, že produkcia krmív pre zvieratá pohlcuje až 26 percent využiteľnej zemskej pôdy, zatiaľ čo 13 miliárd hektárov lesa je každý rok zničených na novú poľnohospodársku pôdu alebo pastvinu pre zvieratá. Podľa Inštitútu WorldWatch až 51 percent globálnych emisií skleníkových plynov spôsobuje „zvieracie poľnohospodárstvo“.

Zobraziť celú galériu (7)
zdroj: unsplash.com

Práve kvôli spomínaným faktom sa začína prebúdzať propaganda o laboratórne vyrábanom mäse, ktoré je údajne zdravšie ako živočíšne. Neobsahuje antibiotiká, nebezpečné baktérie a hormóny. V roku 2015 Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) klasifikovala červené mäso ako „pravdepodobne karcinogénne pre ľudí“ a spracované mäso ako „karcinogénne pre ľudí“. Riaditeľ IARC tiež podporil obmedzený príjem mäsa ako záležitosť verejného zdravia. Mäso pestované v laboratóriu môže byť tiež vytvorené bez alebo takmer bez nasýtených tukov – a teda by nespôsobovalo vysoký cholesterol, čo je ďalší problém, ktorý sa často pripisuje konzumácii mäsa.

Samozrejme, nikto netvrdí, že v podstate umelé laboratórne mäso je tou pravou a najzdravšou voľbou pre teba. Najpodstatnejšie sa v tomto štádiu stáva zamyslenie. Nikomu zrejme nebude niekto iný brať mäso z taniera, ale argumenty sú zreteľné. Mäsový priemysel ľudstvu prerástol cez hlavu. Spôsobuje veľké škody na zdraví, no aj na našej planéte. Aj keď stále v spoločnosti prevládajú skôr negatívne či konzervatívne postoje k vegetariánom či vegánom, stačilo by, ak by konzumáciu mäsa každý z nás aspoň obmedzil. Ak nepatríš k ľuďom, ktorý to robia pre zvieratá, rob to pre seba. Mäso môže mať veľa prospešných látok pre naše telo, no pri zvýšenej konzumácii je to aj opačne.

Zobraziť celú galériu (7)
zdroj: unsplash.com

zdroj: futurism.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech