Diplomati počuli divné zvuky, nasledovalo krvácanie. Za obávaným „Havanským syndrómom“ najskôr stála ruská GRU 29155

  • Celoročná investigatíva zahraničných médií viedla k vážnemu zisteniu
  • Za útokmi na amerických diplomatov na Kubánskej Havane mohli stáť ruskí špióni
naštvaný muž
Unsplash/Usman Yousaf
  • Celoročná investigatíva zahraničných médií viedla k vážnemu zisteniu
  • Za útokmi na amerických diplomatov na Kubánskej Havane mohli stáť ruskí špióni

Prelomové mediálne vyšetrovanie spojilo záhadné ochorenie známe ako Havanský syndróm, ktoré od roku 2016 trápi amerických diplomatov, s tajnou operáciou ruských tajných služieb.

Syndróm vznikol v Havane na Kube, kde diplomati najprv hlásili akútne ochorenia sprevádzané ostrými nočnými zvukmi, neskôr sa spektrum príznakov rozšírilo po celom svete, od Číny po Európu a Spojené štáty vrátane Washingtonu.

Príznaky sa pohybovali od silných bolestí hlavy a krvavého nosa až po poruchy videnia, čo vyvolalo teórie o útoku sofistikovanými zvukovými zbraňami, informuje britský denník The Guardian.

Špičková investigatíva

Spoločná správa, na ktorej čele stoja The Insider, Der Spiegel a 60 minutes, naznačuje, že títo diplomati mohli byť terčom zvukových zbraní nasadených agentmi z neslávne známej ruskej jednotky GRU 29155, skupiny zapletenej do série medzinárodných incidentov, ako bol napríklad pokus o atentát na Sergeja Skripaľa v Spojenom kráľovstve v roku 2018.

Napriek rýchlemu popretiu týchto „nepodložených“ obvinení zo strany Moskvy, pričom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol nedostatok „presvedčivých dôkazov“, vyšetrovanie poukazuje na úmyselnú kampaň obťažovania alebo útoku.

Údajná účasť tejto jednotky vyvoláva znepokojujúce otázky o používaní zbraní s cielenou energiou proti zahraničným predstaviteľom, čo je taktika, ktorá, ak sa potvrdí, predstavuje novú hranicu v špionáži, píše Politico.

Čo je to „Havanský syndróm“?

Odborníci sa počas vyšetrovania zaoberali znepokojujúcim používaním mikrovlnnej technológie ako zbrane, ktorá môže byť zameraná na amerických úradníkov a ich rodiny. Investigatívny novinár Zill de Granados poukázal na značné množstvo vedeckých výskumov, ktoré potvrdzujú existenciu a nebezpečenstvo takejto technológie, píše americká televízia CBS News.

Do diskusie sa zapojil aj fyzik James Benford, významná osobnosť v oblasti mikrovlnných štúdií, ktorý sa so Scottom Pelleym z relácie 60 minutes podelil o poznatky o prenosných mikrovlnných vysielačoch.

Tieto zariadenia, schopné spôsobiť poškodenie mozgového tkaniva, sa líšia veľkosťou od ručných jednotiek až po masívne systémy namontované na nákladných vozidlách, ktoré sú schopné preniknúť cez steny, sklo a tehly, varuje expert.

Benford odhalil, že táto technológia sa vyvíja už viac ako päť desaťročí v najmenej desiatich krajinách vrátane hlavných hráčov, ako sú Spojené štáty, Rusko a Čína, čo zdôrazňuje široký záujem a potenciálne nasadenie mikrovlnných zbraní v globálnej špionáži a vojnovej taktike, dodáva CBS News.

Syndróm sa mohol „dostať“ aj do Európy

Reakcia vlády USA sa časom vyvíjala, od zatvorenia imigračného úradu v Havane v roku 2018 v dôsledku obáv o bezpečnosť až po uznanie potenciálnej úlohy intenzívnej cielenej energie ako príčiny v niektorých prípadoch havanského syndrómu.

V hodnotení amerických spravodajských služieb z roku 2023 sa však nenašli žiadne overiteľné dôkazy, ktoré by tieto prípady spájali so zbraňou zahraničného protivníka.

Pozoruhodným odhalením je, že vyšetrovanie identifikovalo potenciálne predchádzajúce incidenty vo Frankfurte nad Mohanom v Nemecku, ktoré predchádzali havanským prípadom, čo naznačuje dlhšiu časovú os a širší rozsah týchto záhadných útokov.

Vzhľadom na opätovné otvorenie imigračného úradu v Havane v roku 2023 a pokračujúce úsilie lekárskych a vedeckých expertov o rozlúštenie syndrómu sa záhada havanského syndrómu naďalej rozpletá, píše The Guardian.

Zdroje: The Guardian, Politico, CBS News, The Insider

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá