Dnes je Deň cestovín! Tieto fakty ste o obľúbenom jedle zrejme netušili

  • Svetový deň cestovín sa oslavuje od roku 1995, keď sa práve 25. októbra začal prvý cestovinový kongres
  • Odborníci na výživu a výrobcovia tohto obzvlášť populárneho pokrmu sa vtedy stretli v Ríme, aby verejnosti ozrejmili dôležitosť cestovín v jedálničku
  • Viete, že o cestovinách toho vlastne veľa neviete? Čítajte ďalej!
BILLA
BILLA
  • Svetový deň cestovín sa oslavuje od roku 1995, keď sa práve 25. októbra začal prvý cestovinový kongres
  • Odborníci na výživu a výrobcovia tohto obzvlášť populárneho pokrmu sa vtedy stretli v Ríme, aby verejnosti ozrejmili dôležitosť cestovín v jedálničku
  • Viete, že o cestovinách toho vlastne veľa neviete? Čítajte ďalej!

1. Nie sú pôvodom talianske

Nie, cestoviny naozaj nepochádzajú z Talianska, aj keď pri tých všetkých špagetách, makarónoch, farfalle či tortellini sa to tak môže zdať. Ich pôvod je v starovekej Číne, kde si ľudia vedeli pripraviť predchodcu cestovín už 5000 rokov pred naším letopočtom.

Podľa legendy sa cestoviny dostali do Talianska so slávnym cestovateľom Marcom Polom v 12. storočí, ale historické záznamy hovoria niečo iné.

Dávni obyvatelia Apeninského polostrova si cestoviny vedeli vyrobiť už 500 rokov pred naším letopočtom, a to tak, že pomocou kameňov rozdrvili zrná a pridaním vody vzniklo cesto.

zdroj: BILLA

2. Majú stovky druhov

Ako sme už čo-to naznačili – špagety, makaróny, farfalle, tortellini… ale aj penne, fusilli či fettuccine. Cestovín existuje viac ako 600 druhov! Každý typ cestovín má iný tvar, a preto sa aj hodí do iných jedál. Drobné cestoviny v tvare guľôčok či koliesok sú ideálnou ingredienciou do rôznych polievok, Lasagne zas spolu s mletým mäsom a zeleninou vytvárajú v rúre lahodné zapekané poschodia.

K dlhým plochým cestovinám sa hodia smotanové omáčky, pretože lepšie priliehajú k tomuto tvaru cestovín, a naopak, hustejšie zeleninové omáčky sú ideálnou voľbou k špirálovitým a rúrkovitým cestovinám. Okrem cestovín, ktoré tvorí iba samotné cesto, poznáme aj cestoviny plnené, ktoré tento druh jedla povyšujú na novú úroveň – napríklad ravioli či gnocchi. Mňam!

zdroj: BILLA

3. Jedia sa na tony

Vo svete sa skonzumujú neuveriteľné množstvá cestovín. Asi nie je prekvapením, že najčastejšie si ich doprajú Taliani – priemerný obyvateľ tejto krajiny ročne zje viac ako 22 kíl cestovín. Medzinárodná organizácia pre cestoviny (áno, taká naozaj existuje) tvrdí, že ak by Taliani jedli svoje priemerné ročné množstvo cestovín iba vo forme špagiet, boli by tieto špagety celkovo dlhé asi 600 miliónov kilometrov
a 15 000-krát by dokázali obkrútiť Zem.

Cestoviny si však na tanieri pravidelne doprajeme aj my Slováci. Podľa údajov spoločnosti BILLA si zákazníci minulý rok kúpili v jej predajniach takmer 7 miliónov balení cestovín, ktoré spolu vážili približne 2 145 ton.

„Najpredávanejšími cestovinami boli v minulom roku niťovky, z ktorých sa predalo viac ako 280 000 kusov. Veľmi obľúbené boli u zákazníkov aj kolienka, z ktorých sa predalo vyše 245 000 kusov. Ďalšími obľúbenými cestovinami boli aj špagety a fusilli,“ povedala Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa BILLA.

BILLA
zdroj: BILLA

4. Netreba ich príliš variť

Cestoviny sú jedným z mála jedál, ktoré výborne chutí, no nepridáva kilá na váhe (samozrejme, za predpokladu, že sa nekombinujú s kalorickými surovinami). Obsahujú veľké množstvo sacharidov, ktoré dokážu telo zasýtiť na celé hodiny, no podiel tuku je v nich nízky. Kvalitu cestovín však ovplyvňuje dĺžka varenia.

Pripravovať by sa mali na spôsob „al dente“, teda na zahryznutie by mali byť trocha tvrdšie, určite nie rozvarené. Dôležité tiež je, aké cestoviny jete. Ideálne sú celozrnné alebo grahamové, ktoré majú v porovnaní s tými klasickými „bielymi“ nižší glykemický index.

Ak sme vám práve narobili poriadne chúťky, zdravé a chutné cestovinové tipy nájdete v tomto užitočnom e-booku od BILLA. „Či už sú to recepty na fettuccine s lososom, udon rezance s tofu alebo karfiolovú bolognese omáčku, v našom e-booku Posvieťme si na cestoviny si každý nájde to svoje,“ uviedla K. Kirchnerová. Tak si doprajte, veď je Svetový deň cestovín!

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie