Dnes je svetový deň piva. Toto je 22 zaujímavostí, ktoré si o ňom nevedel

  • 4. augusta oslavuje najstarší a najznamejší alkoholický nápoj svoj deň. Prinášame preto na jeho počesť zopár zaujímavých faktov, ktoré ťa možno prinútia siahnúť po orosenom pohári s obzvlášť veľkou láskou.
collagevgvghvv
pexels.com, pixabay.com
  • 4. augusta oslavuje najstarší a najznamejší alkoholický nápoj svoj deň. Prinášame preto na jeho počesť zopár zaujímavých faktov, ktoré ťa možno prinútia siahnúť po orosenom pohári s obzvlášť veľkou láskou.

Ak si na tento článok klikol, určite oceníš aj súťaž, v ktorej môžeš vyhrať nejaké to pivko. Ak si dosiahol magickú hranicu 18 rokov, odfoť sa v dnes – v piatok 4. augusta – s oslávencom (pohárom, fľašou, plechovkou piva :) ), pridaj fotku na Facebook s hashtagom #MilujemPivo, a súťažíš o jeden zo 40 kartónov piva. Takáto výhra ti určite spríjemní deň oslavy tohto lahodného tradičného nápoja, ktorí ľudia roky milujú.

  1. V roku 2016 tvorilo pivo 73,1% spotreby alkoholických nápojov.

    Foto Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
  2. Ročne sa na Slovensku uvarí viac ako 240 miliónov litrov piva.
  3. Ročne vypijú Slováci v priemere 73,1 l na hlavu (!).

    Foto: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
  4. „Svetlá desinka“ (veľká :)), oficiálne svetlé pivo 10%, tvorí dve tretiny z celkovo skonzumovaného objemu.
  5. Nealkoholické pivo v posledných rokoch výrazne posilňuje, čo potvrdzujú aj zákazníci, z ktorých približne 38% siahne
    minimálne raz mesačne po nealkoholickej alternatíve piva.


    Foto: pexels.com
  6. Takmer dve tretiny z celkového ročného objemu sa vypije počas leta.
  7. Nečudo, veď najlepšie sa pivo vychutnáva vychladené na teplotu 8 až 12 stupňov.

    Foto: pexels.com
  8. Kalné pivo? Ak ide o nefiltrované, je to v úplnom poriadku. Práve nefiltrované pivo má vďaka väčšiemu obsahu kvasníc bohatšiu chuť, ktorú milovníci náležite ocenia.
  9. Názov ochuteného piva „radler“ znamená v preklade z nemčiny „cyklista“. V Európe sa rozšíril po tom, čo na začiatku 20.storočia majiteľ krčmy pri cyklistickej trase zistil, že jeho zásoby piva prichádzajúcim smädným zákazníkom nestačia, a tak ho zmiešal s limonádou v pomere 50:50.

    Foto: pixabay.com
  10. Aj keď je radler na slovenskom trhu len od roku 2011, alkoholické radlery si rado z ponuky aspoň raz mesačne vyberie 41% zákazníkov a pre nealkoholický radler sa aspoň raz mesačne rozhodne 38% spotrebiteľov.
  11. Slovenky vyvracajú mýtus, že je pivo nápojom pre mužov. Až 80% opýtaných si ho veľmi rado vychutná.

    Foto: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
  12. Najčastejším dôvodom, prečo si Slováci zlatý mok doprajú, je zábava s priateľmi.
  13. Až 49% piva alebo radleru sa predáva v plechovkách, v plastových fľašiach 27,6% a v sklenenej fľaši  23,2 %.
  14. Pivo sa má čapovať pod uhlom 45°, v žiadnom prípade nie z výšky, pena sa tak rýchlo rozpadne a samotný mok stráca rezkosť.

    Foto: pexels.com
  15. Celý proces výroby piva je vlastne dekontamizačným procesom, preto výsledný nápoj obsahuje neporovnateľne menej škodlivých látok ako použité suroviny.

    Foto: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
  16. Neobsahuje žiadne tuky ani cholesterol. Je naopak pomerne bohaté na vitamín B a minerály ako sú draslík alebo horčík, ktoré sú dôležité najmä pre našu nervovú sústavu a štítnu žľazu.
  17. Napriek klišé o „pivnom brušku“ je pivo celkom „light“ alkoholickým nápojom. Svetlé druhy obsahujú napríklad len 39 kcal na 100 ml, čo je pomerne málo, najmä oproti červenému vínu (84 kcal na 100 ml), ale aj v porovnaní s pomarančovým džúsom (45 kcal na 100 ml) či mliekom (67 kcal na 100 ml).
    Foto: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
  18. Pivo stimuluje vylučovanie traviacich štiav a tým aj činnosť traviacej sústavy.

    Foto: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
  19. Pravidelná konzumácia malého množstva obľúbeného moku môže predísť Alzheimerovej alebo Parkinsonovej chorobe.
  20. Prečo vždy tak dobre padne pivko po práci, alebo po hociakej fyzickej aktivite? Pretože je prírodným iontovým nápojom. Obsahuje všetky minerály, o ktoré telo príde pri námahe a potení, a vyrovná ich hladinu už po prvom pohári.
  21. Cenosillicaphobia je panický strach z prázdneho pivného pohára.

    Foto: pixabay.com
  22. V Rusku sa pivo až do roku 2013 nepovažovalo za alkoholický nápoj.

Súťaž zabezpečuje Slovenské združenie výrobcov piva a sladu. Výhra je právne nevymáhateľná.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech