Do Bratislavy priniesli jedinečný koncept pochúťok, ktoré podávajú spolu s pivom

  • V bratislavskom Výčape u Ernőho si k pivu môžeš objednať jedinečný tapas
  • Obsahuje tradičné pochúťky ako nakladaný hermelín, ale aj nezvyčajnejšie recepty ako rezeň z červenej repy podávaný s kozím syrom
  • Za 4 eurá si niečo k pivku zobneš aj s partiou kamošov
zdroj: PODZUB Veggie Tapas
  • V bratislavskom Výčape u Ernőho si k pivu môžeš objednať jedinečný tapas
  • Obsahuje tradičné pochúťky ako nakladaný hermelín, ale aj nezvyčajnejšie recepty ako rezeň z červenej repy podávaný s kozím syrom
  • Za 4 eurá si niečo k pivku zobneš aj s partiou kamošov

“Pivo a jedlo spolu idú dokopy, sú neoddeliteľnou súčasťou gastronómie a fungujú ruka v ruke,” hovorí zakladateľ a majiteľ bratislavského Foodstocku Ľubo Blaho, ktorý sa rozhodol kúsok svojho gastronomického umenia priniesť do obľúbenej bratislavskej pivárne Výčap u Ernőho.

Výčap začal fungovať na jednoduchom koncepte remeselného piva Shenk, ktoré si majitelia vyrábajú priamo pod podnikom v podzemí budovy Starej tržnice. Všetko sa to rozbehlo v roku 2017, kedy si partia mladých ľudí povedala, že priestory na rohu Starej tržnice využijú a pretvoria na moderný podnik. Viac čítaj v našom článku TU.

zdroj: Výčap u Ernőho

Hoci si pivá zákazníci obľúbili veľmi rýchlo a u Ernőho málokedy nájdeš voľný stôl, konceptu chýbala jedna zásadná vec. Chmeľový nápoj si k sebe pýta chutného parťáka a pod výčapom zívala prázdnotou nevyužívaná kuchyňa. Už v minulosti došlo k niekoľkým pokusom variť tu, no nakoniec dopadli neúspešsne. Stará tržnica, ako prenajímateľ priestorov, teda zostala nespokojná a hľadala vhodný koncept, aký by zaplnil prázdnu kuchyňu.

Práve tu im vošiel do rany majiteľ susednej pobočky Foodstock Ľubo Blaho, ktorý sa špecializuje na vegetariánske a vegánske jedlá.

“Sústreďujeme sa na vegetariánske jedlá,  je to pre našu firmu etická hranica. Nechceme byť prispievateľmi k otepľovaniu a zhoršovaniu podmienok na našej planéte. Biznis s mäsom potrebuje predať jeho obrovské množstvo. Vegetariánstvo je naše presvedčenie, ale nikoho nenútime, aby sa stal vegetariánom alebo vegánom,” vyjadril sa Blaho pre Startitup.

zdroj: PODZUB Veggie Tapas

Vďaka spojeniu konceptu U Ernőho a Foodstocku, vzniklo niečo celkom nové a v našich končinách netradičné. PODZUB Veggie Tapas prinášajú vegetariánske jedlá k pivku, vytvorené špeciálne na zdieľanie s kamarátmi. Obsahujú klasické pochúťky, ktoré všetci poznáme ako langoš, nakladaný hermelín či utopence, ale aj netradičnejšie kúsky ako napríklad repa rezeň s kozím syrom.

“Miesto mäsa používame funkčné potraviny, hráme sa s miso pastou, koketujeme s tempehom, kde je vysoký obsah bielkovín a takmer žiadny estrogén. Najdôležitejšia je pre nás, samozrejme, chutnosť. Robíme si vlastné omáčky, kečup aj majonézu, všetko vyrábame na domácej úrovni,” vysvetľuje. 

zdroj: PODZUB Veggie Tapas

Výdajné okienko PODZUB nájdeš za rohom, tak trochu zastrčené vzadu vľavo od Výčapu. Približne za 4 € si dáš chutné jedlo pre seba aj ďalších kamošov. Všetko stojí na myšlienke, že si ho budete medzi sebou zdieľať a ochutnáte viacero druhov.

“Cieľom je naučiť ľudí, aby sa o jedlo delili, vždy je nastajlované tak, aby sa minimálne dvaja, ideálne štyria ľudia najedli,” vysvetľuje Blaho.

zdroj: PODZUB Veggie Tapas

Na jedálnom lístku nájdeš dokopy 9 receptov a obslúžia ťa medzi 17. a 23. hodinou. Novinkou na lístku je momentálne burger s vyprážaným tofu syrom. Celý koncept zatiaľ funguje tri mesiace a Blaho hovorí, že sa iba rozbiehajú, no vidia, ako ľudia majú o jedlo postupne čoraz väčší záujem.

Keďže majú k dispozícii celkom veľkú kuchyňu, okrem Výčapu si ich môžeš objednať a vychutnať aj na prostredníctvom cateringu.

zdroj: PODZUB Veggie Tapas

 

O autorovi
Soňa Otajovičová