Do dobrých vecí treba investovať, hovorí Vierka. Vyrába originálne medovníčky už 17 rokov

  • Viera Obrinová z obce Vechec drží pri živote tradíciu
  • Jej medovníčky si hneď zamiluješ
SR Vechec medovnikárka výroba medovníky POX Medovnikárka Viera Obrinová z obce Vechec pri Vranove nad Topľou vytvára jedinečné medovníky Medovnikárka Viera Obrinová z obce Vechec pri Vranove nad Topľou vytvára jedinečné medovníky už sedemnásť rokov. Jej špecialitou zdobenie medovníkov výšivkovým vzorom, ktoré vytvára v rôznych v rôznych podobách.
  • Viera Obrinová z obce Vechec drží pri živote tradíciu
  • Jej medovníčky si hneď zamiluješ
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Tradície na Slovensku rozhodne nevymierajú. Tradičné medovníčky v klasickom i modernom dizajne pečú a zdobia šikovné Slováci a Slovenky.

Jednou z nich je medovnikárka Viera Obrinová z obce Vechec pri Vranove nad Topľou vytvára. ktorá jedinečné medovníky už 17 rokov. Jej špecialitou je zdobenie medovníkov výšivkovým vzorom, ktoré vytvára v rôznych podobách.

Nedá sa urýchliť

„Je to taký koníček, ktorý berie čas, to je asi to najdôležitejšie, lebo sa to nedá urýchliť. Jeden medovník sa robí zhruba aj týždeň, kým sa urobí cesto, kým sa dobre odleží, potom sa upečie, musí sa vydýchať a až tak sa môže začať zdobiť,“ povedala pre TASR Obrinová.

Rovnako i zdobenie podľa jej slov potrebuje svoj čas. „Čiara, ktorá sa potiahne, musí dobre vyschnúť, aby to bolo pekné, lebo len čo na ňu dám ihneď ďalšiu, vpije sa do seba a už to nie je tak, ako by to malo byť. Čiže každá jedna vrstva musí poriadne uschnúť a potom pokračujeme ďalej v dozdobení, ako to chceme,“ priblížila Obrinová.

Samozrejme, keďže medovník je medovník, tak najdôležitejšia vec, ktorá tam je, je med. Musí byť kvalitný. Samozrejme, aj tie ostatné suroviny, či už sú to už korenie alebo múka. Človek na to príde časom, že niekedy sa neoplatí šetriť, že do dobrých vecí treba troška investovať,“ povedala Obrinová.

Čo sa týka vzorov, inšpiráciu v minulosti čerpala z časopisov od mamy. V súčasnosti ich nachádza na internete. „Úprimne poviem, že väčšina čipkovaných alebo vyšívaných medovníkov je z klasickej výšivky. Predlohy si, samozrejme, takisto niekde hľadám. Veľa je ich takých, ktoré sú už aj moje. My medovnikári sa navzájom poznáme, vieme, kto má aký štýl a nechceme sa veľmi opakovať,“ doplnila s tým, že do svojej tvorby dáva aj zemplínske vzory.

Už pred časom sme ti predstavili šikovnú medovníčkárku Eriku Piskovú. Dala košom korporátnemu džobu a dnes vyrába medovníčky.

Erika Pisková mala blízko k pečeniu a maľovaniu už od detstva – vždy to bola kreatívna duša. Spojiť ich do jedného bol vlastne náhodný impulz. Takmer celá jej rodina sa pohybuje v gastro biznise a vždy, keď mala možnosť, tak sa do práce zapájala aj na samotných prevádzkach.

„Pretože keď ťa už raz niečo baví, nevieš si jednoducho pomôcť,“ hovorí Erika z Na zahryznutie. Pred Vianocami asi pred 4 rokmi ju sestra poprosila, aby jej v cukrárni pomohla s prípravou suchého pečiva. Posledný večer, keď už bolo všetko hotové, začala hľadať inšpiráciu, čo by mohla spraviť so zvyšným materiálom. A čo s ním teda spravila?

„Do siedmej ráno som vyrábala svojich prvých medovníkových sobíkov, čižmičky, vločky a všeličo, čo mi vtedy napadlo.“

V tej chvíli ani len netušila, že tieto „nočné maratóny“ sa stanú jej rutinou. Pozitívne ohlasy na tieto prvé pokusy na seba nenechali dlho čakať, a to je to, čo ju naozaj nakoplo, a tak pečeniu venovala veľkú časť svojho voľného času„Priznám sa, že nie som veľmi sebaistý typ človeka, preto sú pre mňa pozitívne povzbudenia od druhých dosť motivujúce.“ 

Opustiť stabilné zamestnanie a vydať sa vlastnou cestou je náročné rozhodnutie. V rámci spoločnosti, pre ktorú Erika pracovala sa menilo vedenie a cítila, že nemá dostatočne voľnú ruku a jej kreativita je brzdená. „Myslím, že som v tejto sfére (marketingu) asi aj vyhorela. Možno to znie ako klišé, ale ja to tak proste cítim.“

Stabilitu vymenila za istotu, dnes pečie tie najkrajšie medovníky

Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá