Do obchodov chceli dostať chuť pravej paradajky. Dnes na svojom družstve pestujú zeleninu najvyššej kvality

  • GreenCoop je najväčšie skleníkové hospodárstvo na Slovensku, ktoré neprodukuje žiadne škodlivé emisie
  • Ich Veselé paradajky pripomínajú ľuďom detstvo a vyvolávajú spomienky na babičkinu záhradu
zdroj: facebook.com/Veselá paradajka zo Žitného ostrova
  • GreenCoop je najväčšie skleníkové hospodárstvo na Slovensku, ktoré neprodukuje žiadne škodlivé emisie
  • Ich Veselé paradajky pripomínajú ľuďom detstvo a vyvolávajú spomienky na babičkinu záhradu

Slovenskí spotrebitelia sú zvyknutí na španielske paradajky. Ako vám napadla myšlienka na konkurenciu dlhodobo zabehnutým zahraničným firmám u nás na Slovensku?

Myšlienka pestovať domáce paradajky nevznikla cieľom porážať akúkoľvek konkurenciu, ale z prirodzenej potreby mať na stole niečo skutočne dobré. Všetci zakladatelia GreenCoop družstva boli mladí chlapci, ktorí vyrastali na dedine a vedia, ako chutí ozajstná paradajka.

Gepostet von Veselá paradajka zo Žitného ostrova am Freitag, 29. März 2019

Aký máte dojem, zvykli si ľudia na vaše rajčiny?

Áno, boli sme záplavou pozitívnych zákazníckych reakcií skutočne milo prekvapení. Až teraz sme zistili, že chute, ktoré nám chýbali z nášho detstva hľadali v obchodoch aj iní. Mnohí prirovnávajú vôňu a chuť veselých paradajok k paradajkám z babičkinej záhrady. Veľmi si to vážime, lebo ľudia by nemali kupovať domáce potraviny len preto, lebo sú slovenské, ale hlavne preto, že sú kvalitné.

Gepostet von Veselá paradajka zo Žitného ostrova am Freitag, 29. März 2019

Na svojej stránke máte celkom komplexné informácie o vašej firme, no predpokladám, že nie každý z našich čitateľov ich čítal. Môžete nám teda v krátkosti vysvetliť, ako paradajky pestujete?

Ak by som mal v jednej vete zhrnúť hlavné ingrediencie veselých paradajok, tak to sú kvalitné osivo, dvetisíc hodín zaručeného slnečného svitu za rok, kvalitná závlahová voda, biologická ochrana rastlín, žitnoostrovská pestovateľská tradícia a moderná skleníková technológia. Ah, skoro som zabudol na to najdôležitejšie, láska k ľuďom, láska k rastlinám a láska k prírode.

Aké technológie využívate?

Pestujeme v moderných skleníkoch vykurovaných geotermálnou vodou, pričom sme využili technologický transfer z Holandska a z Izraela. V Holandsku má pestovanie v skleníkoch pomocou moderných technológií dlhú tradíciu a v Izraeli sú zas najlepšie závlahové systémy, ktoré vedia každú kvapku vody efektívne využiť. Inovácie v poľnohospodárstve sú jedinou cestou, ako držať krok s rastúcou globálnou populáciou, a pritom nezničiť to, čo nám ešte z prírody zostalo.

Gepostet von Veselá paradajka zo Žitného ostrova am Freitag, 29. März 2019

Dali by sa vaše paradajky považovať za bioprodukt?

Napriek tomu, že používame biologickú ochranu, naše paradajky opeľujú čmeliaky a nepoužívame postreky, veselé paradajky neoznačujeme ako bioprodukt. Označenie „bioprodukt“ má totiž veľmi prísne a rozsiahle zákonné kritériá používania.

Na webe máte písané aj to, že je vaša firma šetrná k životnému prostrediu. Prezradíte nám o tom viac?

Naše skleníky sú absolútne bezemisné. Vykurujeme geotermálnou energiou, čiže obnoviteľnými zdrojmi, bez spaľovania fosílnych palív a emisie CO2. Dažďovú vodu zbierame zo striech a závlahovú vodu dodávame cez kvapkovú závlahu ku každej rastline samostatne. Vodu, ktorú rastlina nevyužije vraciame naspäť do závlahy, takže ani kvapka vody nevyjde nazmar. Práve kvôli šetrnému prístupu k pestovaniu sme získali aj ocenenie

Žitný ostrov je síce veľmi úrodný, no na Slovensku je viacero skleníkov s rajčinami. Chystáte aj vy expanziu po krajine?

GreenCoop družstvo je organizáciou pestovateľov skleníkových paradajok a už máme člena aj mimo Žitného Ostrova. Všetci zanietení paradajkári, ktorí pristupujú k pestovaniu zodpovedne, sú v našom združení vítaní bez ohľadu na región Slovenska.

Paradajky donekonečna🔁 Vy ich koľko zvládnete zjesť?🤔 #veselaparadajka 🍅

Gepostet von Veselá paradajka zo Žitného ostrova am Montag, 30. April 2018

Ak sa s vašimi paradajkami ešte človek nestretol, kde by si ich mohol zakúpiť?

Veselé paradajky majú veľmi výrazné tyrkysové balenie, ktoré získalo zlatú trofej za obalový dizajn na svetovej súťaži Pentawards v Šanghaji, preto sú veľmi ľahko rozoznateľné. Väčšinou sa dajú kúpiť v obchodoch Kaufland, Lidl a Billa.

Ako by ste v jednej vete zaujímavo odprezentovali vaše paradajky tak, aby im nikto neodolal?

Dovoľte mi použiť radšej citát z jednej zákazníckej reakcie, ktorý znie: „ …v prvom rade ma zaujal obal, po ochutnaní som najskôr nemohol uveriť, že takto môžu chutiť dnešné paradajky. Hneď som sa vrátil o 15 rokov späť a spomenul si na detstvo keď na večeru nebol čas a z domu som odchádzal len s rožkom a paradajkou v ruke…“

Gepostet von Veselá paradajka zo Žitného ostrova am Donnerstag, 9. Februar 2017

Na internetovej stránke tiež uvádzate, že odrody, ktoré pestujete, testujete a ochutnávate približne jeden rok. Prečo je to taká dlhá doba?

Sadenice vysádzame do skleníkov v decembri a oberáme od marca až po november každý deň. Chuť paradajky sa mení zmenou ročných období, lebo dostane iné množstvo slnečného žiarenia a mení sa aj priemerná denná teplota. Zmeny vonkajších parametrov menia vzhľad, štruktúru dužiny, cukornatosť, veľkosť plodu, ale aj vôňu paradajky. Preto je dôležité mať paradajku, ktorá chutí aj v marci, keď je málo slnka, ale vydrží aj extrémne horúčavy v auguste. Takže u nás každá odroda musí prejsť náročným testovaním ešte pred tým, než sa dostane na stoly domácností.

#nofilter #veselaparadajka #chutdetstva 🍅🤤

Gepostet von Veselá paradajka zo Žitného ostrova am Donnerstag, 29. März 2018

Ktoré rajčiny sú u spotrebiteľov obľúbené?

Máme viac ako 20 druhov paradajok rôznej veľkosti a farby. Niekedy sa doslova s kolegami pohádame, keď ich na farme testujeme. Aj u nás platí príslovie: Koľko ľudí, toľko chutí. Paradajky sa dajú rozdeliť do troch veľkostných kategórií, tradičné, koktejlové a cherry. Platí zásada, že čím je paradajka menšia, tým by mala byť sladšia. Podľa mojej skúsenosti deti obľubujú sladšie cherry paradajky, dospelí uprednostňujú koktejlové typy. Starší ľudia, resp. tí, ktorí si radi paradajku solia a prípadne si ju polejú aj olivovým olejom, sa ešte stále držia tradičných veľkých paradajok. Samozrejme, to záleží aj od toho či paradajky kupujeme ako maškrtu, ozdobu, alebo na grilovanie, varenie, či do sendvičov. Nezabúdajme, že paradajky majú neuveriteľne pestrú plejádu využiteľnosti.

Máte nejaký pracovný plán do budúcnosti, čo zmeniť, prípadne vylepšiť?

Najväčšou výzvou je udržanie každodennej snahy o maximálnu čerstvosť a kvalitu. V našej organizácii pestovateľov pracuje skoro 400 ľudí a našou úlohou je udržať ich základnú motiváciu o zanietenosť pre kvalitu. Najväčšou výzvou je vytvoriť skvelý tím kooperatívnych ľudí, ktorí majú radosť z toho čo robia. Som presvedčený, že Veselé paradajky sa inak pestovať ani nedajú.